Žičnato ograjo ob Dragonji bo zamenjala panelna ograja. Foto: BoBo
Žičnato ograjo ob Dragonji bo zamenjala panelna ograja. Foto: BoBo

Na meji ob reki Dragonji je bilo te dni mogoče videti pripadnike Slovenske vojske, ki so odstranjevali t. i. tehnične ovire oz. žičnato ograjo. Hkrati so postavljali temelje za "prijaznejšo" panelno ograjo, ki so jo sicer postavili že na nekaterih drugih odsekih meje s Hrvaško, kjer je do zdaj postavljenih kar 167 kilometrov začasnih tehničnih ovir.

Postavitev panelnih ograj naj bi tudi bolj bremenila proračun, kot ga je inštalacija žičnate ograje. "Nabava in do zdaj postavljenih nekaj več kot 160 km zaščitnih tehničnih ovir (žična ograja) je državo stalo okoli 2,8 milijona evrov. Do zdaj nabavljenih in postavljenih 11 kilometrov panelne ograje pa še dodatnih 1,1 milijona evrov," so za MMC povedali na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom).

"V preteklosti smo že večkrat povedali, da bomo oziroma smo že začasne tehnične ovire odstranili na prehodnih mestih, v strnjenih naseljenih, turističnih destinacijah, na območjih, kjer bi lahko narasli vodostaj reke ogrozil postavljene ovire, itn. in jo ponekod nadomestili oziroma jo še nadomeščamo s panelno ograjo," o tem, koliko panelnih ograj bo zamenjalo žičnato ograjo, pojasnjujejo na Ukomu.

Do zdaj so bile začasne tehnične ovire zamenjane s panelnimi ograjami v dolžini več kot 11 km, zamenjava pa skladno s sprejetim načrtom teče sukcesivno naprej. Panelne ograje so bile tako postavljene oziroma se postavljajo na območju PU-ja Maribor in PU-ja Novo mesto, v občinah Črnomelj, Metlika, Brežice, Ormož, Podlehnik, Zavrč in kot rečeno na območju reke Dragonje.

Zamenjavo žičnate ograje s panelno ograjo pa izvajajo policisti in pripadniki Slovenske vojske skupaj z zunanjim izvajalcem, ki je tako kot pri postavitvi žičnate ograje, podjetje Minis.

Deset jelenov, košut in srn končalo v ograji
Panelna ograja naj bi bila živalim prijaznejša, saj jih je kar nekaj tragično končalo v žici, opremljeni z rezili, podobnimi britvicam. Prva "žrtev" žičnate ograje je padla že konec novembra na področju lovske družine Mokrice. Po podatkih lovske zveze (LZS) pa so do zdaj ugotovili deset žrtev med divjadjo, in sicer enega jelena, ene srne in osmih košut.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.