Janša Zobec Hrastarjevi očita zlorabo položaja in ponarejanje listin v zadevi Patria. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janša Zobec Hrastarjevi očita zlorabo položaja in ponarejanje listin v zadevi Patria. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Enostavno gre za ponarejanje listin, ker obtožni predlog opisuje vsebino in zatrjuje dejstva, ki jih dejansko ni bilo

Franci Matoz o obtožnem predlogu zoper Janeza Janšo.
Matoz je zatrdil, da je Marija Črnkovič poslala sporočilo le možu in da ni bilo nikoli poslano Riedlu. Foto: MMC RTV SLO
Janša ovadil tožilko

Predsednik SDS-a Janez Janša in odvetnik Franci Matoz sta na novinarski konferenci predstavila podrobnosti o kazenski ovadbi zoper tožilko Branko Zobec Hrastar, v kateri ji Janša očita zlorabo položaja in ponarejanje listin v zadevi Patria.

"Sporočilo Riedlu ni bilo nikoli poslano"
Matoz je pojasnil, da je Branka Zobec Hrastar obtožni predlog vložila na podlagi elektronskega sporočila, ki naj bi ga Marija Črnkovič v imenu svojega moža Ivana Črnkoviča, direktorja Rotisa, poslala avstrijskemu posredniku Hansu Wolfgangu Riedlu. Iz sporočila naj bi bilo razvidno, da je treba odločitev o sodelovanju podjetij Patria in Rotis uskladiti še s predsednikom vlade, torej Janšo, šele po njegovi pozitivni odločitvi pa bi lahko bili sprejeti nadaljnji koraki.

Matoz je zatrdil, da je Marija Črnkovič poslala sporočilo le svojemu možu in da ni bilo nikoli poslano Riedlu, kar je, kot pravi, razvidno iz uradnega zaznamka o pregledu Črnkovičevega računalnika, ki ga je opravila policija. Na podlagi tega trdi, da obstaja utemeljen sum, da je Branka Zobec Hrastar obtožni predlog ponaredila in da je edini in ključen dokaz v obtožnem predlogu izmišljen in prirejen za potrebe postopka. Prepričan je, da je tožilka to storila namenoma in da so bile pri tem hudo kršene pravice Janeza Janše.

Matoz: Enostavno gre za ponarejanje listin
"Nedopustno je, kadar tožilec prireja dokaze in navaja lažno vsebino v svoj obtožni akt z očitnim namenom, da osebo, katero obtoži, v tem primeru Janeza Janšo, diskreditira in spravi v kazenski postopek, v katerem poskuša na podlagi lažnih dejstev dokazovati njegovo vpletenost," je opozoril.

Po Matozovih besedah je iz kazenske ovadbe, ki je bila priložena ovadbi zoper Janšo, razvidno, da so kriminalisti korektno povzeli vsebino elektronskega sporočila in da ga je Marija Črnkovič poslala le svojemu možu, Zobec Hrastarjeva pa naj bi si pri tem izmislila, da je bilo sporočilo poslano Riedlu. "Enostavno gre za ponarejanje listin, ker obtožni predlog opisuje vsebino in zatrjuje dejstva, ki jih dejansko ni bilo," je poudaril.

Slovenski tožilski vrh in stroka sta skopa z odzivi na ovadbo, ki jo je zoper Zobec Hrastarjevo vložil Janša. Da "tožilstvo ovadbe ne more odvreči v koš", saj mora ukrepati ob vsaki prejeti ovadbi, pa je za STA dejal Marko Bošnjak. "Vedno, kadar tožilstvo dobi kazensko ovadbo, mora nekaj z njo narediti", je dejal docent za kazensko pravo in kriminologijo na Pravni fakulteti v Ljubljani Bošnjak. Tožilstvo lahko po njegovih besedah ovadbo zavrže, na njeni podlagi začne kazenski postopek, zahteva dopolnitev ovadbe ali pa od policije zahteva dodatno zbiranje obvestil. Državno tožilstvo je potrdilo, da je ovadbo prejelo, vendar pa odprtih predkazenskih postopkov ne komentirajo. Ob tem so dodali, da je Zobec Hrastarjeva trenutno na dopustu. Prav tako ovadbe zoper Zobec Hrastarjevo nista želela komentirati generalni državni tožilec Zvonko Fišer ter nekdanja generalna tožilka, zdaj vrhovna državna tožilka svetnica, Barbara Brezigar.

"Zobec Hrastarjeva je spoznala, da zoper Janšo ni dokazov"
"Tožilka Branka Zobec Hrastar si dovoli v obtožni predlog navesti čisto neresnico, vse z namenom prizadejati škodo Janezu Janši, pri tem pa izrabi svoj položaj tožilke, ki ji je dano pooblastilo vlaganja obtožnih predlogov," je Matoz med drugim zapisal v kazensko ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo. Dodaja še, da gre za izkušeno tožilko, ki opravlja to funkcijo že 20 let, in da ni nobenega dvoma, da ji je znan okvir pooblastil, ki jih ima.

V ovadbi je še navedeno, da se je Zobec Hrastarjeva namenoma zatekla k temu, da si je izmislila dokaz, ker je pri prebiranju kazenske ovadbe in ob sodelovanju s kriminalisti spoznala, da ni dokazov, da je Janša storil kaznivo dejanje, povezano z afero Patria.

Janša: Gre za medijsko-politični konstrukt
Matoz je na novinarski konferenci pojasnil, da v nasprotju z obtožnico pri obtožnem predlogu ni mogoč ugovor, prav tako pa se ne preizkuša utemeljenost suma in dokazov. Po njegovih besedah lahko ljudje iz tega pojasnila dobijo odgovor na vprašanje, zakaj se pri nekaterih zadevah vlagajo obtožni predlogi, ne obtožnice.

Janša je dodal, da so v obtožnem predlogu nekateri deli preprosto prepisani iz policijske ovadbe ter časopisov Delo in Mladina, kar naj bi kazalo na to, da gre pri celotni zadevi za medijsko-politični konstrukt, ne kazenski postopek. "Sodišče bi, kljub temu da gre za obtožni predlog, in ne za obtožnico, moralo preveriti, ali je utemeljen na ovadbi, ki je bila poslana s strani policije. Kar je navedeno v obtožnem predlogu, je v nasprotju s policijsko ovadbo in s kazenskim spisom," je pojasnil.

Erjavec in Gutman že spoznana kot nedolžna
Kot je znano, je Branka Zobec Hrastar v zadevi Patria leta 2009 vložila obtožni predlog tudi zoper nekdanjega ministra za obrambo Karla Erjavca in načelnika Generalštaba Albina Gutmana. Obtožena sta bila nevestnega dela v službi, s čimer naj bi povzročila najmanj za 16,8 milijona evrov škode. Zobec Hrastarjevi obtožb ni uspelo dokazati. Sodišče je razsodilo, da sta Erjavec in Gutman nedolžna in da očitana škoda ni bila storjena.

Enostavno gre za ponarejanje listin, ker obtožni predlog opisuje vsebino in zatrjuje dejstva, ki jih dejansko ni bilo

Franci Matoz o obtožnem predlogu zoper Janeza Janšo.
Janša ovadil tožilko