Za vpogled v izpitno dokumentacijo se letno odloči okoli 15 odstotkov vseh kandidatov na splošni maturi. Foto: BoBo
Za vpogled v izpitno dokumentacijo se letno odloči okoli 15 odstotkov vseh kandidatov na splošni maturi. Foto: BoBo
false
Splošno maturo je letos po navedbah ministrstva na 83 šolah opravljalo 6.376 kandidatov. Maturo pa je opravilo 5.699 kandidatov, kar je 93,45 odstotka. Foto: Sandi Horvat

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pred dvema tednoma objavilo rezultate letošnje mature. Splošno maturo je po navedbah ministrstva na 83 šolah opravljalo 6.376 kandidatov. Maturo je opravilo 5.699 kandidatov, kar je 93,45 odstotka. Lani je bilo denimo uspešnih 94,40 odstotka kandidatov.

Z razglasitvijo maturitetnih rezultatov pa zgodba z maturo za številne dijake ni končana. Številni se namreč odločijo za vpogled v izpitno dokumentacijo, saj si morda želijo izboljšati ocene, ki so jih dosegli na maturitetnem izpitu. Glede na letna poročila državnega izpitnega centra (RIC) o splošni maturi se za vpogled v dokumentacijo letno odloča okoli 15 odstotkov vseh kandidatov na splošni maturi.

RIC po predhodni zahtevi maturantom omogoča brezplačni vpogled v izpitno dokumentacijo pri enem ali več predmetih. Vpogleda, ki praviloma traja le uro, se lahko poleg kandidata udeleži tudi en spremljevalec, ki pa ne sme biti član državne predmetne komisije za splošno maturo ali zunanji ocenjevalec pri tem predmetu splošne mature na istem izpitnem roku. S pisnim pooblastilom lahko vpogled namesto kandidata izjemoma opravi tudi kdo drug.

RIC v svojem poročilu navaja, da kandidate za maturo, na dan jih je tudi do 300, večinoma spremljajo njihovi starši, profesorji ali inštruktorji. "Podatka o številu pooblaščencev oz. spremljevalcev kandidatov pri vpogledu v izpitno dokumentacijo nimamo, saj tega statistično ne spremljamo. V zadnjih letih je opaziti, da se kot spremljevalci ali pooblaščenci zelo pogosto pojavljajo posamezniki oz. institucije, ki se načrtno ukvarjajo z inštrukcijami ali učno pomočjo dijakom," pravijo na RIC-u.

Vpogled v maturo je lahko poslovna priložnost
Najem inštruktorja za vpogled je zanimiv sezonski posel tako za tiste, ki nudijo inštrukcije, kot tudi za mnoge študente. Glede na podatke RIC-a je po predmetih opravljenih skupaj okoli 3.000 vpogledov. Sodeč po oglasih, ki jih je mogoče zaslediti na spletu, pa je mogoče inštruktorja, ki pomaga tudi pri sestavi ugovora na oceno, najeti za od 25 do 30 evrov na predmet. Čeprav nekateri ponudniki inštrukcij oglašujejo, da imajo za vpogled na voljo "profesorje z dolgoletnimi izkušnjami", pa se nekateri očitno odločajo za cenovno ugodnejšo različico in za vpoglede najemajo kar študente prek študentskega servisa. Glede na naše informacije študenti za spremljavo pri vpogledu v izpitno dokumentacijo, vsaj kar se tiče slovenskega jezika, prejmejo "le" 12 evrov.

Ugovor na oceno stane 30 evrov
Vpogledov v dokumentacijo je sicer bistveno več, kot pa je na koncu podanih ugovorov. Za ugovore se po navadi odloči nekaj manj kot polovica tistih, ki so želeli vpogled v svoje maturitetne izdelke. Če je vpogled v maturitetne naloge brezplačen, pa je ugovor plačljiv. Maturante, ki menijo, da so bili oškodovani pri načinu izračuna maturitetne ocene, ponoven izračun stane 5,5 evra. Tiste, ki pa se odločijo za ugovor na oceno, pa ta stane 30 evrov. Sporni del maturitetne naloge pa preveri poseben izvedenec, ki pripravi poročilo. Če je ugovor upravičen, RIC povrne vplačilo.

"Izvedence imenuje Državna komisija za splošno maturo. Izvedenci so člani predmetnih komisij oz. ocenjevalci, ki imajo dolgoletne izkušnje pri ocenjevanju izpitov. Izvedenec mora biti aktiven ocenjevalec na izpitnem roku. V postopku reševanja ugovora na oceno ta ne rešuje ugovorov za izpitno gradivo, če ga je ocenjeval v rednih postopkih ocenjevanja," o tem, kdo so izbrani izvedenci, pojasnjujejo na RIC-u.

Nekateri ugovori so uspešni
Ugovori na oceno oz. ponoven izračun pa niso popolnoma zaman, saj se glede na statistične podatke letno izboljša ocena okoli 200 maturantom, nekaj deset pa jih na podlagi ugovora uspešno opravi maturo. Koliko je bilo letos vpogledov v izpitno dokumentacijo, naj bi bilo znano še ta teden. Koliko je bilo ugovorov, pa naj bi bilo znano šele konec avgusta.