Janša začasno ostaja poslanec DZ-ja. Foto: BoBo
Janša začasno ostaja poslanec DZ-ja. Foto: BoBo

Mandatno volilna komisija (MVK) je kot pristojno delovno telo razpravljala o odgovoru na Janševo ustavno pritožbo zoper sklep DZ-ja s 15. oktobra, ko je ugotovil, da je Janši na podlagi zakona o poslancih zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria prenehal poslanski mandat.

Ustavno sodišče je zadevo nedavno sprejelo v obravnavo, do končne odločitve pa zadržalo sklep o prenehanju mandata. Tako se je Janša, vsaj za zdaj, vrnil v poslanske klopi.

DZ se lahko na to po besedah predsednika MVK-ja Mitje Horvata (SMC) o navedbah v omenjeni ustavni pritožbi izreče v 30 dneh, kar se izteče 25. decembra. Zato so po Horvatovem pojasnilu odgovor pripravili, kakšna bo njegova usoda v nadaljevanju oz. ali bo brezpredmeten ali ne, pa "bomo videli".

Predsednik MVK-ja je tudi navedel, da je odgovor pripravljen skladno z razpravo in odločitvijo DZ-ja glede prenehanja Janševega mandata. "Enostavno se držimo tega, kar je doslej že znano, kaj novega s tem v zvezi ni za povedati," je dejal in dodal, da so v odgovoru le nekoliko bolj pojasnjeni razlogi, zakaj DZ o ugotovitvi, da je poslancu prenehal mandat, ne glasuje.

SDS se ne strinja za odgovorom
Med razpravo so se oglašali zlasti poslanci iz vrst SDS-a in opozarjali, da odgovor nima ustreznih oznak, zato so menili, da ni nastal v DZ-ju. Horvat je očitke zanikal in poudaril, da je besedilo nastalo v strokovni službi MVK-ja. Dokument se po njegovih besedah opremi z vsemi potrebnimi oznakami, da lahko postane uraden, šele po sprejemu sklepa.

Člani MVK iz vrst SDS-a so tako vnaprej napovedali, da besedila odgovora ne bodo podprli. Na koncu je MVK besedilo sprejela z 10 glasovi za in šestimi proti, odgovor pa v nadaljnje ravnanje posredovala predsedniku DZ-ja Milanu Brglezu.