Na gorenjskih smučiščih se letno poškoduje okoli 600 smučarjev, največ zaradi neupoštevanja pravil o varnem smučanju, opozarjajo na Policijski upravi Kranj. Za otroke do 14. leta je sicer obvezna uporaba smučarske čelade Foto: BoBo
Na gorenjskih smučiščih se letno poškoduje okoli 600 smučarjev, največ zaradi neupoštevanja pravil o varnem smučanju, opozarjajo na Policijski upravi Kranj. Za otroke do 14. leta je sicer obvezna uporaba smučarske čelade Foto: BoBo

Na gorenjskih smučiščih se letno poškoduje okoli 600 smučarjev, največ zaradi neupoštevanja pravil o varnem smučanju, opozarjajo na Policijski upravi Kranj.

Ob tem poudarjajo, da smučarji s svojo vožnjo, predvsem pa z nepravilnim prehitevanjem in nenadzorovano hitrostjo smučanja oziroma z zadrževanjem na nepreglednih delih smučišča, ne smejo ogrožati drugih. Obveznost odgovornega ravnanja sicer velja tudi za druge osebe na smučišču (turne smučarje, pohodnike ipd.), ki morajo zlasti pri gibanju po smučišču ravnati odgovorno. "Uporabljajo lahko samo označene dostopne in izstopne poti, po smučarski progi pa ne smejo hoditi," poudarjajo na policiji. Zunaj za to predvidenih površin je prepovedano tudi sankanje ali vožnja motornih sani.

Če se zgodi nesreča, mora vsak pomagati ponesrečencu ali pa vsaj zavarovati kraj nesreče in o tem takoj obvestiti nadzornika na smučišču, policista ali pa poklicati na intervencijsko številko 112, da se ponesrečencu čim prej zagotovi zdravniška pomoč.

Že četrto sezono na delu tudi policijski helikopter
Za oskrbo najhuje poškodovanih, ki jih ni priporočljivo premikati z mesta nesreče, bo sicer že četrto sezono zapored skrbel tudi policijski helikopter s policistom gorske policijske enote in zdravniško ekipo, saj do poškodb na smučiščih največkrat prihaja daleč od možnosti prevoza z običajnimi prevoznimi sredstvi.

Helikopter lahko na smučišču, če je dovolj prostora in razmere to omogočajo, pristane ali pa rešuje z uporabo elektromotornega vitla. "V obeh primerih je potrebna velika previdnost," so zapisali na policiji in dodali, da se je helikopterju, še posebej njegovim vrtečim delom, prepovedano približevati.

"V območju delovanja helikopterja je treba poskrbeti tudi za predmete, ker jih piš lahko odnese in osebno varnost. Najbolje se je ustaviti in počepniti, obvezno pa upoštevati navodila posadke helikopterja," so še sporočili s PU Kranj.