Hrvatin sam naj bi se v zadnjih dneh v javnosti hvalil, da bo zagotovo izbran, češ da Černač nima  primernejšega človeka, a kaže, da se to ne bo zgodilo. Foto: MMC RTV SLO
Hrvatin sam naj bi se v zadnjih dneh v javnosti hvalil, da bo zagotovo izbran, češ da Černač nima primernejšega človeka, a kaže, da se to ne bo zgodilo. Foto: MMC RTV SLO

Po naših neuradnih, toda zanesljivih informacijah minister Černač vladi ne bo predlagal, naj ga imenuje na mesto direktorja uprave za pomorstvo.

Prav tako mu ne bodo podaljšali opravljanja funkcije vršilca dolžnosti, ki se mu bo iztekla to soboto. Še več: Hrvatin, sicer tudi prvak koprskega SDS-a, bo moral oditi z uprave, saj mu bodo te dni vročili sklep o odpovedi delovnega razmerja. Zadnjih šest mesecev je bil namreč v. d. direktorja uprave za pomorstvo. Spomnimo, Hrvatin, ki se na naše klice nocoj ni odzival, je bil aprila letos obsojen na štirimesečno pogojno zaporno kazen, ker je zlorabil službeno kartico v zasebne namene. V svoj avtomobil je namreč točil gorivo s plačilno kartico Uprave RS-a za pomorstvo. Po odkritju zlorabe so ga odpustili, dvakrat je pogorel tudi na delovnem sodišču. Letos spomladi, kmalu po tem, ko je bil pogojno obsojen, ga je vlada brez zadržkov imenovala za vršilca dolžnosti direktorja.

Hrvatin se je nato poleti prijavil na razpis za direktorja, minister je s tremi prijavljenimi kandidati opravil razgovore, nato pa so na ministrstvu zavlačevali z izbiro. Medtem je Hrvatinova obsodba postala pravnomočna; pred dnevi je namreč višje sodišče v celoti potrdilo prvostopenjsko sodbo. Neizbor Hrvatina je kljub vsemu presenečenje, saj je predvsem zaradi prave politične knjižice ves čas veljal za ministrovega favorita. Navsezadnje mu je bil razpis pisan na kožo.

Tudi Hrvatin sam naj bi se v zadnjih dneh v javnosti hvalil, da bo zagotovo izbran, češ da Černač nima primernejšega človeka. Očitno pa je minister zdaj, verjetno tudi pot težo zadnjih dogodkov v državi, ko se ostro obsojajo politična in prijateljska kadrovanja, presodil, da imenovanje pravnomočno obsojenega Hrvatina na visoko javno funkcijo v tem trenutku ne bi bila modra poteza, posebej ker Hrvatina zdaj omenja še anonimna ovadba zoper neznano osebo zaradi tatvine poslovnih knjig čolna uprave za pomorstvo. V njih so bile evidence točenja goriva. Te, piše prijavitelj, so izginile poleti 2009, takoj po suspenzu Hrvatina, ki je gorivo nabavljal in knjižil.

Evgenija Carl, TV Slovenija