Na dan splošne stavke bodo potekali tudi shodi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Na dan splošne stavke bodo potekali tudi shodi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Tisti dan bo namreč potekala 24-urna splošna stavka javnega sektorja, po besedah vodje koordinacije Janeza Posedija pa bodo posamezni sindikati določili, kdaj v tem dnevu bodo stavkali.

V koordinaciji pravijo, da za zdaj nimajo informacij, da kakšen sindikat ne bi stavkal. "Mi pričakujemo, da bo stavkala velika večina, če ne praktično vsi. Edini sindikat, za katerega v tem trenutku vem, da zanesljivo ne bo stavkal, je zdravniški sindikat Fides," je dejal Posedi.

Posamezni sindikati javnega sektorja bodo stavko delodajalcem napovedali v okviru zakonskih rokov. Hkrati z napovedjo stavke bodo vlado pozvali k pogajanjem, saj nobeden izmed reprezentativnih sindikatov javnega sektorja od vlade še ni dobil povabila na skupna pogajanja v zvezi s šestimi stavkovnimi zahtevami.

Glavne zahteve sindikatov:

  • vlada naj se začne pogajati s sindikati;
  • vlada naj jih prizna za enakovredne socialne partnerje;
  • masa plač za javne uslužbence za to in prihodnje leto naj se ne zniža dodatno.

Posedi se je odzval tudi na petkove izjave ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča, ki je dejal, da so mogoči ukrepi za znižanje mase za plače javnih uslužbencev trije, in sicer neizplačilo delovne uspešnosti, odpuščanje in znižanje nazivov. "Upam, da to ni opredelitev vlade, ampak njegovo osebno stališče, ker dvomim, da je možno s takimi izhodišči sploh priti do nekega dobrega konca, ki si ga mi želimo," je dejal Posedi.

Treba je doreči ukrepe, s katerimi bodo zniževali maso za plače javnih uslužbencev, tega ni mogoče narediti po posameznih ministrstvih, ker potem ni več enotnega javnega sektorja, je prepričan Posedi.

Koordinacija je razpravljala tudi o tem, da je treba stavko napovedati in izvesti v skladu z zakonom o stavki. Po Posedijevih besedah bodo v vseh dejavnostih stavkali tako, da bodo izpolnjevali samo zakonsko določen minimum dejavnosti, natančna navodila pa bodo sindikati predstavili v prihodnjem tednu.

Splošna stavka 23. januarja bo sicer zgolj začetek, stavkovne dejavnosti se bodo nadaljevale s pripravami na naslednjo stavko, je še napovedal Posedi.