Minister Omerzel bo, kot kaže, tudi po interpelaciji še naprej vodil ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Foto: BoBo
Minister Omerzel bo, kot kaže, tudi po interpelaciji še naprej vodil ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Foto: BoBo
Omerzelu še ena priložnost

Interpelacijo proti ministru Omerzelu sta vložila SDS in NSi, koalicija pa je sprva imela precej pomislekov in je opozarjala, da njihova podpora ni samoumevna. Vendar bo, kot kaže, Omerzel dobil dovolj podpore, da bo ostal na ministrskem položaju.

Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je razložil, da bodo poslanci PS-ja Omerzelu "dali še eno priložnost" in ga podprli zato, da nadaljuje delo. "Kaj bo v nadaljevanju, pa je bolj odvisno od ministra," je opozoril Möderndorfer.

Lukšič: Omerzel je dober minister
Poslanska skupina SD-ja naj bi se z interpeliranim ministrom sešla v četrtek. Lukšič pa je povedal, da se mu vsaj za zdaj argumenti vlagateljev interpelacije ne zdijo prepričljivi in "da je Omerzel dober minister, da je dobro zastavil svoje naloge in ima potencial, da spelje ključne naloge do konca mandata". Dokončno odločitev pa bo SD po Lukšičevih besedah sprejel tik pred glasovanjem.

Zadržani DeSUS
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je po sestanku v poslanski skupini DeSUS-a dejal, da so zelo zadržani do ministra Omerzela, ki sodi v kvoto DL-ja, zlasti zato, "ker je predsednik DL-ja Gregor Virant vedno zelo načelen, ko gre za druge". "Ko gre za njegove kadre, pa ima druga merila," je dodal Erjavec.

DZ bo o interpelaciji, v kateri Omerzelu med drugim očitajo poslovanje njegovega podjetja Lastinski z državo, verjetno odločal že na januarski seji, ki se bo začela prihodnji teden.

Koalicija neenotna pri Gantarjevem nasledniku
Po zavrnitvi Igorja Šoltesa kot kandidata za novega ministra za zdravje je koalicija neenotna tudi pri izbiri Gantarjevega naslednika. Predsednik SD-ja Igor Lukšič je poudaril, da gre za resor, ki pripada stranki DeSUS, od katere tudi pričakuje novega kandidata. Podobno je izpostavil tudi vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer, a obenem dejal, da je po drugi strani ta vlada že dokazala, da "bo treba prenehati pogovore o tem, kdo je čigav in se posvetiti temu, kdo je česa sposoben".

Predsednik DL-ja Gregor Virant je tako že dejal, da bo DeSUS, če ne predlaga novega kandidata, ostal pri enem samem resorju. To je tudi zelo verjeten scenarij, saj je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec že dejal, da si želi, da bi novega ministra za zdravje predlagala največja vladna stranka. Prepričan je namreč, da je pri boju z lobisti, ki se "napajajo iz korupcije v zdravstvu", za korenite reforme potreben kandidat, ki bo imel v koaliciji široko podporo.

Pri določanju usmeritev na področju zdravstva je koalicija neenotna, poudarja Erjavec: "V DeSUS-u zagovarjamo javno zdravstvo, medtem ko Državljanska lista, ki je liberalna stranka, želi več poudarka na zasebnem zdravstvu in podeljevanju koncesij." Zato je Erjavec prepričan, da bi morala Pozitivna Slovenija kot največja vladna stranka predlagati svojega kandidata. Erjavec tudi obžaluje, da se je, zaradi nasprotovanja SD-ja, umaknil Igor Šoltes, ki ga je Erjavec označil kot idealnega kandidata.

Omerzelu še ena priložnost