Predsednica vlade bo po podpisu koalicijske pogodbe vodila spremenjeno vladno ekipo. Foto: BoBo
Predsednica vlade bo po podpisu koalicijske pogodbe vodila spremenjeno vladno ekipo. Foto: BoBo
Tina Komel.
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel je še dopoldne zatrjevala, da ne namerava odstopiti, vendar si je morala pod pritiski stranke premisliti. Foto: BoBo
Ministrica odstopila zaradi koalicijskega kadrovanja

redsednica vlade Alenka Bratušek je državnemu zboru poslala predloge za spremembo ministrske ekipe. Predlagani kandidati za ministre so Alenka Trop Skaza, Metod Dragonja in Gorazd Žmavc.

Zadnji bo prevzel ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu, in sicer po odstopu dozdajšnje ministrice Tine Komel. Čeprav je Komelova še dopoldne zatrjevala, da ne namerava odstopiti zgolj zato, ker je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec predsednico vlade "stisnil v kot", je morala svojo odločitev po seji sveta Pozitivne Slovenije spremeniti. Podala je odstopno izjavo in se bo preselila v poslansko skupino PS-ja.

Izvršni odbor Pozitivne Slovenije je v četrtek podprl predlog premierke, da za ministrico za zdravje predlaga Alenko Trop Skaza, za gospodarski razvoj pa Metoda Dragonjo. Ob prepustitvi zdravstvenega resorja PS-ju pa je DeSUS zahteval svoj resor prav na ministrstvu za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki naj bi ga prevzel Gorazd Žmavc.

PS se je Komelovi zahvalil za uspešno delo
Predsednik poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je po koncu sveta stranke dejal, da v stranki obžalujejo tako "ostro zahtevo" stranke DeSUS. Hkrati pa se je svet stranke Tini Komel zahvalil za uspešno delo v uradu. Sicer pa je Möderndorfer dejal, da Komelovi gotovo "ni enostavno", saj je morala odstopiti, da olajša postopke zamenjave resorjev. Komelova je odstopno izjavo sestavila na seji sveta, saj pred tem ni imela namena odstopiti.

Möderndorfer se je dotaknil tudi kandidatke za ministrico za zdravje, ki jo je potrdil izvršni odbor stranke. Stranka se je po njegovih besedah za zdravstveni resor odločila, ker želi popraviti dozdajšnje napake v sistemu in ljudem zagotoviti boljše zdravstvo. Poudaril je tudi, da stranka s tem prevzema veliko odgovornost.

Koalicija tik pred podpisom nove pogodbe
Zapleti okoli ministrske ekipe so potekali ob usklajevanju nove koalicijske pogodbe, ki jo bodo partnerji po neuradnih informacijah podpisali že jutri. Podporo novi koalicijski pogodbi so že potrdili v predsedstvu SD-ja in na svetu največje vladne stranke, PS-ja.

Čeprav v koalicijski pogodbi ni določeno število resorjev po strankah, pa to po navedbah predsednika SD-ja Igorja Lukšiča ni ovira, da pogodbe ne bi podpisali. Sicer pa je zaplet z ministrico Komelovo, ki se je upirala umiku na račun ministrske kvote stranke DeSUS, Lukšič povezal predvsem z neurejenim vodstvom v največji vladni stranki. "Ko se bo Pozitivna Slovenija konsolidirala in bo imela predsednica nesporno večino v stranki, bo do takih sporov prihajalo manjkrat."

Erjavec: Ministrstvo bo očitno prevzel DeSUS
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je Gorazda Žmavca, kandidata za naslednika Komelove iz vrst DeSUS-a, označil za primernega kandidata, ki je do zdaj deloval zlasti v gospodarstvu. Vendar pa naloga ministra v tem resorju po besedah Erjavca ni le ohranjanje stikov s Slovenci v zamejstvu in po svetu, ampak tudi spodbujanje gospodarskega sodelovanja, je dodal Erjavec.

Zamejci nasprotujejo serijski menjavi ministrov
Na napovedano menjavo ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu se je že odzvala Slovenska manjšinska koordinacija (Slomak), ki je poslala pismo predsednici vlade, predsedniku republike in predsedniku državnega zbora. Slomak je zaskrbljen predvsem zaradi pogoste menjave ministrov, kar onemogoča krepitev trajnih vezi med ministrstvom in zamejci.

Od vlade zato pričakujejo, da bo upoštevala tudi položaj Slovencev v zamejstvu in po svetu, ki potrebujejo kontinuiran dialog z ministrom. Prepogosto imajo namreč občutek, da so njihove skupnosti "manjši drobiž na šahovnici slovenske politike".

Ministrica odstopila zaradi koalicijskega kadrovanja