Rok za prijave na jesenski rok mature se bo iztekel v torek. Foto: MMC RTV SLO
Rok za prijave na jesenski rok mature se bo iztekel v torek. Foto: MMC RTV SLO
Študenti
Vpisne službe fakultet z omejenim vpisom, bodo študente o uspešnosti obvestile do 25. julija. Foto: BoBo
Večina opravila maturo

Državni izpitni center je na spletu že zgodaj zjutraj objavil rezultate posameznih predmetov splošne mature, ki so jo dijaki opravljali v spomladanskem roku. Dijaki do rezultatov dostopajo s svojo šifro.

Rezultati, ki jih je predstavil Državni izpitni center, so pokazali, da je bilo na spomladanskem roku mature uspešnih 93,05 odstotka (6.248) dijakov, ki so maturo opravljali prvič po končani gimnaziji. Neuspešnih je bilo 467 dijakov. Povprečno število točk, ki so jih dosegli gimnazijci, je 20,21 (lani 19,70).

Nekaj informacij za maturante:

.

- Višješolska prijavna služba bo kandidate o vpisih obvestila do 25. julija.
- Do četrtka, 19. julija, velja tridnevni rok za vložitev zahteve za vpogled v nalogo.
- Dan po vpogledu je rok za obrazloženi ugovor.

Kako so se odrezali maturanti, si lahko pogledate na spletni strani Državnega izpitnega centra.

Med "popravljavci" je maturo opravilo 282 kandidatov, 313 pa pa jih je "padlo". Na spomladanski rok se je prijavilo tudi 212 kandidatov, ki so maturo opravljali ponovno. Med njimi jih je bilo 34 uspešnih, drugi mature niso opravili. V skupini odraslih kandidatov bo maturitetno spričevalo pridobilo 106 od 280 kandidatov.

Letos se bo lahko 378 dijakov pohvalilo z nazivom "zlati maturant". Zlati maturanti prihajajo iz 49 šol iz 36 krajev, doseči pa so morali 30 ali več točk. Z vsemi možnimi točkami (34 točk) se lahko pohvali 31 maturantov 14 gimnazij iz 11 krajev. Med njimi je več deklet (67 odstotkov).

Prvič je splošno maturo na spomladanskem roku opravljalo 8.079 kandidatov (lani 8.621) s 86 šol. Opravljali so maturo iz 34 različnih šolskih predmetov. Prvi del mature, esej iz maternega jezika (slovenščina, italijanščina ali madžarščina), so dijaki pisali že 7. maja. V preteklih letih je maturo na spomladanskem roku uspešno opravilo okoli 90 odstotkov dijakov, ki so k njej pristopili.

Rezultati pomembni zaradi omejitev vpisa na fakultete
Rezultati so posebej pomembni za vse tiste dijake, ki se želijo vpisati v programe z omejitvijo vpisa. Ali so bili uspešni ali ne, bodo dijake v naslednjih nekaj dneh obvestile visokošolske prijavne službe. Največja gneča je sicer pri vpisih za študij na umetniških akademijah, farmaciji, športu, zdravstvu, veterini in medicini.

V torek pa je zadnji dan za prijavo na jesenski rok za opravljanje splošne mature. Dijaki, ki bodo maturo opravljali jeseni, bodo za rezultate izvedeli 17. septembra.

Jesenski rok poklicne mature 25. avgust
Dijaki so na spomladanskem roku opravljali tudi poklicno maturo. Prijavilo se je 13.017 kandidatov iz 161 srednjih šol in drugih izobraževalnih ustanov. Rezultati so bili znani 9. julija. Rok za prijavo na jesenski rok poklicne mature se je iztekel 10. julija.

Pisni del poklicne mature bo med 25. avgustom in 1. septembrom, ustni del pa med 25. avgustom in 4. septembrom. Rezultati poklicne mature bodo znani 10. septembra. Dijaki z opravljeno poklicno maturo se lahko vpišejo na višje in visoke strokovne šole, za študij na fakulteti pa morajo opraviti še izpit iz zahtevanega predmeta splošne mature.

Večina opravila maturo