Na Kemijskem inštitutu so zelo nejevoljni, ker se v javnosti pojavljajo ugibanja o proizvodnji prepovedanih drog na inštitutu. Foto: MMC RTV SLO
Na Kemijskem inštitutu so zelo nejevoljni, ker se v javnosti pojavljajo ugibanja o proizvodnji prepovedanih drog na inštitutu. Foto: MMC RTV SLO
Kemijski inštitut bo zaščitil svoje dobro ime

Na Kemijskem inštitutu so se ogorčeno odzvali in poudarili, da ne izdelujejo in ne prodajajo prepovedanih drog. "Vse kemikalije, ki jih potrebujemo za naše znanstvenoraziskovalno delo in za delo v okviru tržnih sodelovanj, nabavljamo od uradnih dobaviteljev. Poraba kemikalij, njihova hramba in uničenje pa je nadzorovano in regulirano od zunanjih institucij," poudarja direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh.

Zadnja tri leta, vse od umora tedanjega direktorja Janka Jamnika torej, se inštitut v medijih bolj kot z znanstvenimi dosežki pojavlja predvsem v povezavi z ugibanji o ozadju umora. Zdaj pa še z novim razkritjem naročenega umora enega izmed vodilnih na inštitutu, ki naj bi ga naročil nekdanji uslužbenec Michel Stephan. In kot da to ne bi bilo dovolj, so se razširile še govorice o trgovanju s prepovedano drogo. "Zato smo zaradi tovrstnih govoric na inštitutu ogorčeni, prizadeti, dela se nam že poslovna škoda in za zaščito našega dobrega imena bomo v prihodnje uporabili vsa razpoložljiva sredstva, ki jih imamo na razpolago," poudarja Anderluh.

Financiranje s tržno dejavnostjo
Da bi pomirili javnost, predvsem pa opozorili na svojo raziskovalno dejavnost, so vrata svojih laboratorijev odprli medijem. Na oddelku za sintezno biologijo in imunologijo so pred kratkim razvili proteinske kletke, ki se same oblikujejo v želene oblike. V centru za validacijske tehnologije in analitiko pa opravljajo predvsem analize farmacevtskih izdelkov. Tedensko jih opravijo okrog 50.

Vodja centra Samo Andrenšek ob tem poudarja, da ima laboratorij na voljo zgolj sredstva, ki jih zasluži na trgu. Samo za delovanje tega laboratorija znašajo stroški okrog 600 tisoč evrov, raziskovalci v drugih oddelkih pa morajo sredstva za svoje delo v večini pridobiti s prijavami na domače in tuje razpise.

Kemijski inštitut bo zaščitil svoje dobro ime