Ograja iz bodeče žice bo visoka okoli dva metra. Foto: BoBo
Ograja iz bodeče žice bo visoka okoli dva metra. Foto: BoBo
false
Pri Velikem Obrežu so vojaške inženirske enote že začele postavljati ograjo. Foto: BoBo
false
V Dobovo so pripeljali vojaški tovornjaki z ograjo. Foto: BoBo
Ograja razvnela strasti s sosedi
Na meji med Slovenijo in Hrvaško ograja

Na območju Rigonc so danes postavili okoli kilometer tehničnih ovir na meji s Hrvaško, pri mejnem prehodu Gibina v občini Razkrižje pa pol kilometra, je pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Pri Velikem Obrežu v občini Brežice ograjo postavljajo neposredno ob Sotli - gre za predel, kjer so prejšnji mesec skupine prebežnikov sredi noči brodile po mrzli vodi.

Delo po njegovih besedah poteka normalno, s tovrstnimi ovirami na meji pa bodo olajšali delo policistom in tudi pot prebežnikom. Kot je na novinarski konferenci še povedal Šefic, je namestitev tehničnih ovir za zdaj predvidena za pol leta. Kje vse jih bodo namestili, ni želel razkriti.

Predvidena postavitev 80 km ograje
Je pa Karl Erjavec danes med obiskom na Dunaju vodji kabineta avstrijskega kanclerja Josefu Ostermayerju napovedal, da bo Slovenija na določenih delih meje s Hrvaško postavila skupno 80 kilometrov ograje.

Slovenski zunanji minister je ob tem poudaril, da ograja ni namenjena zapiranju meje in zaustavljanju ljudi, temveč naj bi pripomogla k temu, da prebežniki ne bi nenadzorovano prečkali meje. Tako naj bi omogočila organizirano sprejemanje prebežnikov tam, kjer bi jih lahko popisali, je povedal Ostermayer.

Poudaril je še, da zaustavljanje prebežnikov na t. i. balkanski poti ne bi niti delovalo. Po njegovih besedah je primer ograje oz. zaprtje meje na Madžarskem pokazalo, da prebežniki v tem primeru enostavno poiščejo druge poti. Kako bo ograja na meji vplivala na migrantske tokove, pa Erjavec ni mogel oceniti, je še povedal Ostermayer.

Avstrija ograjo podpira
Erjavec je s postavitvijo ograje na nekaterih delih slovensko-hrvaške meje seznanil tudi avstrijskega kolega Sebastiana Kurza. Ta je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA slovenski ukrep označil za popolnoma razumljivega in tudi potrebnega.

V državo prišlo 6.272 ljudi, od tega v Dobovo okoli 4.000
Na mejni prehod Dobova je pozno popoldne prispel še četrti današnji vlak s 1.005 prebežniki, od druge polovice oktobra jih je skupaj prišlo že več kot 183.000. Okoli 3.000 so jih z vlaki in avtobusi že prepeljali v Šentilj in na Jesenice. V nastanitvenem centru Šentilj je bilo zvečer še 686 ljudi. Drugi centri po državi so prazni.

Tudi na mejnem prehodu Dobovec policisti pričakujejo prihod še najmanj štirih avtobusov, v Petišovcih pa še okoli 430 prebežnikov.

Skupno 51 policistom iz Avstrije, Slovaške, Madžarske in Francije, ki nudijo pomoč na območju Policijske uprave Maribor, se je danes v Gruškovju sicer pridružilo tudi 20 latvijskih in dodatnih sedem avstrijskih policistov.

Ograja razvnela strasti s sosedi
Na meji med Slovenijo in Hrvaško ograja