Slovenija
Marjan Šarec
Koalicijski partnerji se za sodelovanje v vladi odločijo prostovoljno, zato je prav, da so drug do drugega koreknti, ne pa, da se "vsevprek kritizira", je dejal Marjan Šarec. Foto: BoBo
       Gospod Janez Janša ima izrazit smisel za tovrstno pisanje in včasih mu kakšna zadeva uspe tako, da me nasmeji. Sicer pa na njegovem mestu ne bi bil tako suveren v očitkih, saj je znano, da so tudi njegovi kadri naredili precej škode.       
 O vladi "globoke države"
Stranka Levica bo na glasovanju za mandatarja podprla Marjana Šarca, manjšinski vladi pa ne bo nasprotovala. Foto: BoBo
       Da bi bila koalicija čim bolj stabilna in učinkovita, bo odvisno od vseh njenih členov. Res pa je, da bom skušal skrbeti za to, morda bom celo zahteval, da se bodo na primer po seji vlade člani koalicije vzdržali izjav, ki bi nižale bonitetne ocene vlade, če se izrazim v izrazoslovju finančnega sveta.       
 O stabilnosti številčne koalicije

Marjan Šarec: Večinske vlade niso porok učinkovitosti in stabilnosti

Moč vlade bo odvisna od konstruktivnega sodelovanja njenih členov
11. avgust 2018 ob 11:06,
zadnji poseg: 11. avgust 2018 ob 11:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Res ne vem, zakaj se dela takšna fama okoli manjšinske vlade. Če bi bile večinske vlade edini porok učinkovitosti in stabilnosti, marsikatere težave zdaj ne bi imeli," je dejal Marjan Šarec.

Kandidat za mandatarja in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec se strinja z oceno, da je v primeru manjšinske vlade zagotovo potrebnega več usklajevanja, a hkrati tudi več prostora in možnosti za sprejem dobrih predlogov opozicije. Dosedanja pogajanja o oblikovanju vlade je ocenil za naporna. "Drugačna pravzaprav ne morejo biti", je dejal v pogovoru za Sobotno prilogo časopisa Delo.

"Da bi bila koalicija čim bolj stabilna in učinkovita, bo odvisno od vseh njenih členov. Res pa je, da bom skušal skrbeti za to, morda bom celo zahteval, da se bodo na primer po seji vlade člani koalicije vzdržali izjav, ki bi nižale bonitetne ocene vlade, če se izrazim v izrazoslovju finančnega sveta," je napovedal.

Za koalicijske partnerje, ki se za sodelovanje v vladi odločijo prostovoljno, je po njegovem mnenju prav, da so drug do drugega korektni: "Ne pa, da se drug čez drugega govori in kritizira. Pričakujem, da se nam to ne bo dogajalo oziroma da se bo dogajalo v zelo omejeni meri. V nasprotnem primeru te vlade kmalu ne bo več."

Kako bodo razdelili resorje?
V zvezi z razdelitvijo vladnih resorjev je dejal, da bodo, glede na to, da je njihova prioriteta krajšanje čakalnih vrst, najprej določili, komu gre ministrstvo za zdravje: "Ni nujno, da bo to pod okriljem LMŠ-ja, a če ne bo junaka, ki bi si upal zagristi v to kislo jabolko, bomo zdravstveni resor res prevzeli mi." Glede notranjega ministrstva pa je bila po njegovih besedah praksa tudi doslej takšna, da ga je vodil minister iz stranke, ki je vodila vlado.

Pahor se je prenaglil
Na vprašanje, ali zameri predsedniku republike Borutu Pahorju, ker je za kandidata za mandatarja "forsiral" predsednika SDS-a Janeza Janšo, je Šarec odgovoril, da nikakor. Dejal je, da bi tudi sam ravnal enako kot Pahor: "Morda se je edino res nekoliko prenaglil pri izjavah in morda bi bilo bolje najprej začeti s posveti s predstavniki poslanskih skupin."

"Globoka država" in drugi Janševi haikuji
Janševo stališče, da Slovenija dobiva vlado "globoke države", pa je komentiral z besedami, da so to t. i. haikuji, ki jih vedno z veseljem prebere: "Gospod Janez Janša ima izrazit smisel za tovrstno pisanje in včasih mu kakšna zadeva uspe tako, da me nasmeji. Sicer pa na njegovem mestu ne bi bil tako suveren v očitkih, saj je znano, da so tudi njegovi kadri naredili precej škode."

Bi bil primernejši večinski volilni sistem?
Doslej je bilo devet strank izvoljenih zgolj na prvih demokratičnih volitvah leta 1990, ko je zmagal Demos. Več kot je strank v hramu demokracije, težje je sestavljanje vlade, a po Šarčevih besedah sploh ni nujno, da bi v Sloveniji večinski volilni sistem kar koli rešil.

"Po mojem mnenju Slovenija ni primeren teren zanj. Sam sem bolj naklonjen dvigu parlamentarnega praga, in kot veste, smo se zavzemali za spremembo v smeri ukinitve okrajev ter uvedbo preferenčnega glasu ali pa za kombinacijo obeh sistemov, kot ga ima Nemčija, in bi po večinskem sistemu volili 44 poslancev, drugih 44 pa po proporcionalnem," je dejal.

Če bo Šarcu uspelo sestaviti 13. slovensko vlado, si bo po njegovih besedah prizadeval za dvig ravni kulturnega izražanja v politiki.

VIDEO
Marjan Šarec o manjšinski vladi
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 11.08.2018 ob 11:17
Kandidat za mandatarja in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec se strinja z oceno, da je v primeru manjšinske vlade zagotovo potrebnega več usklajevanja, a hkrati tudi več prostora in možnosti za sprejem dobrih predlogov opozicije.

In obstaja tudi večja verjetnost, da te ta ista opozicija zruši, ko jim to bolj ustreza namesto podpore tvoji vladi.

Manjšinska vlada ene velike stranke, ki ima sama skoraj 46 poslancev, in ene manjše iz opozicije, da pokrije razliko do 46, je nekaj povsem drugega, kot pa vlada petih strank, od katerih ima največja 13 poslancev. Ko dodaš zraven še Levico za tisti jeziček na tehtnici, pa vsi vemo kam to pelje.
no72
# 11.08.2018 ob 11:17
Pravilno, g.Marjan Šarec, vaša manjšinjska vlada pa je izredno močno zagotovilo, in porok za učinkovitost in stabilnost....., še posebno v luči, da bo peterček v primežu in diktatu Levice, (ne ve se še kaj bodo storili v SAB), ki je pogubna za Slovenijo v naslednjih letih, če koalicija to sploh dočaka.

Vse za pet minut slave, pa nazdravje, g. Šarec!
otto bizantiski
# 11.08.2018 ob 11:18
Dvig nivoja kulturnega izražanja v politiki??? Mogoče nova kulturna revolucija??
Poznano, ko so se predhodniki bahali o etiki, morali in politični odgovornosti, pa so se izkazali kot najbolj neetični, nemoralni in niso prevzemali politične odgovornosti. Drugače pa veliko uspeha v tem zverinjaku 6 strank, s starimi zamerami, s povsem drugačnimi političnimi programi. Predvsem pa me zanima kako kdo bodo ministri in kako bo potekalo glasovanje. Bivši komedijant je dobra popotnica za dobro komedijo.
Vijolčni1
# 11.08.2018 ob 11:17
Ampak v tem primeru so.... #VseZaOblast
mali_piscek
# 11.08.2018 ob 11:31
Jaz pa menim, da je skrajno nehigienično, če bo predsednik vlade nekdo, ki je dobil zgolj nekaj več kot 10% glasov in še to ob nizki volilni udeležbi.

Takšen predsednik vlade in vlada zame niso kredibilna oblast.

Kaj se je v bistvu zgodilo. Imeli bomo povsem isto vladajočo garnituro kot tista, ki je odstopila. Le stolčki bodo nekoliko zamenjani.

Res žalostno. Kam greš, Slovenija?
aka29
# 11.08.2018 ob 11:25
Levica bo v opoziciji, vlado bo pa podpirala? Popoln recept za bodoče hvalisanje z vsem dobrim, kar bo vlada naredila in zvračanje krivde za vse slabo na to isto vlado.
Ali pa so morda ugotovili, da nimajo znotraj stranke niti dveh ljudi, ki bi količkaj solidno opravljala funkcijo ministra...
penzl
# 11.08.2018 ob 11:23
Sicer pa nas prvi preizkus te Šarčeve izjemne vlade čaka še letos, ko bo treba prodati vsaj del NLB-ja. Vemo, da Levica temu odločno nasprotuje, ostale stranke pa imajo bolj mlačen odnos, ker se zavedajo resnosti situacije, če spet izigramo EU.
Rohirrim
# 11.08.2018 ob 11:23
Tale Šarčeva izjava je pa ena najbolj absurdnih, kar sem jih slišal ... ampak ne vem, ali mi gre bolj na smeh ali na jok.
pobic_17
# 11.08.2018 ob 11:27
Čeprav nisem volil Šarca, mi je deloval pošten in sem celo verjel v njegove besede, kako je čas za spremembe in bla bla bla in da je on popolnoma drugačen. Sedaj negira sam sebe že na začetku, ko si na vsak način želi postati premier.
Ni_Nicka
# 11.08.2018 ob 11:19
Počasi, počasi kaplja zavedanje, česa ste soodgovorni. :)
Skippy
# 11.08.2018 ob 11:26
Pa toliko so Slovenci imeli za povedat čez bušizme ...
Jože Gorišek
# 11.08.2018 ob 11:33
Šarec se mi kar malo smili.Ti njegovi partnerji ga bodo živega požrli. Pogorel bo kot Majski kres.
Dux Ursus
# 11.08.2018 ob 11:36
Po svoje je manjšinska vlada res "grancija" za treznost oblasti. Bolje kot imeti ustavno večino in se "podelati" na voljo vseh.
Je pa z manjšinsko vlado nemogoče delati reforme, ki jih naša država nujno potrebuje. Tako, da lahko pričakujemo vladanje v "leru".
cairns
# 11.08.2018 ob 11:39
Marjan Šarec: Večinske vlade niso porok učinkovitosti in stabilnosti

Pogoj za učinkovito in stabilno vlado so:
-pravilne odločitve v interesu najširšega kroga ljudi
-in opozicija ki podpre vse dobre odločitve
Skippy
# 11.08.2018 ob 11:38
Vse bo isto kot zdaj. Drugi nas bodo počasi prehitevali, krivi bodo drugi. :)
waslich
# 11.08.2018 ob 11:35
Ja vlade, ki temeljijo na populističnih floskulah in na socialni demagogiji, pa so...
BAD
# 11.08.2018 ob 12:20
No g. Šarec vaše izjave so vsaj malo vprašljive vam jih nekaj vaših pripenjam in se sprašujem kako je biti takšna oseba :

14.5.2018: "Čas je, da se generacija politikov, ki trenutno vodi državo, umakne in da prostor novi generaciji."
1.6.2018: "bili so na mnogih funkcijah, imeli priložnost, a naredili nič."
6.8.2018: "ne glede na vse vlagamo kandidaturo" - z njimi
3.6.-6.8.2018: "Ne bom kandidiral za mandatarja, dokler ne bo jasno, kdo bodo člani koalicije in dokler ne bom imel zagotovljenih 46 glasov!"
6.8.2018: "Čeprav imam trenutno le 43 potrjenih glasov, vlagam kandidaturo za mandatarja."

pa še tole :
Židanu ste očitali nezakonito financiranje volilne kampanje. Zdaj greste z njim v koalicijo.
Cerarju ste očitali, da njegova stranka ni “naredila nič, ampak čisto nič”. Zdaj greste z njim v koalicijo.
Erjavcu ste očitali, da minira levico in da nima programa. Zdaj greste z njim v koalicijo.
sajn.frane
# 11.08.2018 ob 11:27
Takole bi rekel počakajmo in bomo videli mogoče je ravno manjšinska vlada porok proti zaletavosti in večinskemu enoumju kot smo jim bili priča v večinskih do sedaj! Priporočal bi jim neko stalno trezno nadziranje in poslušanje ljudskega mnenja pred vsako težjo odločitvijo. Nikoli naj ne izgubija stika z narodom. Pa kaj mi je kaj sanjam al kaj ? kdo je pa še to upošteval do sedaj ko je enkrat zjahal "tron!" No, pa upajmo upanje umre zadnje!.
a-dee-jay
# 11.08.2018 ob 11:55
Tako čudne vlade, kot je pa tale, pa nismo še imeli.
Ni_Nicka
# 11.08.2018 ob 11:23
Seveda! Vsi isto krivi.... Sramotno posploševanje!
slovenc1
# 11.08.2018 ob 12:10
Še dva tedna nazaj mu manjšinska vlada ni ustrezala,zdaj v njej ne vidi težav. Kdo bi razumel...
Bivši uporabnik
# 11.08.2018 ob 11:54
Zanimivo bo postalo, ko bodo ucitelji obnovili stavko in hoteli povečanje že tako visokih plač (sklicujoč se na niske place ubogih hišnikov in kuharic).
Denarja za to ni, a tezava je, ker je med čani in ustanovitelji Levice Štrukel.
Tako, da ali bo vlada padla in bomo imeli predcasne volitve Januarja 2019 ali pa se bomo zadolzevali za place v šolstvu (ker ce dvignes kuharici placo za 1€ moras ucitelju za 10€)

Se kdo strinja z menoj?
Franc 1952
# 11.08.2018 ob 22:10
@Francisco84
Svetujem ti, da s polnimi usti sliv ne sediš na vročem štedilniku, ker to škoduje tako možganom kot riti! Je pa tudi vztrajnost lepa čednost, pravijo!:)
Skippy
# 11.08.2018 ob 11:52
Leve vlade so mojstri delanja za ljudi v obliki novih davkov, novih kazni in prepovedi. Za naš žep se jim gre ... dobesedno.
Skippy
# 11.08.2018 ob 11:40
Najbolj smešno pri vsem skupaj pa je, da so toliko imeli za povedat čez Bratuškovo in njeno izobrazbo, tu pa bomo sedaj imeli predsednika vlade, ki mu je šlo še veliko slabše, ampak so šefi očitno pač plačanim komentatorjem ukazali, da morajo biti tiho.
Minovak
# 11.08.2018 ob 18:29
NAROD, KI IZVOLI SKORUMPIRANCE, SLEPARJE, LOPOVE IN IZDAJALCE, NI ŽRTEV, TEMVEČ SOKRIVEC!
George Orwell
zerorez
# 11.08.2018 ob 12:37
Ce prav razumem, bo sedaj ista vlada, kot je bila ta, ki je razpadla zarati notranjih razprtij, samo enega komedijanta so zraven prikljucili?
Grejt sakses!
gorenc25
# 11.08.2018 ob 17:55
Doslej smo imeli v vladi enega klovna Erjavca. Sedaj pa bomo imeli dva klovna Erjavca in Šarca.
Es
# 11.08.2018 ob 11:49
Za v kako gostilno bi bil primeren za kakšno politično debato.
angryjoe
# 11.08.2018 ob 11:45
Šarec ima hujše Pahorizme kot Pahor.
Deep_G
# 11.08.2018 ob 11:33
Da ne bo na koncu Šarec vladal sam.
veza
# 11.08.2018 ob 22:25
ne zgubljat časa in energije s čudaki, ki niti troli niso
rudes
# 11.08.2018 ob 21:19
Bil 2 dni odsoten, pa vprašam. A Francisco je bil prej nek Mačkon? Je bil še kaj drugega vmes?
Righthand
# 11.08.2018 ob 13:30
Res ne vem, zakaj se dela takšna fama okoli manjšinske vlade. Če bi bile večinske vlade edini porok učinkovitosti in stabilnosti, marsikatere težave zdaj ne bi imeli
Res ne vem zakaj se dela takšna fama glede vozniškega izpita. Največ nesreč povzročijo prav tisti ki izpit imajo.
čak mal noris
# 11.08.2018 ob 13:01
"Tito, vrati se"!!!

"NISAM LUD"!!!
seb123
# 11.08.2018 ob 12:23
A manjšinska vlada da je boljša kot večinska? A res? To, kako se novinarji dominantnih medijev prostituirate, je sramota brez primere! Pa kaj vam ni ostalo niti trohice osebnega dostojanstva, ali kaj?
SKing
# 12.08.2018 ob 11:01
oliva - oprosti, ampak s temi popravci so/ste pa eni že patetični.

Jaz sem imel tudi popravni izpit matematiko v srednji šoli in to dvakrat. Pa kaj sedaj? Zaradi tega ne smem biti več kot smetar, pa še tisto je vprašljivo, da slučajno ne bi kakšno številko pozabil in pozabil sprazniti smetnjaka?

To nima nobene veze. Glede igralstva pa - to je bil njegov poklic in s tem si je služil kruh. Je karkoli nelegalnega na tem? Ne.
watwat
# 11.08.2018 ob 19:46
NAROD, KI IZVOLI SKORUMPIRANCE, SLEPARJE, LOPOVE IN IZDAJALCE, NI ŽRTEV, TEMVEČ SOKRIVEC!
George Orwell


Haha :D pojma nimaš kdo je Orwell. On bi si raje odrezal roko kot pa volil človeka kot je Janša. Orwell je zaničeval vse kar Janša predstavlja. Nespoštovanje ljudi, nespoštovanje medijev, nespoštovanje kulture...

Raje preberi kakšno njegovo knjigo kot pa da brskaš po internetu za nekimi brezveznimi citati, katere potem limaš po forumih.
firbec111
# 11.08.2018 ob 19:41
Francisco84

Borci za svobodo Slovenskega rodu pa bomo vaše načrte sežgali

kaj naj rečem super vam uspeva
sintaksa
# 11.08.2018 ob 19:37
Francisco84, le v boj! Sam ne se spet zapret v Turjaški grad!
Vladoska
# 11.08.2018 ob 19:00
Vse stari grehi so se pomedli pod preprogo. Morda kdo ve kako je s tistim Jelinčičevim prevodom knjige? So organi pregona na delu? Mož vsakič, ko odpre usta govori o poštenosti in kako nas neki drugi kradejo itd.. Kje ste sodstvo, policija..... ????
KovacevaKobila
# 11.08.2018 ob 16:38
Če človek nasprotuje prožnejši delovni zakonodaji, ki bi olajšala odpuščanja in olajšala zaposlovanja, potem s človekom nekaj ni OK. Vsak nizkopovprečno inteligentni človek ve, da noben delodajalec na tem svetu ne bo odpustil dobrega delavca.

Vsak ‘nizkopovprečni inteligentni človek’ ve, da so delavci v dereguliranem in ‘razbremenjenem’ gospodarstvu, v katerem nimajo nikakršne zakonske zaščite, prisiljeni delati dlje in več za manj denarja. Izpostavljeni so mobingu na delovnem mestu, vsak upor pa se zatre z grožnjami in brco.

Osnovna ideja kapitalizma je maksimizacija dobička z minimizacijo stroškov. Med slednje pa seveda spadajo tudi plače delavcev. Zato smo ves čas priča paradoksalni situaciji, ko se kljub deregulaciji in razbremenjevanju gospodarstva plače delavcev ne zvišujejo - kvečjemu nasprotno.

Konservativci se strašno radi norčujete iz levičarskega idealizma, hkrati pa, ironično, delodajalce slikate kot velike altruiste in širokogrudneže, ki si srčno želijo zvišati plače delavcev, a jim to žal preprečuje vsesplošna ‘preobremenjenost’ ...

Pravljičarstvo par excellence.
Slovan65
# 11.08.2018 ob 16:00
V Noriškem kraljestvu izredno stanje !
veza
# 11.08.2018 ob 15:26
mangrooooo
# 11.08.2018 ob 15:18

@veza

"kje ti vidiš Lenina"

naravnost grozljivo je dejstvo, da ima naš Lenin toliko zagovornikov


Mesec ni Lenin, tu ni debate, kaj se gremo? Ne strinjam se skoraj z vsemi njegovimi idejami, nekaj ima pa tudi prav, prekarno zaposlovanje pomeni konec za stabilnost pokojninskega sistema in tudi za naš narod, kako boš kot prekarec imel družino in spravljal otroke na svet.
Brez stanovanj in rednih služb za mlade bomo propadli.
Dare45
# 11.08.2018 ob 11:59
A manjsinske vlade pa so garant stabilnosti? Butl zaamani...
skurjeni.joža
# 12.08.2018 ob 15:06
Aja pa Demokracija in Nova24TV sta najbolj zanesljiva in nepristranska vira informacij. Verjamem vsemu kar napišejo, če je pa slabo vreme, je kriv pa itak Kučan. Temu mi pravimo pravna država? Kučan še vremenske razmere določa? Ja bogi Janša, pa ravno je hotel v hribe pa ga je dobil dež?!?
SKing
# 12.08.2018 ob 10:47
Eni pravijo, da je Šarec nesposoben, ker bo imel manjšinsko vlado.

Kaj pa potem na Veličastnega Velikega Vodjo JJ porečete, ki ni bil nič sposoben sestaviti, četudi je bil prvi predlagan za mandatarja?

Kaj pa je JJ potem? Turbo-nesposoben?

No, saj JJ je eden bolj nesposobnih politikov v Sloveniji, ki pa zelo dobro promovira levičarje. Levičarjem se smeji, saj JJ nad njimi bedi in s svojimi izjavami glasovi k njim gredo.
mile952
# 12.08.2018 ob 05:17
Če Šarcu uspe sestaviti Vlado bo zelo kmalu jasno, že ob sestavi ministrske ekipe, misli on resno o spremembah o katerih govori ali so njegove besede, da bo kaj spremenil samo slaba šala. Recimo, za začetek naj postavi za Vodjo nabave v UKCL dr. Mravljeta, če bo pustil postaviti na to mesto spet kakšnega aparatčika, ki ga bo nastavila mafija, potem bo že takoj jasno, da nima nobenega namena česa spremeniti. Že takoj na začetku lahko tudi potegne iz globokih predalov rezultate preiskovalnih komisij in ukaže ministrom, da speljejo akcijo realizacije predlogov teh komisij. Ne samo Alene Godec, tudi bančne Anžeta Logarja in möderndorferjeve. Pa mu ni treba nič razmišljati, le akcija! Če je res njegov moto korupcija 0, potem računamo, da se o začelo čistiti to nesnago. Najprej iz Ministrstev, potem v Javnem sektorju in seveda tistih ki podkupujejo. V arest jih je treba spraviti.
Franc 1952
# 11.08.2018 ob 22:21
@mirror "Ja Šarec, grozdje je kislo.."
De La Fontaine je hotel s tem samo povedati, da je grozdje kislo samo za tiste, ki ga ne dosežejo, ampak si ga brez upa želijo!) Ni dobro nečesa citirati in pri tem ispasti bukselj, ali ne?:)
sintaksa
# 11.08.2018 ob 19:39
al pa v Cankrjev dom :)
Kazalo