Novinarki Urši Srdič je Metka Türk zatrdila, da bo
Novinarki Urši Srdič je Metka Türk zatrdila, da bo "vse rešeno v nekaj dneh". Foto: MMC RTV SLO
Žena Vitoslava Türka ni zaskrbljena

Konec marca so v Dnevniku TV Slovenija razkrili, da je razkošno posestvo črna gradnja. Šest let se gradbena inšpekcija, kljub prijavi, za to ni zmenila. Po našem razkritju je postopek le stekel in po naših informacijah Türkovim grozi rušenje objektov. Metka Türk je sicer prepričana, da se to ne bo zgodilo.

Vitoslav Türk je ob razkritju sporne gradnje zatrjeval, da z objekti v Parecagu nima nič. Danes njegova žena pojasnjuje: "V bistvu ravno tako ni trdil. Torej parcele so razdeljene, glavnina je v lastništvu Virtusa in nekaj malega, kar smo še v drugi fazi dokupili, imava midva z možem. Tako da objekti stojijo večinoma na parceli, ki jo ima v lasti Virtus. Vse skupaj je v bistvu družinska lastnina in znotraj družine nimamo tako jasno začrtanih meja, vse kar imamo, uživamo skupaj."

Dokumentov ni pokazala
Trdi, da objekti niso črna gradnja in da to lahko dokaže z dokumenti. Na vprašanje, ali je pripravljena pokazati te dokumente, pa odgovori: "Tako je ... torej … vsa dokumentacija je že predložena gradbeni inšpekciji, v tem trenutku je nimam pri sebi, ker niste vnaprej opozorili, da jo boste želeli videti, vsekakor so pa to sama javna dovolila in dokumentacija, ki je seveda javnega značaja in jo lahko vidite."

Ko smo po snemanju vnovič prosili za dokumente, se je izmikala, češ da nam jih bo pokazala v nekaj dneh, ko bo postopek pokazal kaj novega.

Več postopkov naj bi zavedlo inšpektorje
Sicer pa je označevanje objektov za črne gradnje po njenem prepričanju zmota, ki je nastala zato, ker inšpektorji niso imeli popolne dokumentacije. "Predvsem pa menim, da je temeljni problem zmot, ki so nastale v tem, da v trenutku, ko smo pridobivali vso potrebno gradbeno dokumentacijo - od gradbenega dovoljenja in vsega ostalega, da je vzporedno tekla tudi preparcelacija parcel, torej spreminjanje številk in menim, da je to tudi inšpektorje v prvem trenutku zavedlo."

Po njenih besedah so inšpektorji domnevali, da vsi objekti niso bili ustrezno podprti z gradbeno dokumentacijo. "Tisto, kar jim je manjkalo, smo jim pa mi zdaj posredovali."

Z možem pričakujeta ugodno rešitev, kaj pa če bosta dobila odločbo o rušenju? "V tem trenutku midva o tem sploh še ne razmišljava, ker sva - kot rečeno - še vedno trdno prepričana, da bo zmagala resnica in da bodo upoštevali dokumentacijo, ki je uradna, ni neka naša izdelana, ampak tista, kar so nam jo organi, ki izdajajo gradbena dovoljenja, uradno tudi izstavili."

Pa vendar nam je načelnik upravne enote Piran Ivan Seljak danes po telefonu zagotovil, da stanje ni nič drugačno kot pred dvema mesecema in da objekti Türkovih gradbenega dovoljenja še vedno nimajo.

Žena Vitoslava Türka ni zaskrbljena