Finančni minister Dušan Mramor odločno zagovarja nadaljevanje privatizacije. Kot pozitiven primer navaja prodajo Žita. Foto: BoBo
Finančni minister Dušan Mramor odločno zagovarja nadaljevanje privatizacije. Kot pozitiven primer navaja prodajo Žita. Foto: BoBo

Kot je dejal Mramor na poslovnem zajtrku, ki ga je v Ljubljani pripravila Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji, podatki za prvih pet mesecev kažejo, da je Slovenija na dobri poti, da letos zniža javnofinančni primanjkljaj pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP).

Slovenija je v preteklih letih izvedla potrebne spremembe, potem ko je zaostajala z reformami, je dejal Mramor. Tako je spremenila ustavo, izvedla pokojninsko reformo in reformo trga dela, ustanovila je Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Slovenski državni holding (SDH).

Vlada premierja Mira Cerarja je nadaljevala delo, ki je bilo ob njenem prevzemu oblasti v polnem zamahu, je dejal. Pri tem so se osredotočili predvsem na javne finance in sprejeli rebalans proračuna, brez katerega bi imeli lani velik primanjkljaj, letos pa še večjega. Mramor je izrazil pričakovanje, da bo gospodarska rast letos 2,4-odstotna.

"Leta 2016 manj prihodkov kot letos"
Kljub temu pa Mramor opozarja, da časa za počitek ni. Prihodnje leto naj bi bilo z vidika javnih financ namreč zelo težko. Kot je dejal Mramor, zaradi gospodarske rasti vsi pričakujejo, da bo vse v redu, da bomo imeli veliko proračunskih prihodkov in da bi se lahko sprostili ter več trošili. "A žal ni tako. Leta 2016 bomo imeli manj prihodkov kot leta 2015," je opozoril.

Letošnje leto je zadnje, ko lahko Slovenija črpa sredstva iz pretekle finančne perspektive EU-ja, zaradi česar naj bi javne investicije letos narasle za 30 odstotkov, prihodnje leto pa pričakujejo prav tolikšen padec, je dejal Mramor, ki je sicer optimističen. Tako pričakuje, da bodo narasle zasebne investicije, vlada bo poskušala pomagati prek investicijskega sklada, ki ga snuje predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, radi pa bi povečali tudi učinkovitost javnih investicij.

Ob tem je Mramor dejal, da je slovenski podjetniški sektor "trenutno manj zadolžen od povprečja EU-ja in območja evra". To je po njegovih besedah rezultat zelo uspešnega prestrukturiranja, delno na strani podjetij samih in deloma skozi pomoč vlade, DUTB-ja in tudi SDH-ja

"Z eno roko v zamrzovalniku, z drugo pa v ognju"
"V povprečju smo v redu. Ampak v povprečju pomeni, da smo z eno roko globoko v zamrzovalniku, z eno pa v ognju," je ponazoril. Proces prestrukturiranja je bil v velikih podjetjih zelo uspešen, v malih in srednjih podjetjih pa še ne, je dejal, zato se je treba, kolikor se da hitro posvetiti slednjim, tudi skozi inovativne mehanizme.

Mramor zagotavlja nadaljevanje privatizacije
Minister je zagotovil, da je vlada odločena izpeljati privatizacijo 15 podjetij s seznama za prodajo. V tem procesu se sicer pojavljajo nekatere ovire, a je minister spomnil, da je bilo nedavno denimo prodano Žito. Junija in julija bosta v DZ-ju tudi strategija upravljanja državnega premoženja in klasifikacija naložb.

Mansson o DUTB-ju: Smo zelo profesionalna organizacija
Dogodka se je udeležil tudi glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Torbjörn Mansson, ki je dejal, da so se na začetku veliko ukvarjali z vzpostavitvijo delovanja t. i. slabe banke, zdaj pa že aktivno upravljajo sredstva.

"Zdaj smo zelo profesionalna organizacija. To nam je uspelo v zelo kratkem času," je dejal. V kratkem pričakuje objavo poslovnih rezultatov DUTB-ja. "Rezultati za 2014 bodo zelo dobri," je napovedal.

DUTB je nedavno odločil, da zaseže 99,05-odstotni delež finančne družbe Sava v njeni turistični družbi Sava Turizem. Sava je nato znova postala lastnica tega deleža, vendar pa z vrnjenimi delnicami, kot pravijo v DUTB-ju, ne sme razpolagati.

"Moramo zmagati, ne le preživeti"
Mansson je dejal, da je DUTB v tem primeru izpostavljen sektorju, ki ne deluje dobro, a ima velik potencial za izboljšanje in povečanje dodane vrednosti. "Mislim, da je naša obveza, da prevzamemo tu večjo odgovornost," je dejal. "Moramo zagotoviti, da bo naš turistični sektor boljši od konkurence, sicer bodo šli gostje na Hrvaško. Morami zmagati, ne le preživeti," je sklenil.