"V sedanjem obdobju sem povsem vpeta v številne dejavnosti in področja ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in lahko iskreno povem, da so moji razmisleki usmerjeni predvsem v ohranjanje in razvoj kakovostnega izobraževalnega sistema, znanosti in športa v Sloveniji," je v klepetalnici povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
false
"Osredotočili se bomo na področja stabilnosti financiranja, prehoda na institucionalno akreditacijo ter internacionalizacije," je povedala glede novele zakona o visokem šolstvu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Gostja tokratne spletne klepetalnice je bila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. V torek se začenja novo šolsko leto, ki prinaša vroče teme tudi v šolstvu. Pred kratkim je javnost vznemirila novica, da bodo še pred začetkom novega šolskega leta nekatere srednje šole odpustile več učiteljev in drugega osebja, saj zanje ni več dela. Direktiva o prerazporejanju presežnih delavcev na druge šole pa na drugi strani onemogoča mladim dostop do delovnih mest.

"MIZŠ je že sprejel in izvaja ukrepe, namenjene zaposlovanju strokovnih delavcev v izobraževanju, kot je npr. sprememba pravilnika o izvedbi strokovnega izpita, v pripravi je projekt za vključevanje in zaposlitev pripravnikov (predvidenih je 300 mest). Iz kohezijskih sredstev načrtujemo projekte, ki se osredotočajo prav na zaposlovanje mladih, kot sta npr. Mladi za mlade, Zdrav življenjski slog. Vsi zaposleni pa smo glede na spremembe v okolju in družbi soočeni tudi s konceptom vseživljenjskega izobraževanja, kjer prav tako izvajamo in pripravljamo projekte, povezane z zaposlovanjem," je dejala ministrica o spremembah na področju zaposlovanja.

Velika težava mladih so tudi pripravništva v šolstvu, saj so bila prostovoljna pripravništva ukinjena. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev pa še ni bilo novega razpisa za pripravništva. "Takoj ko bodo potrjeni razvojni projekti od službe vlade za razvoj in kohezijsko politiko, po predvidevanjih je to konec leta 2015," je o tem, kdaj naj bi bil objavljen razpis, pojasnila ministrica.

Na vprašanje, ali se ji zdi prav, da razrednik v osnovni šoli za razredništvo dobi le pol evra dodatka na mesec, ob dejstvu, da mu razredništvo vzame vsaj 10 ur na teden in je za isto plačo veliko bolj obremenjen od svojih sodelavcev, je odgovorila, da je "razredništvo pomemben del vzgojno-izobraževalnega poslanstva in dela posameznika - učiteljice/učitelja - in šole kot celote. Zato bomo to problematiko celovito preučili z vidika vsebin oz. koncepta kot tudi umeščenosti v delovni čas učiteljice/učitelja."

Med resorje njenega ministrstva sodi tudi šport. Slovenski športniki so v vedno slabšem finančnem položaju, saj je pokroviteljskega denarja vedno manj. "Smo v obdobju proračunskih načrtovanj, v katerem ima tudi šport svoje mesto. Prizadevam si, da ohranimo njegovo kakovost, prav tako pa tudi, da v okviru kohezijskih sredstev zagotovimo nekatere razvojne projekte, še posebej na področju zdravega življenjskega sloga vseh generacij," je o tem, kaj bo storila za slovenske športnike, povedala njihova ministrica.

Klepet z Majo Makovec Brenčič, ministrico za izobraževanje
Klepet z Majo Makovec Brenčič, ministrico za izobraževanje