Policija je vodni top uporabila le enkrat, in sicer na protestih leta 2012. Foto: BoBo
Policija je vodni top uporabila le enkrat, in sicer na protestih leta 2012. Foto: BoBo

Ministrstvo z javnim razpisom išče novo specialno vozilo, na katerem bodo nameščeni trije monitorji z vodnimi topovi, z dvema na strehi vozniške kabine, enim na levi in drugim na desni strani. Tretji monitor pa mora biti nameščen na strehi v sredini. Vozilo s topovi mora biti izdelano tako, da nanj ne bo mogoče splezati.

Topova na sprednji strani morata omogočati pretok najmanj 1250 litrov vode na minuto in imeti doseg 60 metrov v brezvetrju, top na zadnji strani pa mora omogočati pretok najmanj 900 litrov vode na minuto pri dosegu 50 metrov. Topovi morajo izmenično obratovati ali samo z vodo, vodo, pomešano s solzivcem, ali vodo, pomešano z barvilom.

V rezervoarju mora biti prostora za vsaj 9000 litrov vode. V specialnem vozilu mora biti prostora dovolj za pet članov posadke, vozilo pa mora imeti dizelski motor in mora doseči hitrost najmanj 100 kilometrov na uro.

Prvi razpis je odneslo varčevanje
Ministrstvo za notranje zadeve je javno naročilo za nov vodni top objavilo že leta 2010, saj naj bi bil stari že dotrajan, a je pozneje generalna policijska uprava zaradi napovedanega krčenja sredstev javno naročilo odpovedala.

Slovenska policija je vodni top uporabila le na protestih leta 2012, specialno vozilo pa so uporabljali še za usposabljanje policistov.