Razprava mandatno-volilne komisije DZ-ja se je vrtela okoli tega, ali so predlagani kandidati za nadzornike SDH-ja ustrezni. Mramor je zatrdil, da so strokovnjaki s potrebnimi in predpisanimi kompetencami in znanji. Foto: BoBo
Razprava mandatno-volilne komisije DZ-ja se je vrtela okoli tega, ali so predlagani kandidati za nadzornike SDH-ja ustrezni. Mramor je zatrdil, da so strokovnjaki s potrebnimi in predpisanimi kompetencami in znanji. Foto: BoBo

Današnja razprava se je vrtela okoli tega, ali so predlagani kandidati ustrezni in ali izpolnjujejo pogoje iz razpisa. Finančni minister Dušan Mramor je zatrdil, da so strokovnjaki s potrebnimi in predpisanimi kompetencami in znanji ter zavrnil očitke iz nekaterih medijev, da vsi kandidati ne izpolnjujejo formalno zahtevanih pogojev.

Članom MVK-ja je podrobno opisal, kako je potekal izbor kandidatov. Vlada za nove nadzornike SDH-ja predlaga Barbaro Smolnikar, Damjana Beliča, Draga Ferfoljo, Duška Kosa in Lidio Glavina, te pa je minister izbral na podlagi izbora, ki ga je pripravila strokovna komisija v sestavi Peter Kraljič, Danica Purg in Aleksander Nagode.

"Pri sestavi ekipe smo pazili, da imajo vsi strokovna znanja in kompetence iz korporativnega upravljanja. Pazili smo, da so v njem strokovnjaki s področja financ, upravljanja s premoženjem in korporacijskega prava. Struktura je po mojem mnenju takšna, da bo timsko delo dobro potekalo," je zatrdil minister.

Kandidati delijo politiko
Opozicijski SDS ima o kandidatih vseeno veliko pomislekov. Zato je predlagal, naj se zakonodajno-pravna služba DZ-ja izreče o pravnih vidikih predloga za imenovanje članov nadzornega sveta SDH-ja, kar pa je komisija zavrnila.

Marka Pogačnika (SDS) je motilo, da je prejšnja vlada iz nadzornega sveta SDH-ja izločila predstavnike opozicije. "V SDS-u ocenjujemo, da je vlada odgovorna za upravljanje državnega premoženja, a to ni v njenem lastništvu," je opozoril. Spomnil je, da je lahko na sejah nadzornikov navzoč predsednik komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, ki je iz vrst opozicije, a nima glasovalne pravice, zato je to, kot je poudaril, premalo.

Matjaž Hanžek (ZL) pa je proti temu, da v nadzornem svetu SDH ne bo predstavnikov delavcev, zato ZL po njegovih besedah ne bo glasoval ne za predlog ne proti njemu. "Predlagani so strokovnjaki, a SDH upravlja z veliko zaposlenimi v posameznih podjetjih, zato bi moral biti v nadzornem svetu tudi predstavnik zaposlenih," je dejal.

Sejo je mandatno-volilna komisija zaradi začetka redne julijske seje DZ-ja prekinila in jo bo nadaljevala, ko bo dobila prost termin, je odločil njen predsednik Mitja Horvat (SMC).