Osrednji del prireditve je bil na Prešernovem trgu v prestolnici. Foto: RTV SLO
Osrednji del prireditve je bil na Prešernovem trgu v prestolnici. Foto: RTV SLO
Bodeča žica
Ljubljančane je med vojno od zaledja ločevala okupatorjeva žica. Foto: RTV SLO

Letos se je je tudi zaradi lepega vremena po ocenah organizatorjev udeležilo kar 30.000 ljudi. Na pohod, ki je potekal po območju, kjer je med drugo svetovno vojno od leta 1942 naprej mesto obdajala bodeča žica, ki naj bi preprečevala stik med mestom in zaledjem, se je bilo mogoče odpraviti z različnih startnih mest v vseh predelih Ljubljane.

Celotna pot je dolga 35 kilometrov, ob samem pohodu pa je potekal tudi tek trojk v spomin na partizane, ki so delovali v trojkah.

Tistim, ki so prehodili celotno pot, so organizatorji podelili posebno medaljo. Janezu Pavčiču in Zvonku Majcnu, ki sta se udeležila vseh 50. pohodov do zdaj, pa je ljubljanska županja Danica Simšič podelila tudi kipca ljubljanskih zmajčkov.

Že v četrtek in petek so del poti prehodili otroci iz vrtcev in šolarji.

Spomin na okupacijo prestolnice
Prvič so pohod po poti okoli Ljubljane pripravili 23. junija leta 1957, lani pa se ga je udeležilo 18.000 ljudi. Peščeno sprehajalno in rekreativno Pot okoli Ljubljane, imenovano tudi Zeleni prstan, je uredil arhitekt Edvard Ravnihar, vodi pa skozi različne dele mesta. Poleg tabel, ki označujejo njen potek, je zaznamovana tudi z jeklenimi okroglimi znamenji.

Pohod poteka vsako leto nekaj dni pred 9. majem, praznikom Ljubljane, ki zaznamuje osvoboditev mesta izpod 1.170 dni dolgega sovražnega obroča v drugi svetovni vojni. V času okupacije je žičnato ograjo, ki naj bi mesto varovala pred odporniki, varovalo približno 1.300 okupacijskih vojakov in 400 policistov . Ti so na prehodih pregledovali vse, ki so potovali v mesto ali iz mesta.

Ob visokem jubileju prireditve so v galeriji Kresija pripravili tudi posebno razstavo o pohodih, ki trajajo že pol stoletja.