Cerar je ponovil, da je bila poteza Avstrije napovedana in da so jo pričakovali, kar je že včeraj zatrdilo tudi slovensko zunanje ministrstvo. Foto: BoBo
Cerar je ponovil, da je bila poteza Avstrije napovedana in da so jo pričakovali, kar je že včeraj zatrdilo tudi slovensko zunanje ministrstvo. Foto: BoBo
Avstrijska ograja buri duhove

Migracije so skupno evropsko vprašanje, ne pa slovensko-avstrijsko, je glede gradnje ograje na avstrijski stani mejnega prehoda Šentilj, ki se je začela včeraj, pojasnil Cerar. "Če ga ne bomo skupno rešili, tudi ograje ne bodo pomagale," je dodal.

Dejstvo je, da je Slovenija članica schengenskega območja in odgovorna članica EU-ja, je dejal Cerar. Po njegovih zagotovilih Slovenija ne bo privolila, da bi se EU o čemer koli začel pogovarjati brez njih. "Dogovarjati se je treba skupaj," je še dejal.

SDS: Avstrijska ograja nezaupnica Cerarjevi vladi
Poziva SDS-a k odstopu vlade v trenutku, ko bo na severni meji Avstrija začela postavljati ograjo, premier ni posebej komentiral. Povedal pa je, da je bila poteza Avstrije napovedana in da so jo pričakovali, kar je že včeraj zatrdilo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

SDS kot opozicijska stranka "ob vsaki priložnosti stopnjuje pritisk, ki pa ni potreben", je ob robu mednarodne konference FDI Summit Slovenia 2015 v Ljubljani dejal premier.

Poslanec SDS-a Branko Grims je namreč na današnji novinarski konferenci izrazil prepričanje, da je Avstrija z napovedjo o postavljanju ograje na notranji schengenski meji izrekla nezaupnico slovenski vladi. Kot je poudaril, je skrajni čas, da vlada prevzame odgovornost za ilegalni migracijski tok in da odstopi v trenutku, ko se začne graditi ograja.
V Dobovi povečan prihod prebežnikov
Na mednarodni mejni prehod v Dobovi so danes s Hrvaške prišli že štirje vlaki s skupaj 4.270 prebežniki, ob 22. uri pa pričakujejo še enega z več kot 1.081 prebežniki, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. To je največji dnevni prihod v tem mesecu, od sredine oktobra pa jih je v Slovenijo po podatkih policije vstopilo že več kot 304.000.
Trenutno je v sprejemnem centru v Dobovi in na železniški postaji še 1.153 prebežnikov, sicer so sprejemni in namestitveni centri po državi prazni. Le v Centru za tujce v Postojni jih je 17.

Slovenijo je od 20. oktobra do danes do 18. ure zapustilo 291.282 prebežnikov, samo danes 4631.

Sicer pa Hrvaška tudi v prihodnjih dneh pričakuje velik pritisk prebežnikov iz Srbije. Do 9. ure je iz Srbije na Hrvaško vstopilo nekaj manj kot 2.200 prebežnikov, v začasnem tranzitnem begunskem centru v Slavonskem Brodu pa je na prevoz proti Sloveniji čakalo nekaj več kot tisoč ljudi.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Avstrijska ograja buri duhove