Poslanci so ločenega mnenja glede posledic TTIP-ja. Foto: BoBo
Poslanci so ločenega mnenja glede posledic TTIP-ja. Foto: BoBo

Poleg posvetovalnega referenduma so v ZL-ju želeli tudi, da vlada od Evropske komisije zahteva razkritje celotne vsebine pogajanj in do izpolnitve tega pogoja prekine pogajanja. Poleg tega so predlagali, da se o ratifikaciji sporazuma v DZ-ju glasuje z dvotretjinsko večino.

Matej T. Vatovec (ZL) je opozoril, da se tovrstni sporazumi "sklepajo v interesu povečevanja dobička mednarodnih korporacij na račun krčenja socialnih pravic, predvsem pa prehranske varnosti, varstva porabnikov in varstva okolja ter na račun krčenja suverenosti nacionalnih držav".

Da lahko TTIP in podobni sporazumi vplivajo na kmetijstvo ter na standarde prehranske varnosti in dobrobiti živali, se je strinjala državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša. Poglavje kmetijstva bo po njenem mnenju v TTIP-ju eno najtežjih. "Pričakovati je, da bo končen izid pogajanj oziroma končna oblika besedila znana šele čisto na koncu," je dejala.

Deljena mnenja poslancev in poslank
Oster je bil direktor Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Branko Ravnik, ki je izrazil "izrazito in odločno" nasprotovanje zbornice, ki zahteva prekinitev pogajanj. Andrej Gnezda iz Umanotere pa je tudi tokrat opozoril na težavo začasne rabe sporazuma, ki bi tudi ob morebitni potrebi po ratifikaciji držav lahko začel veljati takoj po potrditvi na evropski ravni.

Poslanci so bili medtem znova deljenega mnenja. Kamal Izidor Shaker (SMC) meni, da bi sporazum ob ohranjanju vseh standardov, ki jih imamo, lahko prinesel neke pozitivne učinke. Matjaž Nemec (SD) je povedal, da imajo v stranki "resne zadržke" pri načinu in nadaljevanju pogajanj, in se vprašal, zakaj ne bi bila Evropa tista, ki bi v odnosu z ZDA postavljala standarde.

Franc Laj (NP) je predlagal, da Slovenija kljub majhnosti vztraja pri svojih stališčih in se poveže z drugimi primerljivimi državami. Violeta Tomić (ZL) pa je bila kritična, da stališča Evropske komisije še zdaleč niso tako ostra, kot tudi v uradnih stališčih želi slovenska vlada.

Odbora sta na koncu zavrnila sklepe ZL-ja, podprla predlagane sklepe koalicijskih poslanskih skupin, s katerimi so se zavzeli za čim večjo preglednost in obveščenost, in znova potrdila stališče, da je sporazum TTIP mešane narave, ki ga mora kot takega ratificirati DZ. V tretjem sklepu pa sta izrazila zahtevo, da sporazum ohrani doseženo raven EU-standardov na področju prehranske varnosti, dobrobiti živali in da se priznavajo zaščiteni geografski proizvodi.