Mramor ni optimističen glede dogovora s sindikati. Pogovorov bo v vsakem primeru konec ta teden. Foto: BoBo
Mramor ni optimističen glede dogovora s sindikati. Pogovorov bo v vsakem primeru konec ta teden. Foto: BoBo

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po sestanku vlade s koalicijskimi poslanci na Brdu pri Kranju, kjer je bil na dnevnem redu dopolnjen predlog proračunov za prihodnji dve leti, v izjavi za medije poudaril, da pogajanja na vsak način končujejo ta teden.

"Verjetnost za dogovor vseeno obstaja," je menil minister. Če dogovora ne bo, bo vlada morala odločiti, kaj storiti, da bo proračun zaprla in da bodo finance vzdržne. "Možnosti so pa zelo omejene," je pojasnil.

V vsakem primeru pa pride v poštev intervencijski zakon - tudi če bo dogovor sklenjen. A se bodo o vsebini tega zakona prav tako pogovarjali s sindikati, je še dodal Koprivnikar.

Tudi zunanji minister, sicer predsednik koalicijskega DeSUS-a, Karl Erjavec, je optimističen. "Mislim, da bo minister za javno upravo znal najti dogovor," je dejal.

Koalicija sicer proračun po njegovih besedah podpira. Kljub številnim težavam pri zapiranju proračuna Erjavec pričakuje, da bo skozi parlamentarni postopek šel brez večjih težav.

Pravosodni minister Goran Klemenčič pa je po srečanju koalicije v izjavi novinarjem poudaril, da na vladi razprave o Slovenskem državnem holdingu (SDH) ni bilo. Podrobnosti imenovanja nove uprave ne pozna, je pa poudaril, da je bil zakon o SDH-ju spremenjen prav na predlog Komisije za preprečevanje korupcije, ki jo je tedaj vodil.

V samem zakonu so izjemno strogi pogoji za zasedbo tovrstnega mesta v SDH-ju, in sicer glede etičnih meril, izogibanja nasprotju interesov in delovnih izkušenj, je poudaril Klemenčič.