Letalo turbo let L-410 v lasti Slovenske vojske. Foto: Slovenska vojska
Letalo turbo let L-410 v lasti Slovenske vojske. Foto: Slovenska vojska
Težave vojaškega letala na Brniku

Letalo je letelo v Prištino v okviru rednega oskrbovanja tam nastanjenih pripadnikov Slovenske vojske (SV), je ob robu seje vlade pojasnila ministrica za obrambo Andreja Katič.

Imelo je težave s pristajalnim podvozjem, pri čemer ni bilo mogoče preveriti, ali se kolo spušča ali ne. Letalo se je zato vrnilo v Slovenijo, kjer so ugotovili, da je šlo le za manjšo napako. Na Brniku je normalno pristalo ob 9.30.

Še znotraj slovenskega zračnega prostora
Tiskovni predstavnik generalštaba Slovenske vojske Simon Korez je pojasnil, da je tehnična težava letalo turbo let L-410 doletela kmalu po vzletu ob 8.30, ko je bilo že zunaj območja letališča, a še vedno v slovenskem zračnem prostoru. "Posadka je zaznala težave na podvozju in se odločila, da letalo obrne in se vrne na letališče," je povedal Korez. Na krovu so bili trije člani posadke in en potnik, član SV-ja.

Korez je povedal, da se v tovrstnih primerih aktivira pilatus, ki je preverjal stanje v zračnem prostoru in spremljal letalo v težavah.

Podobne težave že prej?
Po poročanju Kanala A so imeli podobne težave s podvozjem že februarja. Po tem so opravili izredni servis, od takrat pa je letalo opravilo še 70 ur poletov. Letalo je staro 24 let, SV ga je kupil leta 1994. Njegova življenjska doba je 30 let oz. 20.000 ur letenja, zdaj pa jih ima 6.700, je poročala televizija.

Na letališču so takoj oznanili nujni izredni dogodek, aktivirali so 12 letaliških poklicnih gasilcev in pet vozil, v pripravljenosti so bili reševalci, pa tudi kranjske poklicne gasilce in okoliška prostovoljna gasilska društva, je poročal Kanal A. Na leto imajo na brniškem letališču približno 10 takšnih primerov hujših okvar, ko aktivirajo vse nujne službe. V zadnjih 20 letih so se po navedbah televizije vse končale srečno.

Na Aerodromu Ljubljana so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili, da je bila zaradi incidenta za okoli pol ure zaprta vzletno-pristajalna steza, dokler ni bila izključena možnost, da bi se lahko zgodila nesreča oz. kakšen drug dogodek, ki bi lahko vplival na varnost prometa na letališču.

"Ko je letalo pristalo in bilo odstranjeno s steze, smo letališče spet odprli," je povedala vodja korporativnega komuniciranja na letališču Brigita Zorec. Po njenih besedah je zaradi incidenta nastalo nekaj manjših zamud. Eno letalo pa so morali začasno preusmeriti v Zagreb, od koder pa je pozneje nadaljevalo pot proti Letališču Jožeta Pučnika in tam tudi pristalo.

Težave vojaškega letala na Brniku