Višji DDV bo po žepih najbolj udaril končne kupce. Foto: MMC RTV SLO
Višji DDV bo po žepih najbolj udaril končne kupce. Foto: MMC RTV SLO


Večina dobrin in storitev se bo zaradi višjega DDV-ja podražila, še posebej tisti izdelki, ki so obdavčeni tudi s trošarino, denimo naftni derivati, pa cigarete za 10 centov. Trgovci so v napovedih previdni. Nekatere izdelke bodo zaradi višjega davka podražili, za druge, poudarjajo predvsem živila in dobrine za vsakdanjo porabo, pa bodo cene morda še nekaj časa ostale nespremenjene.
Odvisno od razmer na trgu jih bodo postopno prilagajali. Zaradi recesije bo prenos višjega davka v višje cene milejši in postopnejši, pravijo na Umarju. "Po naših simulacijah bi lahko bila inflacija višja za 0,6, 0,7 odstotne točke," ocenjuje direktor Umarja Boštjan Vasle.
Vse večji razkorak med oceno in izkupičkom
Če bi se celotno zvišanje davka preneslo v cene, bi bila zato inflacija višja najmanj za odstotno točko. Vlada sicer računa na 100 dodatnih milijonov evrov. Vse analize kažejo, da se razkorak med teoretičnim DDV-jem in dejansko pobranim povečuje.
Ko smo imeli še meje, je bila razlika pet odstotkov, zdaj je že več kot deset, ugotavlja Andrej Flajs s statističnega urada: "Napovedovati, koliko prihodkov več bo, je nehvaležna naloga. Bi pa bil zelo presenečen, če bi bilo teh prihodkov do konca leta za 100 milijonov več."

Teh 100 milijonov, na katere dodatno računa vlada in bodo krpali siromašen proračun, bo posrkanih iz gospodarstva, opozarja ekonomist Igor Masten. "Če se cilja na 100 milijonov več v proračunu, se teh 100 milijonov pobere iz gospodarstva. To pomeni višji strošek v celotnem gospodarstvu," je pojasnil. Vsekakor pa bo višji DDV na koncu pomenil manj denarja za porabo, proračun pa zaradi tega ne bo veliko na boljšem.