Mercator naj testenine, ki so že dostavljene v skladišča, odstrani in jih nadomesti z novimi, zahteva ministrstvo. Foto: BoBo
Mercator naj testenine, ki so že dostavljene v skladišča, odstrani in jih nadomesti z novimi, zahteva ministrstvo. Foto: BoBo
V testeninah, ki jih je zagotovil Mercator, je bila nedovoljena sestavina. Foto: BoBo

Mercator je bil namreč na podlagi javnega naročila izbran za dobavo nejajčnih testenin, pogodbena vrednost pa znaša 402.000 evrov. Hrana je bila v skladišča Rdečega križa in Karitas dostavljena decembra lani, ministrstvo pa je takoj po prvem sumu, da testenine ne ustrezajo vsem zahtevam o kakovosti izdelka, razdeljevanje testenin ustavilo.

Laboratorijske preiskave so zdaj dokončno potrdile, da nejajčne testenine pravzaprav vsebujejo sledi jajc, so sporočili z ministrstva in od Mercatorja zahtevajo, naj testenine, ki so že dostavljene v skladišča, odstrani in jih nadomesti z novimi.

"Na ministrstvu izražamo razočaranje in ogorčenje nad tem, da je dobavitelj dostavil hrano, ki odstopa od zahtev o kakovosti izdelka, in pričakujemo, da bo v skladišča humanitarnih organizacij v najkrajšem možnem času dostavil kakovostne testenine, kot so bile zahtevane v javnem naročilu," so sporočili na ministrstvu.
Mercator: Testenine so brezhibne
Po zahtevi je hrvaški trgovec tri vzorce dostavljenih špagetov poslal "neodvisnemu, tujemu akreditiranemu laboratoriju", natančneje laboratoriju Neotron SpA iz Italije. Ta pa prisotnosti jajčnih beljakovin ni ugotovil niti v enem vzorcu, so sporočili z Mercatorja. Kljub temu bo podjetje Vispak, ki je bilo izbrano kot dobavitelj razpisa, odstranilo vse dobavljene špagete in jih nadomestilo z novimi, so še dodali.

Jajčne beljakovine niso bile navedene
Ministrstvo je navajalo poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Tam je zapisano, da je analiza vzorcev nejajčnih testenin pokazala prisotnost jajčnih beljakovin. Ker to na izdelku ni bilo navedeno, lahko tak izdelek predstavlja tveganje za zdravje ljudi, ki so alergični na beljakovine jajc.

Nedovoljena sestavina
Nacionalni laboratorij ugotavlja tudi, da je na vzorcu sušenih testenin iz zdroba durum med sestavinami navedena uporaba naravnega barvila beta karotena. To barvilo pa ni dovoljeno za uporabo v tovrstnih izdelkih. Izdelek zaradi vsebnosti beta karotena ne sme biti prisoten na trgu v EU-ju.

Ministrstvo je postopek javnega naročila za dobavo blaga v okviru Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim izvedlo jeseni lani. Za 1,19 milijona evrov je kupilo več kot dve toni prehranskih izdelkov, od tega 388.000 kilogramov pšenične moke, 455.500 kilogramov nejajčnih testenin, 263.000 kilogramov brušenega riža, 148.000 litrov jedilnega rafiniranega sončničnega olja in 813.560 litrov mleka.

Številne analize hrane bodo zaradi varnosti prejemnikov izvajali tudi v prihodnje.