Omerzel sicer ni podrobneje seznanjen z njeno vsebino, temveč zgolj z namero, pa vendar je prepričan, da gre pri tem za dobro premišljen politični manever opozicije zato, da se dodatno oslabi trdnost vladne koalicije in s tem povečuje notranja politična kriza. Foto: BoBo
Omerzel sicer ni podrobneje seznanjen z njeno vsebino, temveč zgolj z namero, pa vendar je prepričan, da gre pri tem za dobro premišljen politični manever opozicije zato, da se dodatno oslabi trdnost vladne koalicije in s tem povečuje notranja politična kriza. Foto: BoBo
Samo Omerzel
Samo Omerzel vztraja, da ni storil nič narobe. Foto: BoBo

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel se je znašel v nemilosti predvsem opozicijskih strank zaradi poslov svojega podjetja Lastinski z državo. V SDS-u so ga pozvali k odstopu oz. izrazili pričakovanje, da ga bo odstavila premierka Alenka Bratušek. Ker se to ni zgodilo, so proti njemu vložili interpelacijo.

Poslanec SDS-a Andrej Vizjak ter poslanka in predsednica NSi-ja Ljudmila Novak sta pred vložitvijo opozorila, da bi se moral Omerzel ob prevzemu ministrske funkcije odločiti, ali bo podjetnik ali minister. Odločil pa se je za oboje.

Vizjak je ob tem še dejal, da je Omerzelovo ravnanje sporno, zlasti v državi, ki je po vseh kazalnikih korupcije v nezavidljivem položaju. Prepričan je še, da bi morale biti tudi koalicijske stranke zgrožene nad tem in ukrepati. Novakova pa se je ob vložitvi interpelacije vprašala, ali je Omerzel "tako naiven, ali je izgubil ves čut za resnico, odgovornost in pravico, ali pa ne ve, kaj pomeni biti eden najvišjih funkcionarjev". Tako še vedno meni, da "bo spoznal svojo odgovornost in da bo odstopil".

Predlagatelji interpelacije, ki naj bi jo podprl tudi SLS, so navedli še številna druga sporna ministrova dejanja, kot denimo kršitev zakona o integriteti, ker ni prijavil svoje družbe Komisiji za preprečevanje korupcije, nove posle z Družbo za avtoceste RS in tudi to, da je na razpisu za izbor dobavitelja avtomobilskih registrskih tablic izbral družbo, katere ponudba je bila dvakrat dražja od ponudbe konkurenta.

Minister Omerzel je že večkrat poudaril, da ne namerava odstopiti. Meni, da obstaja vrsta razlogov za napade nanj. Interpelacije pa ga "tudi malo ni strah".

Koalicijska podpora je še vedno vprašljiva
Omerzel ima ob morebitni interpelaciji podporo v svoji stranki, DL-ju, medtem ko se bodo v SD-ju odločali na podlagi argumentov. V PS-ju pa poudarjajo visoka merila, ki so bila postavljena z odstopom ministra Stanka Stepišnika. Vodja PS-ja Bratuškova Omerzelu po sestanku z njim ni izrekla popolne podpore. Omerzel pa želi svojo plat zgodbe pojasniti tudi posameznim poslanskim skupinam.

DeSUS se o Omerzelu ne bo izrekal
Omerzel je tako že obiskal poslansko skupino DeSUS-a, kjer so prisluhnili njegovim pojasnilom, po srečanju pa dejali, da se o tem ne bodo izrekali. "Te obveznosti ne bomo prevzemali nase. To naj razreši premierka Alenka Bratušek," je po srečanju dejal vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša. Omerzel to potezo označuje za korektno in tudi sam meni, da sta za skupno stališče do njega odgovorna koalicija in premierka.

Interpelacija - čas, da se koalicija prešteje
Vodja poslanske skupine DL-ja Rihard Braniselj pa meni, da bo razprava o interpelaciji pravi čas in prostor za to, da se razčistijo dileme ter očitki, in čas za to, da se koalicija prešteje. Dokler bodo očitki branljivi, bodo, zagotavlja, stali za ministrom, komur, so prepričani v stranki, zaupa tudi premierka Alenka Bratušek. Braniselj sicer še ni prebral interpelacije, ki sta jo vložila SDS in NSi, zato se o njej še ne izrekel.