Ministrstvo še pripravlja dokumentacijo za izkop žrtev iz drugega jaška v opuščenem rudniku v Hudi Jami. Foto: BoBo
Ministrstvo še pripravlja dokumentacijo za izkop žrtev iz drugega jaška v opuščenem rudniku v Hudi Jami. Foto: BoBo

Ferenc, sicer član vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, upa, da se bo po sedmih letih zadeva vendarle začela urejati, saj vseh 800 žrtev, ki so jih izkopali leta 2009, še vedno leži v plastičnih zabojčkih, kar po njegovem mnenju ne zadošča civilizacijskim pietetnim merilom.

Ferenc zato pričakuje, da bo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, začelo postopke umestitve vojnega pokopališča pred vhodom v rudnik, kamor bi lahko pokopali posmrtne ostanke vseh žrtev v jašku. Ferenc ocenjuje, da je v jašku še od 2.000 do 2.500 žrtev.

Odkritje v Hudi Jami je bilo, tako Ferenc, očitno prehudo, saj je za nekaj let zaustavilo vse dejavnosti okoli vprašanja prikritih grobišč. Šele lani je bil namreč sprejet zakon o prikritih grobiščih in dostojnem pokopu žrtev, na podlagi katerega bi se lahko nadaljevalo urejanje grobišč.

Ministrstvo: Pripravljamo dokumentacijo
Huda Jama sicer ostaja v pristojnosti ministrstva za delo družino in socialne zadeve, ki trenutno sodeluje z vladno komisijo, na podlagi katerega bodo, tako zagotavljajo na ministrstvu, preverili možnosti za ureditev pokopnega polja pred vhodom v rudnik in ureditev spominskega muzeja v rudniku.

Trenutno na ministrstvu pripravljajo tehnično specifikacijo in razpisno dokumentacijo za izvedbo izkopa posmrtnih ostankov iz drugega jaška in njihovo shranitev do pokopa. Vrednost predvidenih del za letošnje leto bodo ocenili v prihodnjih mesecih.