Slovenija

Poudarki

  • Namen TRS-ja je čim prej priti v parlament
  • Ne le "zeleno", temveč "uravnoteženo"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 105 glasov Ocenite to novico!
Manca Košir
Predsednica novega gibanja hkrati ni članica nove stranke. Foto: BoBo
       Verjamem, da se bodo spremembe zgodile, ko bo kritično število pri sebi ugotovilo, da smo ključni nosilec sprememb v družbi, ki jo želimo živeti.       
 Hermina Krt, podpredsednica stranke
Ustanovitvena skupščina Gibanja za trajnostni razvoj
Zbrani na ustanovitveni skuščini TRS-ja. Foto: MMC RTVSLO/Aljoša Masten
       Ne zapirajte se vase, ne delajte le zase. Ostali boste brez zaklonišča.       
 Manca Košir
Matjaž Hanžek, Hermina Krt in Dušan Plut
Vidni člani TRS-ja so tudi Dušan Plut, Hermina Krt in Matjaž Hanžek. Foto: MMC RTVSLO/Aljoša Masten
       Sem bolj ubogljiv kot Manca, še posebej če mi ženske ukazujejo.       
 Matjaž Hanžek, predsednik stranke
Ustanovna skupščina gibanja za trajnostni razvoj (TRS)
Gibanje TRS je ekološko usmerjeno. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Gibanje za trajnostni razvoj
Najvidnejša ustanovitelja Koširjeva in Hanžek. Foto: BoBo
VIDEO
TRS na strankarsko sceno

Dodaj v

Na čelu stranke Matjaž Hanžek, na čelu gibanja Manca Košir

Jim bo uspelo pravočasno ustanoviti stranko?
1. oktober 2011 ob 11:41,
zadnji poseg: 1. oktober 2011 ob 14:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ustanovljena sta društvo Gibanje za trajnostni razvoj in Stranka za trajnostni razvoj. Predsednica društva je postala Manca Košir, predsednik stranke pa Matjaž Hanžek. Podpredsednica je Hermina Krt.

Društvo računa, da bo še danes in jutri zbralo 200 overjenih ustanovnih izjav na upravnih enotah ter v petek z vso potrebno dokumentacijo podalo vlogo za registracijo stranke. Težava lahko nastane pri upravnem organu, ki si lahko vzame 30 dni časa za obdelavo vloge. V društvu računajo, da bo upravni organ "marljivejši" in vlogo do 15. oktobra obdelal. Vsi, ki kandidirajo, morajo namreč do 45 dni pred volitvami prijaviti transakcijske račune. Kandidatnih list še niso izpolnili z imeni - imenovanje kandidatov za poslance državnega zbora so namreč pustili v presojo članstvu, da se najde tiste, ki so "dejansko izvoljivi". Štiriodstotni volilni prag za vstop v parlament zahteva okoli 50.000 glasov na volitvah.

Manca Košir je uvodnem nagovoru zbranim v Hotelu Union povedala, da živimo v fantastičnem času, v katerem se dogajajo strahotne spremembe. Po njenem mnenju prevladujejo sebični individualizem, nadvlada elit in produktivistična miselnost. Odgovor mora biti zavest, da so blaginja vseh, zavezanost k etiki in odgovornost drug do drugega edino zagotovilo preživetja, je dejala nabito polni dvorani, kjer je prevladovalo navdušenje.

Vabljeni k branju:
"Želimo, da bi Slovenija postala trajnostno ena najuspešnejših držav na planetu"

"Radostno gledam, da se dvigujemo tudi pri nas, take energije še nisem doživela. Prebujajo se stotine ljudi, ki hočejo ugrabljeno državo nazaj," je dejala navzočim. Predstavila je nekaj osnovnih smernic njihovega programa (ki je sicer še v izdelavi in soustvarjanju), med drugimi vanje spadajo 100-odstotna samooskrba, Slovenija kot narodni park, socialna pravičnost, predvsem pa trajnostni razvoj.

Hanžek: Naj se ne razvija le finančni sektor
Člani iniciativnega odbora so si razdelili področja priprave programa. Matjaž Hanžek se je posvetil političnemu in družbenemu. Njegovo osnovno izhodišče je sočasno razvijanje različnih delov družbe: različnih slojev, regij ... "Ne more se razvijati samo en del, kot se je v preteklosti zgodilo, da se je razvijal samo finančni sektor," je opozoril.

Zavzel se je za javno in splošno enako dostopno zdravstvo in izobraževanje, temelječe na solidarnosti. Z izobraževanjem se dvigneta kritično razmišljanje in sposobnost za iskanje rešitev, zdravje pa je temeljna vrednost, ki pomembno vpliva na kakovost življenja.

Socialna varnost bi po Hanžkovem mnenju morala najprej temeljiti na zaposlenosti in pravici do dela, ki omogoča preživetje - šele potem pride pomoč tistim, ki začasno ali trajno ne zmorejo delati. Ker je družba vse bolj dolgoživa, terja medgeneracijsko sožitje po Hanžkovih besedah posebno pozornost. "Starejši ne smejo biti stigmatizirani, krivci za ekonomske probleme," je dejal.

"Stare gospodarske panoge se sesuvajo"
Gospodarstvu se je posvetila članica iniciativnega odbora, bančnica Hermina Krt. Kot edino možnost za razvoj pravičnejše, bolj odprte družbe je izpostavila trajnostni razvoj, spremembe pa se morajo najprej zgoditi "v nas samih". Svet postaja ena skupnost, kjer smo vsi odvisni drug od drugega, je dejala Krtova, ob tem pa poudarila, da konkretnih programskih rešitev in ciljev za gospodarstvo še niso izdelali - v gibanju bodo namreč "skupaj rasli" in skupaj ustvarjali program.

Vsekakor pa morata tako družba kot gospodarstvo stopiti na pot nove paradigme, nove družbene pogodbe z najširšim konsenzom. Prioriteta so pravičnejša porazdelitev blaginje ter srečni državljani, za kar mora odgovornost prevzeti država. Predvsem mora skrbeti za enakost pred zakoni, obenem pa poskrbeti za nova delovna mesta, dostojno plačilo - šele potem lahko režemo plače in pravice ter javni sektor, je dejala in dodala: "To so socialni korektivi, ki delujejo, ko ne deluje država."

Krtova priložnost vidi v t. i. novih panogah, kot so ekološki in zdraviliški turizem, izboljšanje samooskrbe, storitve na področju staranja prebivalstva, obnova za energetsko varčnejše objekte. Stare, tradicionalne panoge se namreč po njenem mnenju sesuvajo, našo ekonomsko prihodnost pa moramo že zdaj graditi na novih temeljih, ki bodo obenem prispevali k sistemskemu okolju za trajnostno zasnovani razvoj.

Plut ostro proti TEŠ-u 6, za obnovo 4 & 5
Kot je pred dnevi dejal Dušan Plut, sicer ustanovni predsednik Zelenih Slovenije, je njihov namen čim prej priti v parlament, hkrati pa bodo ohranili dvoplastno organiziranost - na politični ravni stranka, na civilnodružbeni ravni gibanje.

Plut je poudaril, da gibanje ne bo samo okoljsko in socialno, pa tudi stranka ne bo samo "zelena", temveč večplastna, iskala pa bo ravnotežje med socialnim, ekonomskim in okoljskim razvojem. Ostro in kritično je nastopil do projekta TEŠ 6 ter se zavzel za alternativo: obnovo in nadgradnjo blokov TEŠ 4 in TEŠ 5. "Tokrat si prihodnosti ne bomo pustili ugrabiti," je napovedal.

Stranka pod nadzorom gibanja ...
Kot je pojasnil Plut, je ta projekt politična inovacija, saj bo stranka pod nadzorom gibanja, "ne krog, temveč elipsa". Usoda stranke pa je še vedno negotova. Na današnjem ustanovnem odboru se lahko navzoči namreč lahko odločijo za ustanovitev stranke, pravno-formalno pa je treba najprej oddati najmanj 200 podpisov na upravnih enotah.

... če bo ustanovljena pravočasno
Po Plutovih besedah se do volitev 4. decembra "lovi" veliko rokov, kjer štejejo ne dnevi, temveč "skoraj že ure". Posledično je scenarij, da Stranke za trajnostni razvoj na predčasnih volitvah ne bo, še vedno mogoč.


Aljoša Masten
Manca Košir
Hermina Krt
Dušan Plut
TRS
TRS
Mitja Blažič
TRS
Matjaž Hanžek
Prijavi napako
Komentarji
vidim
# 01.10.2011 ob 11:53
To je parodija na trajnostni razvoj. S temi ljudmi bi kvečjemu ostali trajnostno v težavah.
domobrán
# 01.10.2011 ob 11:52
... kot so Zares nove stranke.
dracul
# 01.10.2011 ob 12:00
se bojim,da je to še le ena varianta za oči mazat...zdj nas bodo pa starlete,večni filozofi itd reševali..bravo slovenija..res smo ena prava komedija...
zamudnik
# 01.10.2011 ob 11:49
Trsni sladkor.
Sladkih besed bo spet na kupe. Ne bomo več samo svetilnik, ampak kar trajn(ost)ni svetilnik.
bondi
# 01.10.2011 ob 12:00
Čez nekaj mesecev bo šlo v pozabo in nihče več ne bo vedel za to gibanje...sami starci, ki vlečejo dobre penzije...
Riki
# 01.10.2011 ob 12:15
Stranke, ki nastanejo tik pred volitvami (Manca K. to stalno prakticira) niso vredne, da se jim da glas na volitvah. Kje ste bili dosedaj, povzpetniki in borci za poslanske plače.
domobrán
# 01.10.2011 ob 11:52
Super. Mogoče bodo odščipnili kakšen procent levakom. Desničarji na srečo ne nasedajo takšnim manipulacijam.
HULK008
# 01.10.2011 ob 11:59
Spet sami rdeči in levi... spet bo izgovor da je to civilna družba... sami izgovori... Ti so že pokazali kaj so zmožni.. delali itak niso nikol nič.. živeli so na račun davkoplačevalcev... in tak bo še naprej...
Alex Couper
# 01.10.2011 ob 11:59
Kam gre ta slovenska politika :/ Sm se pa na nasmehnil, ko sem to prebral. :) Verjetno vsi trije ne vedo dobro kaj pomeni trajnostni razvoj in kakšna naj bi bila taka politika. Torej še en žebelj v slovenski politični prostor, na katerega se bomo hihitali in malo nasmejali. Resno ga pač ne moreš vzet :)
ww
# 01.10.2011 ob 12:18
Manca Košir - že videna na prejšnih volitvah, v glavnem blablabla...
.
alkimistos
# 01.10.2011 ob 12:09
Sam za Hanžka slišim pa vem kaj bo iz tega...
nekdodalec
# 01.10.2011 ob 11:53
hmmm. mesani obcutki..

...najbolje da se doticni zdruzujejo v stranki "slovenskih kuharic marmelad" ali nekaj podobnega...

Sicer je pa tudi res, da Slovenija nujno potrebuje neko stranko kjer naj bi skrbeli za cudovito naravo in naj ne bi vrat na nos izdelovali elektrarn na soci in podobnih idijotizmov...
Rocky__
# 01.10.2011 ob 17:19
Teh pa ne bi volil pa ce so edini. Tele Mance pa Hanzeka videt ne morem...
kačon
# 01.10.2011 ob 13:02
Jaz jim želim vso srečo. Toda zavedati se morajo, kljub temu da sodijo na t.i. levi pol slovenske politične scene, da jim bo prav ta "stara" levica delala največ preglavic. Saj bodo drobili njeno volilno bazo. Če ji vzamejo 3,9% glasov in ne pridejo v parlament, to pomeni 3,9% manj glasov za t.i. levico. SD, LDS, Zares, DESUS recimo. Če se pojavi še kakšna podobna stranka pa sloh. Torej levica pravzaprav ruši samo sebe. S Koširjevo in Hanžkom se sicer strinjam. Njune besede so vabljive. Toda nerealne. Takšen program bi uspeval v kakšnem planskem gospodarstvu. Ne v tržnem. Zato menim da kakšnega posebnega uspeha ne bodo poželi. Je prav da se najdejo tudi taki, ki imajo v teh časih sploh voljo iti v boj za spremembe. Vprašanje je le, če to počno iskreno in iz srca. Ali so zopet trojanci, ki pomagajo tranzicijski levici rušiti, oslabiti Janševo SDS.
themetun
# 01.10.2011 ob 12:43
Hanžek rabi poslansko plačo, da bo kupil cele kavbojke.
martuljek
# 01.10.2011 ob 18:03
Veliki delomrzneš in tovarišica prisklednica na čelu stranke. Bravo, še ena skupina ljudi, ki bi se rada oprasetila na račun naivnih slovencev.
turkda
# 01.10.2011 ob 17:34
Jao, bog pomagaj!
Murat&Jose
# 01.10.2011 ob 12:05
Podjetni tile, še knjige prodajajo zraven.
boboman
# 01.10.2011 ob 16:50
FAIL, narod čaka "mlade" sveže ideje ljudji z širšim obzorjem in v koraku s časom, ne pa ksihte iz naftalina. KAj bo hanžek ko ga je že 10 let nazaj povozil cajt.
V_n_u_k
# 01.10.2011 ob 16:39
Manca : Imam zelo dober spomin , zato me prav zanima : Kako se pa zdaj počutite , ker takrat po osamosvojitvi , ste prejela vse zakramente v Cerkvi , potem pa nam na RTV SLO pri oddaji "Mario" veselo razlagala kako lepo se zdaj počutite , ter , da sex ni samo telovadba , temveč srečanje z Bogom . Kaj pa zdaj ? A Boga ni več --ali ni več sexa ?
Raje uživajte v pokoju , kot , nam boste afne guncala , ter dolgovezila ,če bi slučajno (Bog ne daj ) , prišla v parlament . Le kdo bi vas prenašal , ko samo jezik vrtite ,pameti pa ne uporabljate prav pogosto ? !
Na mladih perspektivnih svet stoji --mi stari pa jim lahko dajemo le pametne nasvete !
kimi12345
# 01.10.2011 ob 12:32
Namesto da pljuvate in obžujete kar vse poprek, si poglejte njihov program. Če pridejo oni v parlament in kdaj celo v koalicijo potem se nam slabo piše, ker program je prava katastrofa.
viljam_s
# 01.10.2011 ob 12:28
Hanžek pa misli, da je Jezus Kristus ali kaj - koncepti vsi bodo vse imeli? Pa kdaj bo tem ljudem jasno, da ne moreš dat ljudem kruha, če ga nimaš. Kdaj bodo tem ljudem jasni osnovni zakoni tega sveta???
ciracara
# 01.10.2011 ob 12:06
Hanžek, mislim da je on naredil že veliko škode sloveniji, predvsem, ko je slovenijo evropi predstavljal kot dikatorsko državo, pod prejšno vlado. Le kakšno mnenje bo imel o sloveniji, če pride v parlament?
bsr
# 01.10.2011 ob 17:54
Ne verjamem, da pridejo v parlament in to je za Slovenijo zelo dobro.
wayout12
# 01.10.2011 ob 17:10
Če v jazbečevem brlogu ne premorejo boljših glumačev, potem jim gre pa res za nohte.
nad
# 01.10.2011 ob 16:24
Če pa so Hanžka izvolili za predsednika stranke, pol pa ni nobenega dvoma, da imamo opravka s šaljivci.
tomazku78
# 01.10.2011 ob 16:10
sej ne mores verjet kera golazen se potika v nasi prelepi Sloveniji ....ko bo zares pocilo grem na ulico metat drek v parlament ....
johc
# 01.10.2011 ob 15:57
stanka v kateri so kadilci in homiči ne be presegla 5%
polzaliva
# 01.10.2011 ob 15:47
Manca, kakršen fris, tak vtis.
popaj16
# 01.10.2011 ob 12:45
Wow, utopična stranka s starimi obrazi :)
pikec72
# 01.10.2011 ob 20:50
če prihaja Hanžek s izjavami ven, kot je naprimer, da je potrebno javni sektor še povečati, potem ne vem, kak si ta stranka predstavlja uspeh na volitvah ...
Henrik
# 01.10.2011 ob 19:40
Drugorazredna tema. In stranka.
Bivši uporabnik
# 01.10.2011 ob 19:27
Stari prdci.
grozd
# 01.10.2011 ob 18:51
Sem upal da se bodo na teh volitvah pojavile nove stranke.
Ampak ko vidim in poslušam hanžka in koširjevo, si dobesedno bruham v usta.

Zakaj so barabam alternativa samo neumni ljudje?
A se v tej državi nihče ne najde ki je pameten oz. sposoben in pošten hkrati?
clarus
# 01.10.2011 ob 17:27
Jao, kako vlečejo čike tam na zadnji fotografiji - so pa res trajnostno naravnani.
tomazku78
# 01.10.2011 ob 16:12
kje so resnicne alternative; ne pa ta chajanka ... ?!!
viljam_s
# 01.10.2011 ob 12:26
V bistvu so pa vsi skupaj - bivši kader LDS in ZARES, ki se je preimenoval v TRS in je jasno, da bodo takoj šli v levo koalicijo, če pridejo v parlament in da bodo brezobzirni vojska, ko bo treba podpirat komunajzarje.
viljam_s
# 01.10.2011 ob 12:23
Jao ta ženska ni normalna. Najprej opeva kako fantastičen čas je - kakšen napredek. Potem pa udari po LIBERALIZMU, INDIVIDUALIZMU in OSEBNIH SVOBOŠČINAH, ki so vse to omogočile. Pa kaj je s to žensko narobe - prav kapitalizem in individualizem nas je pripeljal sem kjer smo. A mislite, da bi ves ta napredek znanosti komunizem ali kateri kotli drugi totalitarizmi spravili skupaj?
Spet ena horda ljudi, ki ne razumejo niti osnovnih naravnih zakonitosti in ki bodo ponujali neke utopistične družbene ureditve.
dracul
# 01.10.2011 ob 12:21
kakorkoli..njihov program je super..........................................???..kakšen program model????

da konkretne programske rešitve in cilje za gospodarstvo še niso izdelali - v gibanju bodo namreč "skupaj rasli" in skupaj ustvarjali program.

zaenkrat vse samo floskule,to kar raja želi slišati..nič konkretnega...
Socialniradikal
# 01.10.2011 ob 12:18
Vikica kaj pa je prednost ga. Košir ? Da je mogoče pluralna ? Namreč zamenjala je že kar nekaj kao civilnih strank in zdaj spet...Mislim, da je tu GG dobro podučil Slovence kako in kaj...
tupamaross
# 01.10.2011 ob 19:38
Občutek je, kot bi se že skoraj vsi, ki hočejo v politiko,
norčevali iz te države in tega naroda.
mahu
# 01.10.2011 ob 18:22
Spet ena stranka za mešanje dreka, ki nima pojma o gospodarstvu.
bsr
# 01.10.2011 ob 18:05
Manco cenim kadar je govora o njeni stroki - novinarstvu.Toda nemogoča je, ko se sama
vrine na TV ali pa jo povabijo in govori neumnosti o temah o katerih nima pojma. Zapomnil sem si primer, ko je v času svetovnega nogometnega prvenstva bila v studiju (ker je zet trener?) in na vprašanje ali pozna pravila nogometa, konkretno kaj je prepovedan položaj opisala metanje auta. Tudin ji ni bila niti malo jasna takratna navezanost Slovenije na reprezenttanco. Drug primer je njena razlaga Svetega pisma na TV , kjer je klatila še večje neumnosti. Tudi Hanžek ima veliko cvetk in z njim bi se nadaljeval trajnostni propad Slovenije.
tomazku78
# 01.10.2011 ob 17:24
@endivja
hm a te vidim zgoraj na sliki mogoce ?!...
ni vse tako crno, ampak tile pac niso za v vlado, morda opozicija..ampak tudi ta proporcionalni volilni sistem daje svoje...
glede JJ; ocitno ga imas blizu srca, ker ga omenjas... drugace pa Plut je lahko posten tako kot je Pahor ane ? Rabimo nekoga z hrbtenico, ne pa nevretencarjev...
polzaliva
# 01.10.2011 ob 15:54
Manca, kakršen fris, tak vtis.
džeri
# 01.10.2011 ob 12:29
Več kot 2% tako ali tako ne bodo dobili
V_n_u_k
# 01.10.2011 ob 12:17
Bolje zanjo , da se spravi za štedilnik , ter za svoje prijatelje kaj dobrega skuha in speče ( potico npr. , če jo zna . Politiko pa naj prepusti "sposobnim in delovnim " !
kislina
# 01.10.2011 ob 21:11
za posrat,ko misliš,da si videl že vse,uletijo tile kekci.
miroslavm1
# 01.10.2011 ob 18:45
če je pa to vse kar premorejo novega na levici, se jim na volitvah ne piše nič novega
pirh
# 01.10.2011 ob 15:57
Manjka še samo mali Kučan, pa bodo kompletni, ali pa on morda deluje iz ozadja?
Kazalo