Godnič je s svojimi izjavami dvignil veliko prahu. Foto: MMC RTV SLO
Godnič je s svojimi izjavami dvignil veliko prahu. Foto: MMC RTV SLO

Znani imitator Josipa Broza - Tita Ivo Godnič je v ponedeljkovi oddaji Dobro jutro na Televiziji Slovenija dejal, da ima, sodeč po rezultatih ankete o Titu kot pozitivni ali negativni osebnosti, več kot 90, 92 odstotkov prijateljev in zaveznikov, kar se Tita tiče. "Teh osem bomo pa ... saj zdaj so sveto Barbaro izpraznili, ne, je spet prostor, a veste. Temu se reče sarkazem, ironija," je dejal.

MSI: Z obsodbo bi zavarovali človekove pravice
Podmladek NSi-ja se v ovadbi sklicuje na 297. člen Kazenskega zakonika, ki v drugem odstavku pravi, da se enako "kaznuje (s kaznijo dveh let zapora, op.p.), kdor javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršno koli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost".

"V izjavi Iva Godniča v oddaji Dobro jutro so izpolnjeni vsi znaki iz omenjenega odstavka," so prepričani v MSi-ju, zato pričakujejo obsodbo. Tako bi po njihovem prepričanju zavarovali človekove pravice in "rekli jasen ne nasilju ter nestrpnosti do drugače mislečih".

Godnič kritike označil za napad na svobodo govora
Izpostavljajo tudi 63. člen Ustave, ki kot protiustavno označuje vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti.

Godnič je sicer v torek na burne odzive in kritike njegove izjave dejal, da se za svojo politično satiro, ki jo izvaja že 20 let, ne namerava opravičiti. Kritike pa je označil kot napad na svobodo govora in na politično satiro v demokratični Sloveniji. V MSi pa pravijo, da Godničeve izjave "ni mogoče opravičevati v smislu, da gre za sarkazem ali ironijo".