V ponedeljek bo v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana osrednja bajramska slovesnost z začetkom ob 6.25. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
V ponedeljek bo v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana osrednja bajramska slovesnost z začetkom ob 6.25. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Ramazan je po muslimanskem koledarju deveti mesec v letu, ki je običajno namenjen druženju vernikov, skupnim obedom in molitvam. Po dveh letih omejitev zaradi epidemije covida-19 so se verujoči v času postnega meseca lahko udeležili organiziranih dejavnosti islamske skupnosti in sodelovali pri bogoslužjih.

V islamski skupnosti v Sloveniji pojasnjujejo, da so se verniki v času ramazana postili med sončnim vzhodom in sončnim zahodom in se na ta način duhovno krepili, prav tako so se medsebojno družili in tekmovali pri opravljanju dobrih del. Med ramazanom so si prizadevali za krepitev vrednot, kot so dobrodelnost, darežljivost, skromnost, strpnost in odpuščanje, in posebej izpostavljali mir.

"V postnem mesecu je bilo lažje razumeti vse tiste, ki nimajo dostojnega življenja, so bili pregnani s svojih domov in nimajo normalnega dostopa do hrane, vode in osnovnih življenjskih potrebščin," so navedli.

Bajram označuje poseben duhovni čas. "To so posebni dnevi za vsakega muslimana in muslimanko, ker predstavljajo končno dejanje po postnem obdobju, pri katerem se pozabljajo morebitne zamere, obiskujejo sorodniki, prijatelji, sosedi in obdarujejo otroci," so še zapisali v sporočilu za javnost.

V ponedeljek bo v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana osrednja bajramska slovesnost z začetkom ob 6.25 in nagovorom muftija Islamske skupnosti Nevzeta Porića, ki bo tudi vodil bajramsko molitev.

V ponedeljek med 17.30 in 19.30 pa v duhu dobrih medsosedskih odnosov na ploščadi centra pripravljajo praznovanje ramazanskega bajrama s sosedi, ki se bodo seznanili s pomenom praznika, ogledali notranjost džamije in poskusili bajramsko baklavo.