Nadzor samo povečuje zastoje in povzroča gospodarsko škodo, ni pa prinesel kakšnih pomembnih ugotovitev glede varnostnih tveganj, pravijo na MNZ-ju. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Nadzor samo povečuje zastoje in povzroča gospodarsko škodo, ni pa prinesel kakšnih pomembnih ugotovitev glede varnostnih tveganj, pravijo na MNZ-ju. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Avstrijo in Slovenijo, saj zanj ni razlogov, je sporočilo slovensko notranje ministrstvo.

Po mnenju ministrstva (MNZ) je vnovično podaljšanje nadzora na notranji meji med Slovenijo in Avstrijo, ki ga je v torek predlagala Evropska komisija, neupravičeno. Spomnili so, da je Slovenija v letu 2016 od avstrijskih varnostnih organov sprejela 76 tujcev, ki so v Avstrijo vstopili z ozemlja Slovenije, v letu 2017 pa do danes le 11. "Zanemarljive številke nedovoljenih prehodov notranje slovenske meje dokazujejo, da so naši ukrepi na meji učinkoviti," so poudarili na notranjem ministrstvu.

Dodali so, da so na nesprejemljivost in neupravičenost podaljševanja nadzora opozarjali tudi ob drugih priložnostih, in sicer tako pristojnega evropskega komisarja kot tudi avstrijske kolege.

Hkrati opozarjajo, da nadzor na avstrijsko-slovenski meji povzroča stalne zastoje, predvsem pred predorom Karavanke, stanje pa se bo v času poletnih počitnic še poslabšalo. Nadzor poleg tega ovira prost pretok oseb, povzroča gospodarsko škodo, negativno vpliva na sodelovanje obmejnih regij, doslej pa pregledi na notranji meji z Avstrijo še niso prinesli ugotovitev o pomembnejših varnostnih tveganjih, so še zapisali.

Nadzor podaljšan še za šest mesecev
Evropska komisija je v torek predlagala še šestmesečno podaljšanje nadzora na nekaterih mejah v schengenskem prostoru, tudi na avstrijsko-slovenski meji; tokratno podajšanje pa naj bi bilo zadnje. V tem obdobju naj bi Avstrija, Nemčija, Danska, Švedska in Norveška, ki začasni nadzor še izvajajo, ta ukrep postopno odpravile in nadomestile s sorazmernimi policijskimi kontrolami. Predlog komisije morajo potrditi še članice Unije, ki o tem odločajo s kvalificirano večino.