Minister Pličanič je napovedal službeni nadzor nad stečajnimi sodniki in upravitelji. Foto: BoBo
Minister Pličanič je napovedal službeni nadzor nad stečajnimi sodniki in upravitelji. Foto: BoBo

Ocena sodniške službe je bila uvedena nad delom Jelke Rozman, Dide Volk in Gregorja Collautija, je na novinarski konferenci pojasnil Masleša in dodal, da vsem trem sodnikom sicer od leta 2009 niso bili dodeljeni novi primeri stečajnih postopkov.

Masleša je dejal, da je treba upoštevati časovno dimenzijo očitanih spornih dejanj, saj gre za dogodke, ki so se zgodili pred štirimi leti, v tem času pa je bila insolvenčna zakonodaja že spremenjena. Vendar pa to ne zmanjšuje resnosti težav, je poudaril. Izrazil je tudi upanje, da ne bi v javnosti nastal napačen vtis o ravnanju vseh sodnikov in da gre za izjemne primere, ki jih njihovi kolegi obsojajo.

Predsednik okrožnega sodišča Anton Panjan pa je poudaril, da kljub specifičnem odnosu med stečajnimi upravitelji in sodniki med njimi ne sme priti do kršenja profesionalne etike, ki bi lahko škodila ugledu sodstva.

Upniki Masleši izročili dopis o domnevnih nepravilnostih
Združenje upnikov družbe HKS Sicura so pred tem predsedniku vrhovnega sodišča izročili dopis o domnevnih nepravilnostih v stečajnih postopkih. Bojan Oblak iz Združenja upnikov HKS Sicura je z dopisom predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši odgovoril na njegovo pismo iz prejšnjega tedna. "V tistem pismu mi Masleša sporoča, da nima nikakršnih pooblastil ter da ne more ukrepati in nadzirati neodvisnih in samostojnih sodnikov," je o vsebini njunih dopisovanj dejal Oblak.

"Sam kot oškodovanec, pa tudi drugi oškodovanci, že od leta 2005 vse mogoče institucije s sodiščem vred opozarjamo na anomalije, ki zdaj prihajajo v javnost," je dejal. Nobena izmed pristojnih institucij se po njegovih besedah do zdaj še ni odzvala oz. ustrezno ukrepala.

Masleša zahteval poročilo, ki ni "suho zlato"
Masleša je sicer prejšnji teden od predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Antona Panjana zahteval poročilo o domnevno spornih stečajnih postopkih, o katerih so poročali mediji. Oblak je Maslešo opozoril, da poročilo, ki ga je pripravil predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča, ni nujno "suho zlato" in da je vprašljiva njegova verodostojnost.

Vse ugotovitve predsednika okrožnega sodišča po njegovem mnenju namreč temeljijo na izjavah, ki so jih podali tisti, zoper katere so se upniki pritoževali. Oblak predvideva, da Masleša sodeč po njegovih predhodnih dejanjih "tudi tokrat ne bo storil ničesar". Zato se čudi napovedi pravosodnega ministra Senka Pličaniča, da bo nad delom sodnikov in stečajnih upraviteljev uveden službeni nadzor.

Domnevne nepravilnosti pri HKS-ju Sicuri
Oblakova opozorila Masleši se sicer nanašajo na stečajni postopek družbe HKS Sicura, ki sta ga vodila stečajna sodnica Jelka Rozman in stečajni upravitelj Brane Gorše. "Opazili smo določene povezave, sojenje je bilo izrazito pristransko. Na to smo opozarjali predsednika okrožnega sodišča, vendar pa sodnice ni želel izločiti, temveč jo je zaščitil," je poudaril Oblak in dodal, da so sodniki pri svojem delu sicer res samostojni, vendar pa ne smejo delati mimo zakonov in ustave.

Domnevno sporne stečajne postopke so prejšnji teden razkrili mediji, ki so poleg spornih prijateljstev med stečajnimi upravitelji in sodniki izpostavljali tudi višino nagrad, ki so jih ti sodniki dodeljevali stečajnim upraviteljem.

Izredni nadzor nad stečajnimi sodniki in upravitelji
Pličanič je zato v ponedeljek napovedal službeni nadzor nad delom stečajnih sodnikov in neposredni nadzor nad delom stečajnih upraviteljev. Ob tem je poudaril, da je od razkritja domnevnih nepravilnosti tudi sam že prejel kar nekaj elektronskih sporočil in v pogovorih z ljudmi ugotovil, da gre za kopico dejanj, ki jih je treba raziskati.