Ministrstvi za delo in izobraževanje podpirata internacionalizacijo v visokem šolstvu, po napovedanem protestu pa sta obljubili zagotovitev potrebnih sredstev za študente. Foto: BoBo
Ministrstvi za delo in izobraževanje podpirata internacionalizacijo v visokem šolstvu, po napovedanem protestu pa sta obljubili zagotovitev potrebnih sredstev za študente. Foto: BoBo
false
Evropski cilj je do leta 2020 zagotoviti 20 odstotkom študentov študentske izmenjave. V Sloveniji je tovrstni delež študentov komaj dvoodstoten. Foto: BoBo

Kot so sporočili iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), so namreč od ministrstev za delo in za izobraževanje dobili zagotovilo, da bodo študenti, ki se odpravljajo na študijsko izmenjavo ali prakso v tujino, še naprej prejemali dodatek k Erasmusovi štipendiji.

Študentje so maja - potem ko so se na izmenjavo že prijavili - izvedeli, da dodatnega razpisa k štipendiji Ad futura za študijske obiske študentov v okviru Erasmus+ v vrednosti 150 evrov mesečnega dodatka, ki ga je pripravljal sklad za razvoj kadrov in štipendije, ne bo, ker ministrstvo za delo letos ni zagotovilo sredstev za razpise, ki niso zakonsko določeni.

Poleg tega je ljubljanska univerza študente obvestila, da so se pogoji za pridobivanje finančne pomoči za Erasmus+ mobilne izmenjave in prakse v letu 2015/2016 bistveno spremenili.

Študentje, ki odhajajo na eno izmed izmenjav ali praks Erasmus+, bodo po novem finančno pomoč lahko prejemali zgolj za eno izmed oblik. Tudi obdobje prejemanja se skrajšuje, saj bodo finančno pomoč prejemali za najmanj tri in največ deset mesecev mobilnosti.

Ravno ta sredstva v vrednosti 150 evrov, ki jih zdaj ministrstvi obljubljata s pomočjo prerazporeditev, so po navedbah ŠOS-a marsikomu olajšala odločitev za mobilnost. Po podatkih zadnje raziskave Eurostudent iz leta 2013 so namreč ravno finančne ovire ključne za (ne)odločanje za mobilnost v času študija.

Študenti zahtevajo sistemske rešitve
V študentski politični organizaciji Iskra so za sredo napovedali protest, vendar so ga po zagotovilih ministrstev že odpovedali. Potezo ministrstev v Iskri in sindikatu Mladi Plus sicer pozdravljajo, obenem pa obžalujejo, da je ministrstvo za delo, ki mu maja ni uspelo zagotoviti denarja za sofinanciranje, rešitve pospešeno začelo iskati šele po napovedi protesta, "ki je med študenti naletel na velik odmev in obetal dobro udeležbo".

Glede na to, da sta zdaj pri nabiranju denarja sodelovali dve ministrstvi, ministrstvo za delo pozivajo, naj v najkrajšem času zagotovi sistemski vir sredstev za štipendije. To pričakujejo pred sprejetjem naslednjega proračuna. "V nasprotnem primeru bomo ponovno povečali pritisk," sporočajo v Iskri in sindikatu Mladi Plus, kjer dodajajo: "Če bo rezanje sredstev in protesti, ki temu sledijo, postalo vsakoletna folklora, se bodo namreč študenti zaradi nestabilnosti količine sredstev, ki si jih lahko obetajo, še težje odločali za izmenjavo, ki že zdaj vse bolj postaja zgolj privilegij bogatih."

Podpora internacionalizaciji
Z obeh ministrstev so zagotovili, da podpirajo internacionalizacijo v šolstvu in mednarodno mobilnost študentov. Evropski cilj, zapisan tudi v nacionalnem programu visokega šolstva 2011-2020, je do leta 2020 zagotoviti 20 odstotkom študentov študentske izmenjave. V Sloveniji pa je tovrstni delež študentov komaj dvoodstoten.