Makovec Brenčičeva poudarja, da se slovensko šolstvo mora odpreti svetu, če želi postati bolj konkurenčno. Foto: BoBo
Makovec Brenčičeva poudarja, da se slovensko šolstvo mora odpreti svetu, če želi postati bolj konkurenčno. Foto: BoBo

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je rektorjem podrobno predstavila svoje načrte za visoko šolstvo, zbrane v programu dela visokega šolstva. Glavni stebri programa so po njenih besedah kakovost in odličnost, mednarodna odprtost, gradnja podpornih okolij za krepitev ustvarjalnosti in inovativnosti ter krepitev sodelovanja izobraževanja in gospodarstva.

V ta namen že pripravljajo prenovo zakona o visokem šolstvu, ki se osredotoča prav na ta štiri področja. Spremembe omenjenega zakona naj bi bile pripravljene do konca leta, nov visokošolski zakon pa bodo začeli pisati prihodnje leto. Prav tako poskušajo zagotoviti stabilno financiranje za vsa področja, ki jih je z ustavno odločbo določilo ustavno sodišče in ki jih določa zakon.

Z rektorji je spregovorila tudi o begunski krizi. Tako bo ministrstvo na pobudo rektorjev skupaj z univerzami sestavilo načrt, če se bo to potrebno, za pomoč prebežnikom. Gre za jezikovno usposabljanje in pravne nasvete beguncem, ki so že v Sloveniji.

"Hkrati mora biti univerza proaktivnejša do beguncev v pogledu potenciala, ki ga ti ljudje kot študenti ali usposobljeni za delo na nekem področju nosijo s seboj," je dejal predsednik rektorske konference Ivan Svetlik in dodal, da bi begunce lahko vključili v študijske programe, deloma tudi v zaposlitve.