Slovenija

Poudarki

  • Program državne proslave z naslovom Uglaševanje - Koncert za dvomilijonski orkester s sodelavci sta pripravila člana dua Silence Boris Benko in Primož Hladnik
Proslava
Letos mineva 27 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Foto: BoBo
Proslava
Miro Cerar je bil osrednji govornik. Foto: BoBo
Proslava
Proslave se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Foto: BoBo
Duo Silence
Program državne proslave z naslovom Uglaševanje - Koncert za dvomilijonski orkester s sodelavci sta pripravila člana dua Silence Boris Benko in Primož Hladnik. Foto: BoBo
VIDEO
Govoril Cerar, nato konce...

Dodaj v

"Mladost države je lahko tudi prednost"

Brglez: Dan samostojnosti nosi sporočilo vizije, verjetja, odločenosti in enotnosti
22. december 2017 ob 20:04,
zadnji poseg: 22. december 2017 ob 21:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Premier Miro Cerar je na osrednji državni proslavi pred torkovim dnevom samostojnosti in enotnosti poudaril, da v mednarodnih povezovanjih ne smemo nikoli pozabiti ali zanemariti priborjene samostojnosti.

Cerar, ki je bil osrednji govornik na proslavi v ljubljanskem Cankarjevem domu, je še dodal, da s plebiscitom izkazana enotnost in posledično priborjena samostojnost ostajata naši skupni, temeljni vrednoti. Cerar verjame, da si moramo ob sleherni resnejši preizkušnji močno prizadevati za tako prepričljivo enotnost kot takrat.

Po njegovih besedah bo Slovenija, ki je za dobrososedske odnose, tudi "nepopustljivo vztrajala" z nogami trdno na naših mejah. Ponovil je, da arbitražno odločitev spoštujemo in jo bomo izvajali. Zagotovil je, da bodo poskrbeli za vsakega posameznika, na katerega bo vplivala arbitražna odločba. "Vedeti, kje je meja, a živeti, kot da je ni - tudi to bi moral biti moto 21. stoletja," je dejal.

Naša mladost je naša prednost
Slovenija se po Cerarjevi oceni v razpravo o prihodnosti Evrope in sveta vključuje predvsem s poudarkom na pametnem gospodarskem razvoju, krožni ekonomiji, obnovljivih virih, zeleni državi ter zdravi in aktivni družbi. Do teh ciljev pa po besedah premierja vodijo vlaganje v znanost, solidarno razvijanje šolstva in zdravstva, posluh za kulturo in drznost za umetnost, bitka za človekove pravice in spoštovanje okolja ter sozvočje varnosti in svobode.

"Ko danes sedimo za mizo z najpomembnejšimi svetovnimi voditelji, si lahko prav zaradi naše mladosti privoščimo vprašanja, ki jih včasih starši ali stari starši za mizo raje ne bi slišali. Prav zaradi tega smo včasih morda celo bolje pozicionirani, da našo samostojnost in samosvojost naredimo za zastavek enotnosti močnih in mogočnih," je še dejal Cerar.

Pred proslavo slavnostna seja
Že pred proslavo je Cerar pripravil sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

Dan samostojnosti in enotnosti je zaznamoval tudi državni zbor s slavnostno sejo. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je ob tem poudaril, da ta praznik za Slovence nosi sporočilo vizije, verjetja, odločenosti in enotnosti. Prav enotnost je vodila k "samostojni državi in oblikovanju podlag za novo, demokratično državno ureditev". "26. december je in bo za vedno vtisnjen v zavest naroda," je še poudaril Brglez.

Program proslave pripravila člana dua Silence
Program državne proslave z naslovom Uglaševanje - Koncert za dvomilijonski orkester s sodelavci sta pripravila člana dua Silence Boris Benko in Primož Hladnik. Poleg njiju sta na odru Gallusove dvorane nastopila simfonični orkester Radiotelevizije Slovenija pod vodstvom dirigenta Tomislava Fačinija, s solistoma - tolkalko Petro Vidmar in violončelistom Igorjem Mitrovićem.

Nastopila sta tudi pianist Igor Vićentić ter letošnji Borštnikov nagrajenec za mladega igralca in večkratni prvak ter državni rekorder v recitiranju števila pi Nik Škrlec. Umetniški del programa so si ustvarjalci zamislili kot združitev kulture in znanost, brez katerih si je nemogoče predstavljati nacionalno identiteto in neodvisnost.

Proslave so se udeležili številni visoki gostje političnega, družbenega in verskega življenja ter diplomacije, med njimi predsednik DZ Milan Brglez in predsednik republike Borut Pahor. Slednji je na slavnostni seji DZ pred proslavo danes tudi zaprisegel pred sobotnim nastopom drugega predsedniškega mandata.

Plebiscit o samostojnosti
Plebiscit o samostojni Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil na začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, sprejet z 203 glasovi. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se vzdržali. Plebiscitarno vprašanje je bilo: "Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?"

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

Posnetek celotne proslave

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
direndaj
# 22.12.2017 ob 20:14
Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Razen plebiscita o samostojnosti ni niti S od samostojnosti niti E od enotnosti.............nehajmo se basat in si nalijmo čistega vina!
Snežinkica
# 22.12.2017 ob 20:19
Čestitke vsem ob prazniku. Slovenija ni popolna država, je pa naša, edina, ki jo imamo.
tone7
# 22.12.2017 ob 20:34
Razlog za praznovanje imajo politiki in tajkuni, navadni državljani večinoma ne vidijo razloga
CT
# 22.12.2017 ob 22:33
Floskule, rožice, zapufanost, megla, brez suverenosti ...

Jaz zase, ti zame press
živko
# 22.12.2017 ob 20:53
A ni to vesel čas. Na proslavi pa žalostinke.Vsako leto enako.
timoti
# 22.12.2017 ob 20:10
Svoboda narodu ! Smrt fašizmu !!!
Ples
# 22.12.2017 ob 20:40
@Snežinkica
Čestitke vsem ob prazniku. Slovenija ni popolna država, je pa naša, edina, ki jo imamo.

Točno tako. Naša je, lahko bi bila boljša, ampak če dobro pomislimo, bi lahko bila tudi veliko slabša. Stvar zornega kota, lepota je v očeh opazovalca, na pol poln ali prazen kozarec itd., primerjave z drugimi ...
Meni je Slovenija pod črto kul, ne vem, kako se mi je ratalo roditi tu ;)

Tako da ja, se pridružujem: čestitke vsem ob prazniku!
m72
# 22.12.2017 ob 21:55
"Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti: Mladost države je lahko tudi prednost"

Praznujemo nekaj, česar ni. Z izjemo odcvetele, malopridne mladosti "države".
nikhrast
# 22.12.2017 ob 20:12
Spet proslava, o ja, saj vem, treba je poskrbeti delo za lačne umetnike, spet bodo skakali v luft, deklamirali kaj trapastega, folk se bo pa doma pred ekranom smejal.
Bivši uporabnik
# 22.12.2017 ob 22:48
Uresničile so se 1000-letne sanje o samostojnosti države.

Sem ponosen, da je Slovenija samostojna država.


samostojna? right...
to sem prej omenjal, pa očitno ni noben razumel. ko se vlada niti kurnika ne upa postavit, brez da teče v bruselj, pardon washington ali pa da razda pol države.
@twwwter
# 22.12.2017 ob 20:37
Cerar: "Vedeti, kje je meja in živeti, kot da je ni"

Lepa misel, podobna tisti, še lepši: "kar je moje, to je tvoje, kar je tvoje, to je moje". Tudi Hravti so tu nekje blizu:
"kar je tvoje, to je moje, kar je moje, to je moje."
gstk
# 23.12.2017 ob 08:13
Na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti so bili tisti ki so državo uničili državljanom pa vzeli upanje
rumalina
# 23.12.2017 ob 05:53
Mladost države bi lahko bila prednost, če je ne bi posiljevali pokvarjeni partijski fosili.
Sandalovina
# 23.12.2017 ob 00:48
Izjemna predstava, drugačna in sveža. Odličen idfejni koncept in perfektna realizacija. Čestitke ustvarjalcem.
gstk
# 23.12.2017 ob 08:04
Cerarjev govor - lastna hvala cena mala
Guliarth
# 23.12.2017 ob 07:48
25 let kraje, s polnimi žepi pa še na naš račun prireditve za slavo nekaznovane kraje.
malikaliber
# 23.12.2017 ob 05:53
Kako smo samostojni? Če nam Bruselj in Amerika diktirata kako in kaj naj delamo! Kaj ste res tolk slepi, da ne vidite niti pred svojim nosom več???!!!
presenečen
# 22.12.2017 ob 21:46
@Snežinkica

Hvala za tvoje nežne in spodbudne besede.
amigo
# 22.12.2017 ob 21:44
Naša prva dama očitno prihaja samo na velike prireditve. Ubogi Pahor!
Sandalovina
# 24.12.2017 ob 09:39
Veza

"Na proslavi moraš vsaj začet veselo, udarno, poskočno, kaj meniš?
Smo na proslavi ali sedmini?"

Menim, da ste državno proslavo zamenjali za gasilsko veselico. Zdi se mi higienično, da si prireditev vsaj ogledate, preden komentirate. Okusom vseh nikoli ne more biti zadoščeno!

Duo Silence so zapisali:

"Program združuje kulturo in znanost, brez katerih si je nemogoče predstavljati nacionalno identiteto in neodvisnost. Slednjo v prvi vrsti razumeva kot intelektualno in duhovno kategorijo, ki nam omogoča, da ubežimo najrazličnejšim oblikam težnosti. Z združevanjem na videz nezdružljivega - subjektivne umetnosti in racionalne, objektivne znanosti - sva želela izpostaviti pomen enotnosti.

Osrednjo vlogo sva namenila orkestru. Navsezadnje je težko najti učinkovitejšo prispodobo za uspešno družbo, kot je množica nadarjenih posameznikov, ki so vpeti v skupen cilj. In pri katerih je rezultat skupnega dela dobesedno simfonija. Orkester je imeniten prikaz impresivnih rezultatov, ki jih prinaša nenehno izpopolnjevanje - oziroma "uglaševanje" - na individualni in kolektivni ravni."
Sandalovina
# 23.12.2017 ob 11:13
Veza
"Po govoru sem pa preklopil, začela se ne neka žalost na odru, pa kaj je našim umetnikom, naj prej kaj vzamejo, da bodo bolj veseli, če drugače ne gre!"

Ko o umetniškem delu govori in komentira človek, ki si sploh ni ogledal prireditve in je preklopil. Res, "verodostojno."
veza
# 23.12.2017 ob 10:30
izo
# 23.12.2017 ob 09:50

Absolutno pa je vreden povdarek na potrebi po samospoštovanju naše države, ker so za to razlogi.

in pravilne rabe jezika..


poudarek na samospoštovanju in.... pravilni rabi jezika...
Bivši uporabnik
# 23.12.2017 ob 09:50
Absolutno pa je vreden povdarek na potrebi po samospoštovanju naše države, ker so za to razlogi.

in pravilne rabe jezika..
grafikon
# 23.12.2017 ob 09:12
MLadost države? 26 let obstajamo, kje kdo vidi mladost? Pri 26ih je oseba odrasla!
timoti
# 23.12.2017 ob 02:03
fašizma že 70 let ni več

Pojma nimaš, oprosti.
mirror
# 23.12.2017 ob 00:29
Se uspehov veselim, če jih ni, jih pa naredim.... Tako s(m)o peli pred 1991, sedaj pa je spet ista pesem.
realist65
# 22.12.2017 ob 23:46
Se strinjam, potem pa mlade ministre ne pa za penioniste. Preveč je "medl" ta naš Cerar. Saj se sploh ne zaveda (ali pa se), kako narod vedno težje živi, ker ga "guši" mlada država.
Bivši uporabnik
# 22.12.2017 ob 21:52
Čestitke vsem ob prazniku. Slovenija ni popolna država, je pa naša, edina, ki jo imamo.

hja no, eni imajo druge ideje, 2.republika press..

slovenija je pa žal padla na zrelostnem izpitu. dvakrat. tako, da lahko poačsi neghamo to mantro o državi otroku, ampak kr lepo o zavoženemu mladcu brez prave podlage za kakšen konkreten naskok kariere.
komsomolec
# 22.12.2017 ob 21:06
Sedmina za svobodo!
rooster
# 22.12.2017 ob 20:19
Bravo mi!
veza
# 23.12.2017 ob 14:09
Sandalovina
# 23.12.2017 ob 11:13

Veza
"Po govoru sem pa preklopil, začela se ne neka žalost na odru, pa kaj je našim umetnikom, naj prej kaj vzamejo, da bodo bolj veseli, če drugače ne gre!"

Ko o umetniškem delu govori in komentira človek, ki si sploh ni ogledal prireditve in je preklopil. Res, "verodostojno."


glej, začelo se je turobno, nisem mogel spremljati dalje, si bom danes ogledal v miru, potem bom povedal svoje mnenje, ki pa ga nikomur ne vsiljujem, itak.
Na proslavi moraš vsaj začet veselo, udarno, poskočno, kaj meniš?
Smo na proslavi ali sedmini?
veza
# 23.12.2017 ob 10:27
Slovenci se ne znamo veseliti,
če nimamo dovolj pijače v riti!

Zato za naslednjič predlagam, da grejo najprej na zakusko, se najejo, napijejo in potem bo vse izgledalo drugače, žejen in lačen si ful drugačen.
Sicer dober govor Cerarja, pozabil pa se je zahvaliti svojim sodelavcem in ekipi in vsem nam, da še vztrajamo.
Po govoru sem pa preklopil, začela se ne neka žalost na odru, pa kaj je našim umetnikom, naj prej kaj vzamejo, da bodo bolj veseli, če drugače ne gre!
božo1
# 23.12.2017 ob 06:12
malikaliber
# 23.12.2017 ob 05:53
Nekaj več je potrebno vedeti, da razumemo samostojnost:
*
Zunanja in varnostna politika, ki smo jo postopoma razvijali skozi desetletja, Evropski uniji omogoča, da v svetovnih zadevah nastopa in ukrepa enotno. 28 držav članic EU ima tako zaradi skupnega nastopa večjo težo, kot če bi vsaka posamezna vodila svojo politiko.
*
Evropska unija (EU) je edinstvena. Ni federacija kot so Združene države Amerike, saj so njene države članice samostojne in suverene.
*
To je samo nekaj uvoda. Kaj pa pomeni Amerika, Kitajska, Rusija itd. v svetovni in globalni ekonomiji, kakor v svetovni politiki je pa že drugo vprašanje, ki dobiva tudi odgovor v tem zakaj se povezujemo v EU.
Lupo
# 23.12.2017 ob 01:43
fašizma že 70 let ni več
dStroj
# 23.12.2017 ob 01:20
@timoti

Svoboda narodu ! Smrt fašizmu !!!
to nima nobene veze s partizani, ta parola je relevantna danes bolj, kot kdajkoli prej v zgodovini !!!!

Ta parola je za tiste, ki živijo v preteklosti, za tiste ki ravno začnejo spremljat dnevnik in naše medije in za študente FF in FDV. Za te bo večno relevantna.
Nikolaj
# 22.12.2017 ob 22:24
Uresničile so se 1000-letne sanje o samostojnosti države.

Sem ponosen, da je Slovenija samostojna država.
jbzt
# 22.12.2017 ob 20:45
To proslava ?
Sem mislil,da Milana "ni več"...
aktivist
# 22.12.2017 ob 20:39
Nabijanje obcutka za domoljubje, ki ga politiki lahko izkoristijo za manipuliranje. "Domoljubje" je nadomestilo srednjevesko religijo.
Kazalo