Zahtevo za izločitev Branka Masleše je 14. julija podal Franci Matoz,  zagovornik predsednika SDS-a in obsojenega v zadevi Patria Janeza Janše. Seja je sklicana že drugič, prvič je bila nesklepčna. Foto: BoBo
Zahtevo za izločitev Branka Masleše je 14. julija podal Franci Matoz, zagovornik predsednika SDS-a in obsojenega v zadevi Patria Janeza Janše. Seja je sklicana že drugič, prvič je bila nesklepčna. Foto: BoBo
Masleša bo lahko odločal o Janši
Patria: Sodišče o izločitvi Branka Masleše

Senat o zadevi Patria bo tako sestavljen, ko bo sodnik poročevalec zadevo predal v odločanje. Šele ko se iztečejo procesni roki, kar se bo zgodilo v kratkem, pa bodo izpolnjeni tudi pogoji, da se začne vsebinsko odločati, so povedali na sodišču. Kdaj bo sodnica poročevalka dala v odločanje, še ni znano. Zahteva glede izločitve predsednika sodišča je bila sicer v Sloveniji podana prvič.

Zahtevo za izločitev je 14. julija podal Franci Matoz, sicer zagovornik predsednika SDS-a in obsojenega v zadevi Patria Janeza Janše. Seja je sklicana že drugič, prvič je bila nesklepčna.

Vrhovno sodišče namreč obravnava zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je po pravnomočni sodbi v zadevi Patria vložil Janša. Po vložitvi zahteve za izločitev je Masleša prenehal delati pri tej zadevi.

Ponoven sklic
Ker je bila seja, sklicana za 18. julij, nesklepčna, Masleša v tej zadevi ni smel opravljati nobenih dejanj, podpredsednica sodišča Nina Betetto pa je sklic občne seje ponovila. Matoz je podal tudi zahtevo za izločitev sodnice poročevalke v zadevi Patria Vesne Žalik, a je Betettova zahtevo zavrnila.

Sočasna obravnava vseh zahtev
Zadevi sta se pridružili tudi zahtevi za varstvo zakonitosti drugih dveh obsojencev v zadevi Patria - brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča. Sodišče mora vse zahteve obravnavati sočasno.

Nezakonito posredovanje
Prvostopenjsko sodišče je junija lani Janšo, Krkoviča in Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času podpisa pogodbe o nakupu patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Pravnomočna sodba
Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janša in Krkovič kazen že prestajata, Črnkoviču pa so začetek prestajanja preložili na oktober.

Na odločitev vrhovnega sodišča so se odzvali tudi v Odboru 2014, ki se z odločitvijo sodišča ne strinjajo. Prepričani so namreč, da je Branko Masleša v svojem govoru na dnevih slovenskega sodstva pokazal "izrazito negativen odnos do Janeza Janše", zaradi tega bi moral biti po mnenju odbora izločen iz odločanja v tem postopku.

Masleša bo lahko odločal o Janši
Patria: Sodišče o izločitvi Branka Masleše