Ministrstvo za notranje zadeve ne pripravlja zakona, s katerim bi se povečal vpliv politike na samostojnost tožilcev, zatrjuje MNZ. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za notranje zadeve ne pripravlja zakona, s katerim bi se povečal vpliv politike na samostojnost tožilcev, zatrjuje MNZ. Foto: MMC RTV SLO
Zvonko Fišer
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer meni, da si želi minister vplivati na delo tožilcev. Foto: BoBo

MNZ se je odzval na intervju v časniku Večer, v katerem je generalni državni tožilec Zvonko Fišer med drugim dejal, da je več kot jasno, da hoče minister dobiti tisto, česar nima, to je vlogo pri odločanju o kazenskem pregonu. Fišer je po prenosu pristojnosti na ministrstvo za notranje zadeve namreč "opazil stvari, ki se ne bi smele dogajati". Neprijetno je delati, ko ti ministrstvo za notranje zadeve gleda pod prste, je dejal Fišer.

Govoril je tudi o spremembi tožilske zakonodaje, ki gre po njegovem mnenju v smeri krepitve pristojnosti ministrstva za notranje zadeve. Fišer je med drugim dejal, da so glede zakona na ministrstvo poslali svoje pripombe, med katerimi je nekatere sprejelo kot mogoče, jim dodalo druge, ki jih "sploh nismo predlagali", nekatere pa popolnoma opustilo. Ministrstvo sicer trdi, da bo "nekatere pripombe" tožilstva pri pripravi zakona upoštevalo.

MNZ: Gre le za grobi osnutek spremeb zakona
MNZ sicer obžaluje, da se o "grobem osnutku zakona", ki so ga poslali le državnemu tožilstvu, polemizira v javnosti. Na ministrstvu zatrjujejo, da zakon ne bo omogočal vpliva politike na samostojnost državnih tožilcev pri obravnavanju zadev. Dodali so, da imajo vse demokracije vzpostavljen učinkovit in primeren nadzor nad delom državnih institucij in da ne vidijo razloga, da bi bilo državno tožilstvo izjema.

Spremembe zakona naj bi sicer znova omogočile učinkovito delovanje tožilstva in generalnemu tožilcu omogočile učinkovito in uspešno vodenje državnotožilske organizacije.