Spremembe v nekaterih srednjih šolah. Dijaki naj jih ne bi občutili. Foto: BoBo
Spremembe v nekaterih srednjih šolah. Dijaki naj jih ne bi občutili. Foto: BoBo

Na ministrstvu sicer poudarjajo, da gre za delovni osnutek in da ni sprejet še noben konkreten sklep. Predvidena pa je združitev Srednje šole Kočevje in Gimnazije Kočevje. Združena šola bi imela 558 dijakov, s spremembami pa se po navedbah ministrstva strinjata oba ravnatelja.

V Celju naj bi se združili Srednja ekonomska šola in Poslovno-komercialna šola. Združena šola bi imela 870 dijakov, ravnatelja pa se s tem ne strinjata. V Novi Gorici bi se združila Srednja ekonomska in trgovske šola ter Tehniški šolski center. Združena šola bi imela 2.235 dijakov, ravnatelja obeh šol po navedbah ministrstva ukrep razumeta.

Srednja šola Črnomelj bi namesto kot šola z dvema enotama delovala le še kot ena organizacijska enota. Prav tako bi kot ena organizacijske enota delovala Šolski center Rudolfa Maistra Kamnik ter Srednja gradbena, geodetska in ekonomska šola Ljubljana. V vseh treh primerih naj bi se ravnatelji s takšno spremembo strinjali.

V Slovenj Gradcu bi se združile Srednja gostinsko-turistična in lesarska šola, Srednja zdravstvena šola, Srednja Ekonomska šola, Gimnazija in Srednja šola Muta. Center, ki bi nastal, bi imel 1.463 dijakov, zaposleni pa po navedbah ministrstva združevanje razumejo.

V Mariboru pa bi se združili TŠC Maribor, Lesarska šola in Srednja elektro-računalniška šola, v katerih v zadnjih letih prav tako opažajo pospešen trend upadanja dijakov. Nova šola bi imela 2.372 dijakov, soglasja ravnateljev o združevanju pa ni.

Kaj bo z zaposlenimi?
Na ministrstvu poudarjajo, da se bo spremenil le pravni status šol, medtem ko se za dijake in učitelje ne bo spremenilo nič. Dijaki bodo še naprej hodili v iste šole in iste programe. Tudi selitev šol ne bo. Ravnatelji, ki bodo odveč, pa bodo lahko delali kot učitelji.

Bi pa nastal kakšen presežek spremljevalnega osebja, vendar na ministrstvu navajajo, da bodo vsi ustrezno prerazporejeni v istem šolskem okolišu. Odveč naj bi bilo okoli 10 ravnateljev in več zaposlenih v administraciji, svetovalnicah.