DeSUS je že večkrat grozil z izstopom, a tokrat Karl Erjavec ne govori o ultimatu. Foto: MMC RTV SLO
DeSUS je že večkrat grozil z izstopom, a tokrat Karl Erjavec ne govori o ultimatu. Foto: MMC RTV SLO
Odstopila ministrica Trobec Bučanova
Kako trdna je koalicija?

Če ste pozorno poslušali tiskovno konferenco Karla Erjavca, ste lahko slišali, da je "on ugotovil, da ona ne more več pošteno opravljati svojega dela," čemur sta sledila njen (ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duše Trobec Bučan) odstop in Erjavčeva napoved izstopa DeSUS-a iz koalicije, je dejal Igor Pribac s Filozofske fakultete v Ljubljani.

Tudi Matej Makarovič s Fakultete za uporabne študije v Novi Gorici, ki je bil tako kot Pribac gost oddaje Odmevi, je prepričan, da je bila odločitev o napovedi izstopa iz koalicije usklajena z najpomembnejšimi člani stranke. Opozarja, da je sicer pri DeSUS-u potrebna previdnost, saj "že cel mandat izstopajo iz koalicije", a da je grožnja tokrat videti resnejša, saj Erjavec "tokrat ne postavlja nobenega ultimata", kar je bilo značilno za prejšnje primere.

PREBERITE VEČ
- Trobec Bučanova odstopila, Erjavec bo predlagal izstop iz koalicije
- "Potrebujemo DeSUS. Mislim, da tudi DeSUS potrebuje nas."
- Katarina Kresal: Tako enostavno ne gre več


DeSUS stavi na padec pokojninske reforme
Na vprašanje Igorja Berganta, kaj bo DeSUS z napovedanim izstopom pridobil Pribac odgovarja, da Erjavec predvsem močno stavi na referendum o pokojninski reformi, saj vsak javni nastop izkoristi za napoved njenega padca. Po njegovem mnenju je tako prav Erjavec z DeSUS-om skupaj z opozicijskim SDS-om "glavni akter njenega padca". Erjavec naj bi tako koval politični kapital in DeSUS postavil na mesto tretjega političnega akterja v Sloveniji, kar bi prekinilo dvojnost leve in/ali desne politične opcije.

"Reforma je odločena zgodba"
Makarovič pa pravi, da bo pokojninska reforma padla ne glede na DeSUS in SDS in opozarja pred precenjevanjem vloge stranke. Krivec za njen padec naj bi bila "nerodna komunikacija z javnostjo" in to, da za njo stoji izrazito šibka vlada. "To je odločena zgodba," je prepričan Makarovič.

Poslanci ne želijo zapustiti dobrih služb?
Kaj bi pomenila manjšinska vlada? Je ta sploh mogoča? Po mnenju Mateja Makaroviča bi bila manjšinska vlada možnost, ki bi se naslonila na "strah dela poslancev pred izgubo dobre službe". Omenil je dva nepovezana poslanca, ki po njegovem mnenju vesta, da ju po naslednjih volitvah ne bo več v parlamentu, podobno pa naj bi razmišljali tudi nekateri drugi poslanci. Manjšinsko vlado bi zato lahko "ohranjali pri življenju do naslednjih volitev," je dejal Makarovič.

"Ni nujno, da reforma pade"
Pribac, ki je sicer prepričan, da vlada bistveno šibkejša več ne more biti, pa izpostavlja predvsem vprašanje izpeljave reform. Sam pokojninski reformi ne napoveduje gotovega padca, saj se "javno mnenje hitro spreminja", poleg tega pa mnogi neodvisni strokovnjaki javnost opozarjajo na njeno nujnost. Če izpeljave reform ne bo, so bila minula leta izgubljena, je še dejal Pribac.

Odstopila ministrica Trobec Bučanova
Kako trdna je koalicija?