Denarja za izvajanje osnovnošolske dejavnosti je dovolj, pravijo na ministrstvu. Foto: BoBo
Denarja za izvajanje osnovnošolske dejavnosti je dovolj, pravijo na ministrstvu. Foto: BoBo

Pertinač je na novinarski konferenci poudaril, da bo sistem financiranja enak kot pretekla leta, prav tako ostajajo enaki tudi vsebine in obseg financiranja. Razlika je le v tem, da bo treba za nakazila osnovnim šolam izdajati sklepe ali sklepati pogodbe, je poudaril.

Računsko sodišče je že od revizije zaključnega računa za leto 2012 namreč opozarjalo, da je treba financiranje šol izvesti na podlagi akta oziroma da je za vsako izplačilo sredstev iz proračuna potrebna podlaga. To je lahko po Pertinačevih besedah pogodba o sofinanciranju ali sklep o zagotavljanju sredstev.

V preteklosti so se šole financirale na podlagi podatkov o tekoči porabi, ki so jih mesečno sporočale ministrstvu. Letos pa so šole dobile sklep o financiranju, ki jim dodeljuje določeno vsoto denarja za tekoče leto. Poleg tega je Računsko sodišče ministrstvu naložilo, da osnovne šole pozove k predložitvi finančnih, kadrovskih in vsebinskih načrtov. Šole morajo to storiti do 24. junija. Če bo ministrstvo ugotovilo, da šoli niso namenili dovolj denarja, bodo spremenili sklep o višini financiranja, je še dejal Pertinač.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je namreč na četrtkovi novinarski konferenci napovedal, da bo zahteval revizijo sklepov o obsegu financiranja šol v letu 2014. Izrazili so namreč bojazen, da bo denarja manj od pričakovanj in ga bodo šole zato prejele znatno manj, kot so načrtovale.