Ministrstvo z okrožnico opozarja na odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je bil Josip Broz - Tito simbol totalitarnega režima in da je vsako
Ministrstvo z okrožnico opozarja na odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je bil Josip Broz - Tito simbol totalitarnega režima in da je vsako "poveličevanje komunističnega totalitarnega režima protiustavno". Foto: BoBo
Štrukelj pravi, da je šlo le za nedolžno šalo enega izmed nekaj več kot 860 sindikatov zavoda Sviz, ki ni bil usklajen z nobenim drugim sindikatom. Foto: BoBo

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je okrožnico na temo spoštovanja temeljnih ustavnih vrednot poslalo vsem ravnateljem in ravnateljicam. Z njo so želeli spomniti, da je poveličevanje totalitarnega režima v šolah, ki morajo otroke vzgajati v duhu ustave, spoštovanja človekovih pravic in demokratičnih svoboščin, nedopustno, zato jih naprošajo, da dosledno spoštujejo ustavne vrednote.

Prav tako z okrožnico opozarjajo na odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je bil Josip Broz - Tito simbol totalitarnega režima in da je vsako "poveličevanje komunističnega totalitarnega režima protiustavno", saj ga je mogoče razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu, so zapisali.

Sindikat in šola razmišljata o ukrepanju zaradi okrnjenega ugleda
Nekateri mediji so namreč poročali, da naj bi lokalni predstavniki Sviza pred osnovno šolo Mladika na Ptuju 25. maja organizirali prireditev s Titovo štafeto mladosti.

Ravnatelj šole Bogomir Širovnik pa je ob tem pojasnil, da so v medije prišle neresnice in da je nekdo vabilo na letni zbor članov lokalnega dela Sviza povezal z elektronskim sporočilom, v katerem se je avtor spominjal dneva mladosti. Pri objavi tega dokumenta gre po njegovih besedah za manipulacijo, tako šola kot sindikat pa razmišljata o pravnih postopkih, s katerimi bi ukrepali zaradi okrnjenega ugleda.

"Ministrstvo želi ustvariti sovražnika, sovraga, hudiča"
Kot je ob robu sestanka sindikatov javnega sektorja in vladne pogajalske skupine dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, je šlo le za nedolžno šalo enega od nekaj več kot 860 sindikatov zavoda Sviz, ki ni bil usklajen z nobenim drugim sindikatom. Po njegovem mnenju okrožnice ministrstva ni mogoče resno komentirati, saj je iz "nič poskušala narediti neko sovražno dejanje, pripisati Svizu, da smo zadnji dve leti tajno pripravljali poskus revolucije in vračanje v komunistične čase".

Dejstvo, da ministrstvo iz tega naredi dramo, po Štrukljevih besedah govori o "nereflektiranosti ali celo neki nezavedni želji, da bi ustvarili sovražnika, sovraga, hudiča, ki ga ni in je samo še v njihovih glavah".

Na vabilu srečanja OŠ Mladika Titova slika
Kot je pojasnil, se okrožnica odziva na vabilo na letno srečanje osnovne šole Mladika na Ptuju. Ker je bilo srečanje napovedano za 25. maj, nekoč dan mladosti, je bila na vabilu slika Josipa Broza - Tita in napis, da bodo tako kot včasih na pohode šli od šole do gostilne, je za STA pojasnil Štrukelj.

Kot kaže, je eden izmed učiteljev, ki so se prijavili na srečanje, vabilo poslal Požareportu. Srečanje, ki je bilo napovedano za danes popoldne, je sicer odpovedano, je dejal.

V Združenju osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije pravijo, da po šolah že več let ne zaznamujejo nekdanjega dneva mladosti, 25. maja. "Že vrsto let ni tega obeleževanja, tudi v teh časih ne. Nimam nobenega podatka o tem, da bi se to praznovalo," je za STA dejal predsednik združenja Milan Rejc.

Na ustavnem sodišču pa ob navedbah iz okrožnice pojasnjujejo, da se njihova odločba iz leta 2011 nanaša na odlok o poimenovanju ulice po Titu. Ustavno sodišče je odločilo, da je protiustavno oblastno poveličevanje prejšnjega komunističnega totalitarnega režima s poimenovanjem ceste po voditelju tega režima. Drugi vidiki pa niso bili predmet te odločbe, so zapisali za STA.

Spomnimo ...
Ustavno sodišče je oktobra lani soglasno sprejelo odločbo, s katero je razveljavilo poimenovanje Titova cesta. Takrat je predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič pojasnil, da so nova poimenovanja po totalitarističnih simbolih z vidika naše ustave neustavna.

"Dejstvo, da je bil Josip Broz Tito dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ, pomeni, da prav njegovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim. Ponovno uvedbo ulice, poimenovane po Josipu Brozu Titu kot simbolu jugoslovanskega komunističnega režima, je zato mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu," so v tiskovnem sporočilu zapisali na ustavnem sodišču.

Dan mladosti, 25. maj, je bil v času nekdanjega SFRJ-ja praznik jugoslovanske mladine. Hkrati je bil to dan, ko so praznovali rojstni dan predsednika SFRJ-ja Josipa Broza - Tita. Na ta dan so potekale športne prireditve in proslave v šolah, v glavnem mestu SFRJ-ja Beogradu pa je bila tega dne velika prireditev, na kateri je svojo pot po vseh republikah SFRJ-ja sklenila štafeta mladosti.