Premierka Alenka Bratušek pravi, da se zaveda težavnosti položaja mladih. Foto: BoBo
Premierka Alenka Bratušek pravi, da se zaveda težavnosti položaja mladih. Foto: BoBo

Kot je po sestanku dejala predsednica vlade Alenka Bratušek, jamstvo za mlade ni namenjeno celovitemu reševanju problematike mladih. Je pa pri njem ključno, da posamezne projekte sprejmejo tudi predstavniki mladih, "saj so namenjeni ravno njim", kot piše v vladnem sporočilu za javnost.

Obe strani se strinjata, da je treba predlog dokumenta popraviti in dopolniti. Mladinski svet Slovenije, Mladinska mreža MaMa, Sindikat Mladi plus, Študentska organizacija Slovenije in Zavod Ypsilon so sredi januarja namreč opozorili, da besedilo nima zadostne podpore vseh vključenih ministrstev, ne govori o ustvarjanju delovnih mest in da ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ni dejavno sodelovalo pri njegovi pripravi.

Tako vlada kot mladi so se danes sicer strinjali, da bo sprejeti dokument predstavljal osnovo za nadaljnje delo na področju zaposlovanja mladih.

Reševanje vprašanja brezposelnosti mladih
Predlog programa Jamstvo za mlade zajema skoraj 40 ukrepov, v skladu s katerimi bodo mladim do 29 let v štirih mesecih po prijavi med brezposelne ponudili zaposlitev, usposabljanje ali izobraževanje, a potrebni so še nekateri popravki. Tega se zavedajo tako v mladinskih in študentskih organizacijah kot v vladi.

Jamstvena shema ima za namen torej reševanje problematike zaposlovanja mladih. Zaposlitev za določen, predvsem pa za nedoločen čas je namreč za vedno več mladih nedosegljiv cilj, honorarna, priložnostna dela pa realnost.

Kot je dejal Dejan Levanič z ministrstva za delo, želi predsednica vlade z novo koalicijsko pogodbo mlade vzeti pod svoje okrilje. Zato so potrebna še dodatna usklajevanja med vlado in mladinskimi organizacijami.

A za zdaj nekateri predstavniki mladih niso zadovoljni. Kot je dejala predsednica Mladinskega sveta Slovenije Tea Jarc, "ta dokument ne bo rešil brezposelnosti mladih, to ni strateški dokument, ne naslavlja dolgoročnih učinkov".

Brez dela je že 32 tisoč mladih. Vlada naj bi jamstveno shemo sicer sprejela v četrtek na prihodnji seji.