Avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger meni, da tovrstne izjave niso na mestu. Foto: BoBo
Avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger meni, da tovrstne izjave niso na mestu. Foto: BoBo
Odzivi na izjave koroškega deželnega politika

Izjave Doberniga, ki je med drugim pozival proti dvojezičnosti na avstrijskem Koroškem, je odločno zavrnil avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger. Dejal je, da ne gre dovoliti, da bi medsosedske odnose pokvaril "neki provincialni politik", in obenem dodal, da si sam nasprotno prizadeva odnose s Slovenijo še bolj okrepiti.

Na Dobernigove izjave so se odzvali tudi v vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, od koder so sporočili, da obžalujejo nestrpne izjave posameznih deželnih politikov, usmerjene zoper slovensko narodno skupnost. Obenem pa so tudi zavrnili miselnost vračanja v čase preživelih ideologij ter izrazili pričakovanje, da ponovnega širjenja nestrpnosti ne bo več.

Razburjen je bil tudi predsednik edine stranke koroških Slovencev Enotne liste Vladimir Smrtnik, ki je koroškega deželnega glavarja pozval k odločnemu ukrepanju proti Dobernigu. Zadnji je po mnenju Smrtnika Koroški napravil medvedjo uslugo, saj izjave poleg tega, da škodujejo sožitju obeh narodov na Koroškem, tudi škodujejo prizadevanjem vseh, ki skušajo Koroško predstaviti kot odprto deželo.

Dobernigu v bran se je sicer postavil vodja koroških svobodnjakov Kurt Scheuch, ki je slovenskega veleposlanika v Avstriji Aleksandra Geršino pozval k takojšnjemu opravičilu. Geržina je namreč dejal, da Dobernig ni prešel miselnosti množičnega gibanja iz 30. in 40. let prejšnjega stoletja, ki je povzročilo veliko gorja.

Scheuch meni, da si je Geržina s tem, ko je primerjal njegovo stranko in totalitarni režim, dovolil "največjo predrznost, ki si jo lahko privošči uradni predstavnik neke države". Zaradi tega je Geržina po mnenju Scheucha zrel za odstop.

Odzivi na izjave koroškega deželnega politika