Turk zanika, da bi bilo z okrožnico ministrstva kar koli narobe. Foto: BoBo
Turk zanika, da bi bilo z okrožnico ministrstva kar koli narobe. Foto: BoBo

Pojasnjujejo, da so pred izdajo okrožnice prejeli pobude zaskrbljenih staršev, ki so se pritožili, da v nekaterih šolah razprava o družinskem zakoniku povzroča delitve med učenci ter vzbuja napetost med učitelji in starši. Ob tem so poudarili, da so se pritožili tako podporniki kot nasprotniki zakonika.

Na ministrstvu so zato presodili, da je primerno opozoriti na morebitne napetosti med šolo in družino, kar so storili z okrožnico. Ob tem so na ministrstvu dodali, da gre za predlog, ki je začasen in ne posega v samostojnost učiteljev pri izvajanju šolskih programov.

"Otroke je treba zaščititi pred ostrino kampanje"
Na ministrstvu so zapisali, da bi morebitno poseganje šole v presojo vrednot, o katerih se govori v kampanji, lahko povzročilo konflikt z družinami, ki iste vrednote označujejo drugače. Po njihovem mnenju je poleg tega otroke treba zaščititi pred ostrino referendumske kampanje.

Dodali so še, da se čudijo pobudi poslanske skupine SD-ja, ki je zahtevala umik okrožnice in s tem posredno nagovarjala učitelje, da otroke vključijo v referendumsko kampanjo.