Mussomeli trdi, da so ZDA in Slovenija še vedno v dobrih odnosih. Foto: BoBo
Mussomeli trdi, da so ZDA in Slovenija še vedno v dobrih odnosih. Foto: BoBo
Janez Stanovnik
Stanovnik je politične voditelje, ki so se udeležili pogovora pri ameriškem veleposlaniku, označil za hlapce. Foto: BoBo
Mussomeli zavrnil obstoj dosjeja »Janković«

V organizaciji Ameriške gospodarske zbornice je danes zjutraj potekal poslovni zajtrk, ki se ga je udeležil tudi ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli.

Ob robu dogodka je Mussomeli novinarjem povedal, da je Slovenija trenutno v zelo stresnem in delikatnem obdobju, zato noče dajati izjav, ki bi lahko zmotile naše politike pri pomembnem delu, ki ga morajo opraviti. Pojasnil je, da je demokracija povsod, tako v ZDA kot v Evropi, včasih nekoliko zmedena, zato ni potrebno, da smo zaskrbljeni. "Imate nekaj zelo sposobnih voditeljev. Sem optimističen in poln upanja, da se bodo stvari za Slovenijo iztekle zelo dobro," je poudaril.

"Včasih nastanejo nesporazumi tudi med prijatelji"
Mussomeli je v enem izmed intervjujev pred nekaj dnevi dejal, da je ameriškim podjetjem svetoval, naj ne vlagajo v Slovenijo, dokler ta ne dobi vlade s polnimi pooblastili. "Če me podjetja iz ZDA vprašajo, ali je zdaj pravi čas za vlaganja, moram biti z njimi odkrit, ker želim, da mi verjamejo, ko jim rečem, da je zdaj pravi čas za vlaganje. Če jim rečem, naj vlagajo v času, ko obstaja negotovost, kakšno vlado bo dobila Slovenija, izgubim svojo kredibilnost. Ne gre za to, da jih svarim pred Slovenijo. Pravzaprav jim celo svetujem, naj Slovenijo podrobno in resno preučijo kot morebitno partnerico. Nekaj tednov ali mesecev ne bo naredilo razlike. Ko bodo vlagatelji prišli, bodo prišli z večjo predanostjo," je pojasnil.

Po poročanju spletnega portala Pozareport, viri iz diplomatskih krogov pravijo, da je ena od močnih zahodnih držav (Združene države Amerike; op.a.) že v času predvolilne kampanje pred decembrskimi parlamentarnimi volitvami brifirala ostala diplomatska predstavništva držav iz zveze Nato o "sumljivih povezavah" kroga Zorana Jankovića s tako imenovano narko mafijo. Ameriška diplomacija naj bi imela celo posebno mapo z dosjejem Janković (govori se o novem primeru Sanader), ki naj bi jo pokazali tudi nekaterim slovenskim politikom. Slovenska obveščevalna služba Sova pa naj bi v dneh po volitvah prestregla več sporočil iz ameriškega veleposlaništva v Ljubljani, ki naj bi bila izrazito nenaklonjena Jankoviću, kar je bil znak za alarm pri Milanu Kučanu, Stanovniku in drugih botrih prodora zdaj že bivšega ljubljanskega župana v državno politiko. To naj bi bil, kot poroča Pozareport, tudi ključen razlog za jezna dražgoška sporočila stricev iz ozadja.
Zaokrožile so tudi informacije, da naj bi bil slovenski veleposlanik v ZDA Roman Kirn v teh dneh še drugič poklican na zagovor v State Department, ameriška stran pa naj bi odpovedala že dogovorjen obisk našega zunanjega ministra Žbogarja v Washingtonu prihodnji teden. Šlo naj bi Žbogarjeve "konzultacije" pred odhodom na novo delovno mesto vodje urada Evropske skupnosti na Kosovu, kar naj bi Američani zdaj odpovedali. V State Departmentu naj bi tudi razmišljali o odpoklicu ameriškega veleposlanika v Sloveniji Mussolemija, še poroča Pozareport.

Dodal je, da bomo takrat, ko bo imela naša država vlado s polnimi pooblastili, vedeli, kakšen tip vlade je na oblasti in kakšne bodo njene politike, šele potem bo lahko ameriškim podjetjem odkrito povedal o stanju pri nas. Ob tem je izpostavil, da ne misli na to, ali bo imela Slovenija levo ali desno vlado, ampak ali bo ta odprta za tuje vlagatelje. "Pahorjeva vlada je bila leva in je poskušala pritegniti tuje vlagatelje. Taka je lahko desna ali leva vlada. Gre za odnos do tujih vlagateljev, to bo ključno za njih. Na to moramo počakati," je dejal.

V zadnjem obdobju so se pojavili očitki na račun Mussomelija, da se preveč vmešava v notranje zadeve Slovenije. O tem, kakšen je v tem trenutku odnos med ZDA in Slovenijo, je dejal, da tudi med prijatelji včasih nastanejo nesporazumi in da ne gre za nič resnega. "Tudi z mojo ženo se kdaj ne sporazumeva," je povedal in dodal, da imata po njegovem mnenju državi še zmeraj dober odnos. "Ne skrbite. Minilo bo. Slovenija je pod velikim pritiskom. Dati ji moramo čas, da uredi svoj položaj. Ne smemo biti razburjeni in se vmešavati. Za zdaj ji moramo dati mir," pa se po njegovih besedah glasi sporočilo, ki ga je v preteklih dneh predal State Departmentu.

"Dosje o Jankoviću ne obstaja"
Mussomeli je komentiral tudi izjave predsednika Zveze društev za vrednote NOB-ja Janeza Stanovnika na nedeljski slovesnosti v Dražgošah, ko je ta ameriškemu veleposlaniku očital, da poskuša sestaviti fantomsko koalicijo, predsednike strank, ki so se sešli z njim, pa je označil za hlapce.

"To je svobodna država, lahko reče, kar hoče, ne zamerimo mu. Pred 70 leti je bil junak, danes je že star mož. Mislim, da ni primerno, da ga kritiziramo. Seveda se ne strinjamo, vendar nič hudega. Ne smejo nas zmotiti njegove, moje ali izjave zunanjega ministrstva. Pomembno je, da preprečimo distrakcije in se osredotočimo na situacijo, ki jo je treba rešiti," je izpostavil ameriški veleposlanik.

Mussomeli je zanikal, da bi ameriška diplomacija imela poseben dosje o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću, kot so poročali nekateri mediji. "To je smešno. Kaj takega ne obstaja," je zatrdil. Na vprašanje, kakšna so bila sporočila, ki jih je prejel v zadnjih dneh iz State Departmenta, pa je v nekoliko šaljivem tonu odgovoril: "Čudno, za zdaj so zadovoljni z mano. Še vedno. Mogoče pa me ne poznajo dovolj dobro."

Mussomeli zavrnil obstoj dosjeja »Janković«