- Policisti so dobili dodatna navodila za poostritev ukrepov predvsem na mejnih prehodih in letališčih ter za spremljanje določene populacije v notranjosti, je po napadih v Bruslju povedal prvi mož policije Marjan Fank. Foto: EPA
- Policisti so dobili dodatna navodila za poostritev ukrepov predvsem na mejnih prehodih in letališčih ter za spremljanje določene populacije v notranjosti, je po napadih v Bruslju povedal prvi mož policije Marjan Fank. Foto: EPA
false
Ta trenutek sicer na MZZ-ju močno odsvetujejo potovanja v Bruselj, saj tudi ni jasno, ali bi bilo tja sploh mogoče pripotovati. Foto: EPA
false
Adria Airways leti v Bruselj dvakrat dnevno. Tako so večerni polet v Bruselj in iz Bruslja za danes odpovedali, ravno tako večerni polet iz Bruslja v Tirano. Poleg tega so odpovedali tudi polete v sredo. V slovenskem letalskem prevozniku pa trenutno še ne vedo, ali bodo izvedeni tudi poznejši poleti v Bruselj. Foto: EPA
false
Veleposlanik Slovenije pri EU-ju Rado Genorio je pojasnil, da je bil slovenski diplomat na poti na delovno mesto na stalno predstavništvo Slovenije pri EU-ju v eksploziji na postaji podzemne železnice Maelbeek lažje ranjen, a so ga takoj oskrbeli v bolnišnici. Foto: EPA

Predsednik republike Borut Pahor je poslal sožalno pismo belgijskemu kralju Philippu. V njem je napade označil za "zavržno dejanje v osrčju Evrope, ki mora biti deležno najostrejše obsodbe vsega svobodnega in miroljubnega sveta". "V teh težkih trenutkih iskreno čutimo s svojci žrtev. Izražamo globoko solidarnost slovenskega naroda z belgijskim," je v sožalnem pismu še zapisal Pahor. Tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec je poslal sožalno pismo belgijskemu kolegu Didieru Reyndersu. V njem je obsodil današnje napade v Bruslju ter izrazil sožalje in solidarnost z belgijskim narodom.

Kako varna je Slovenija?
Leti v Bruselj odpovedani
Slovenija ne zvišuje stopnje ogroženosti

Glede na razpoložljiva dejstva po današnji oceni stopnja ogroženosti ni povečana, so pa pristojni organi močno povečali budnost in dejavnosti, je v odzivu na teroristične napade v belgijski prestolnici poudaril slovenski premier Miro Cerar.

Slovenska policija je z okrepljenimi aktivnostmi na področju protiteroristične dejavnosti začela že po terorističnih napadih v Franciji, danes pa so policisti dobili dodatna navodila za poostritev ukrepov - predvsem na mejnih prehodih in letališčih ter za spremljanje določene populacije v notranjosti države, je povedal prvi mož policije Marjan Fank.

Posebno pozornost policisti namenjajo tudi mestom, kjer je zbrano večje število ljudi, in javnim prireditvam - so pa te usmeritve dobili že pred meseci, je v izjavi za medije pojasnil generalni direktor policije.

"Stoodstotne varnosti ni mogoče zagotoviti"
O morebitni potrebi po ukrepanju slovenske policije je Fank povedal, da so aktivnosti za ustrezno ukrepanje v takšnem primeru pripravili "do maksimuma". Ni pa mogoče po njegovih besedah zagotoviti stoodstotne varnosti. Belgija je denimo imela razglašeno drugo najvišjo možno stopnjo ogroženosti in na ulicah je bilo ogromno policistov in vojakov, pa sta se napada kljub temu zgodila, je dejal.

Slovenska policija po današnjih dogodkih v Belgiji pozorno spremlja varnostne razmere in jim prilagaja svoje aktivnosti in operativne ukrepe, je v sporočilu za medije dodala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Pri tem policija sodeluje z vsemi varnostnimi agencijami v Sloveniji in tujimi varnostnimi organi. Varnostne razmere v Sloveniji ostajajo nespremenjene, so sporočili z ministrstva.

Za Slovenijo stopnja ogroženosti za zdaj ostaja enaka, torej nizka, se pa že danes zvečer sestane sekretariat sveta za nacionalno varnost, kjer bodo razpravljali tudi o tem. "Na podlagi podatkov, ki jih bom prejel, bom ocenil, ali bo potrebno danes ali v prihodnjih dneh sklicati svet za nacionalno varnost," je napovedal Cerar.

Med ranjenimi tudi Slovenec
V eksploziji na postaji podzemne železnice Maelbeek sicer lažje ranjen tudi slovenski diplomat, ki je bil na poti na predstavništvo Slovenije pri EU-ju.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je ob tem dodal, da na MZZ-ju nimajo podatkov o tem, da bi bil med žrtvami v Bruslju še kakšen slovenski državljan. Erjavec je še napovedal, da se bo danes sešel s premierjem Cerarjem, s katerim bosta proučila razmere, premier pa se bo nato odločil za nadaljnje ukrepanje.

Veleposlanik Slovenije pri EU-ju Rado Genorio pa je pojasnil, da je bil slovenski diplomat na poti na delovno mesto na stalno predstavništvo Slovenije pri EU-ju v eksploziji na postaji podzemne železnice Maelbeek lažje ranjen, a so ga takoj oskrbeli v bolnišnici. Drugi sodelavci so po njegovih informacijah na varnem.

Tistim, ki iščejo informacije o svojih sorodnikih ali znancih, so na MZZ-ju ponudili dežurno telefonsko številko slovenskega diplomata (+32 494 336 396) in številko centra za krizne razmere pri belgijskih oblasteh (+32 2 506 47 11). Ta trenutek sicer na MZZ-ju močno odsvetujejo potovanja v Bruselj, saj tudi ni jasno, ali bi bilo tja sploh mogoče pripotovati.

"Varnostne ukrepe imamo na predstavništvu vzpostavljene že dlje časa, saj je bila stopnja teroristične ogroženosti ves čas zvišana. Poleg tega je sedež predstavništva v bližini turške misije pri EU-ju, kar narekuje še dodatno previdnost," je dejal Genorio, ki je trenutno v Sloveniji.

V Bruslju naj bi po dostopnih podatkih delalo in živelo približno 3.000 Slovencev, od tega jih okoli 580 dela v ustanovah EU-ja. Zaposleni so v skladu s pozivom bruseljskih oblasti ostali doma oz. v poslopjih, kjer delajo, kar velja tudi za stavbe evropskih institucij.

Na vprašanje, ali so najnovejši teroristični napadi velik šok za Bruselj, je Genorio odgovoril, da so že dlje časa "ravnali, kot to zahteva zvišana stopnja teroristične ogroženosti, med drugim jim je bilo odsvetovano gibanje na mestih, kjer se zbira več ljudi".
Adria preusmerila polete
Po eksplozijah na bruseljskem letališču Zaventem je Adria Airways preusmerila jutranji polet na letališče Liege na vzhodu Belgije. Tudi polet iz Talina v Bruselj, ki ga opravlja za estonsko družbo Nordic Aviation Group, je bil preusmerjen v Liege, polet iz Tirane v Bruselj pa v Pariz.

Adria Airways v Bruselj leti dvakrat dnevno. Tako so večerni polet v Bruselj in iz Bruslja za danes odpovedali, ravno tako večerni polet iz Bruslja v Tirano. Poleg tega so odpovedali tudi polete v sredo. V slovenskem letalskem prevozniku pa trenutno še ne vedo, ali bodo izvedeni tudi poznejši poleti v Bruselj.

Potniki sicer v Bruselj lahko potujejo v Ljubljano iz Pariza, in sicer na dopoldanskem poletu v sredo. Adria pa potnike prosi, da so na letališču vsaj dve uri pred odhodom. Trikrat tedensko v Bruselj leti tudi nizkocenovnik Wizzair, a na drugo letališče, in sicer na letališče Bruselj-Charleroi.

Na brniškem letališču se zaradi dogodkov v Bruslju stopnja varnosti ni spremenila, tako ocenjena nevarnost ostaja nizka. "Smo pa v stiku z vsemi pristojnimi institucijami, tudi ministrstvom za notranje zadeve in agencijo za civilno letalstvo. Ob tem se je treba zavedati, da je letališče samo eden izmed členov v tej dolgi verigi. Kar koli se bo naredilo na evropski ravni ali na naši državni ravni, bomo upoštevati in kot druga letališča izvajali," je pojasnil vodja službe za varnost in zaščito na ljubljanskem letališču Dušan Sofrič.

Kakšni so odzivi političnih strank
Vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec je po današnjih napadih v Bruslju izrazil pieteto do žrtev ter sočustvovanje z njihovimi sorodniki in bližnjimi. Hkrati pa opozoril, da nas "dogodki ne smejo zavesti, da bi se nanje odzvali s sovraštvom do tujcev, beguncev ali pripadnikov islamske verske skupnosti". S sovraštvom do omenjenih skupin bi namreč po oceni Mesca naredili največjo uslugo ravno t. i. Islamski državi. "Slednja teroristične napade v Evropi izvaja ravno zato, da bi v nas izzvala sovraštvo do muslimanov v Evropi. Računa namreč, da jih bo naše sovraštvo radikaliziralo in da bodo s tem dobili še več potenciala za rekrutacijo novih bojevnikov in teroristov," je dejal Mesec. Zato se je po njegovih besedah treba na napade odzvati trezno.

Predsednik SD-ja Dejan Židan je obsodil napade in dodal, da je za boj proti terorizmu nujno sodelovanje po svetu. Evropska poslanka iz vrst SD-ja Tanja Fajon pa je dodala, da orožje proti terorizmu nista strah in sovraštvo, temveč pogum in jasno sporočilo, da se ne bomo predali. Ob tem je opozorila, da "begunci nimajo povezave s terorističnimi napadi, prav tako ne ekonomski migranti". Ob tem je spomnila, da se je za večino dosedanjih napadalcev izkazalo, da so državljani EU-ja, in ne tujci, zato je treba krepiti izobraževanje in zavedanje evropskih vrednot.

V SLS-u, iz vrst katere prihaja evropski poslanec Franc Bogovič, menijo, da današnji napadi "na grozovit način kažejo, da skupna evropska varnostna politika ne deluje". "Napad na srce Evrope je tudi napad na Slovenijo," so zapisali in napade ostro obsodili.

Da so današnji bombni napadi nizkotno in zavržno dejanje tistih, ki želijo zasejati paniko ne samo med prebivalce Bruslja, ampak državljane celotnega EU-ja, je menil predsednik DZ-ja Milan Brglez (SMC). Napadi niso usmerjeni le proti nam, ampak proti vrednotam demokracije, svobode, človekovih pravic in solidarnosti, je dodal.

"Z bombami, ki so se danes razletele v Bruslju, se je razletela tudi zlagana podoba, ki so jo v zadnjem času ustvarjali nekateri politiki in mediji, da dogovor s Turčijo pomeni razbremenitev za Evropo in da je težav konec," je menil poslanec SDS-a Branko Grims. Po njegovem mnenju bruseljska tragedija jasno kaže, da se je problem v resnici šele začel. Napačna politika na področju migracij, "ki je bila varnostno samomorilska", se zdaj vrača Evropi kot bumerang.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin je napad označil za "strahopeten napad na vrednote EU-ja" in izrazil prepričanje, da takšni dogodki le krepijo solidarnost in povezanost v EU-ju. V NSi-ju ob tem ponovno predlagajo zvišanje proračuna za varnostni oz. obrambni resor. Teroristična dejanja pa kažejo, da sta največja nevarnost za Evropo druga in tretja generacija priseljencev, ki se niso integrirali, ampak so se celo radikalizirali.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek pa meni, da je napad v Bruslju posledica želje teroristov, da opozorijo na neurejene gospodarske in politične razmere v svojih državah. Teroristi si sicer izbirajo tarče, kjer bo mogoče narediti čim več panike in škode, in s tega vidika ima Slovenija prednost, je prepričan.

Škofje pozivajo k molitvi
V Slovenski škofovski konferenci (SŠK) so poudarili, da z žalostjo spremljajo novice o današnjih terorističnih napadih v Bruslju. "Pridružite se nam v molitvi za vse žrtve in njihove družine," so pozvali v sporočilu za javnost.

Tudi islamska skupnost v Sloveniji je v izjavi za javnost ostro obsodila današnje teroristične napade v Bruslju, "središču Evrope, demokracije in demokratičnih načel". "Pogum mora biti naše vodilo in orožje zoper terorizem, ne glede na to, kje in kdaj se dogaja," so ob tem pozvali.

Predsednik republike Borut Pahor je poslal sožalno pismo belgijskemu kralju Philippu. V njem je napade označil za "zavržno dejanje v osrčju Evrope, ki mora biti deležno najostrejše obsodbe vsega svobodnega in miroljubnega sveta". "V teh težkih trenutkih iskreno čutimo s svojci žrtev. Izražamo globoko solidarnost slovenskega naroda z belgijskim," je v sožalnem pismu še zapisal Pahor. Tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec je poslal sožalno pismo belgijskemu kolegu Didieru Reyndersu. V njem je obsodil današnje napade v Bruslju ter izrazil sožalje in solidarnost z belgijskim narodom.

Kako varna je Slovenija?
Leti v Bruselj odpovedani
Slovenija ne zvišuje stopnje ogroženosti