Posvet je namenjen usposabljanju tistih ljudi, ki kot prostovoljci sprejemajo klice in prijave o domnevnih zlorabah otrok v okviru TOM-telefona. Foto: EPA
Posvet je namenjen usposabljanju tistih ljudi, ki kot prostovoljci sprejemajo klice in prijave o domnevnih zlorabah otrok v okviru TOM-telefona. Foto: EPA
Posvet o preprečevanu zlorab otrok

V okviru kampanje ozaveščanja o spolnih zlorabah otrok poteka na Policijski akademiji usposabljanje za prostovoljce, policiste in kriminaliste, ki se ukvarjajo s spolnimi zlorabami otrok. Z usposabljanjem zaznamujejo tudi 20. november, obletnico sprejetja konvencije o otrokovih pravicah in obletnico TOM-telefona.

Zalar: Gre za široko kampanjo ozaveščanja
Pred usposabljanjem je pravosodni minister Aleš Zalar v izjavi novinarjem pojasnil, da je to ena izmed številnih akcij ministrstva za notranje zadeve in policije, ki v sodelovanju z nevladnimi organizacijami poteka že skoraj leto dni. Gre za široko kampanjo ozaveščanja, ki je usmerjena predvsem v preprečevanje kaznivih dejanj spolne zlorabe otrok.

"Vse skupaj je usmerjeno v preprečevanje spolnih zlorab, v to, da moramo o njih odkrito spregovoriti, jih tudi prijaviti oziroma zaznati. Zajema vse kategorije prebivalstva, od otrok, kot žrtev spolnih zlorab, do odraslih, ki so dolžni pristojnim organom sporočiti kakršen koli sum teh spolnih zlorab," poudarja Zalar.

Posvet je tako namenjen usposabljanju tistih ljudi, ki kot prostovoljci sprejemajo klice in prijave o domnevnih zlorabah otrok v okviru TOM-telefona. To je po ministrovih besedah zelo pomembno, kajti če kliče otrok, je zelo pomembno, da tisti, ki se z njim pogovarja, zna iz otroka izvleči bistveno informacijo, da zna vzpostaviti odnos zaupanja.

Predsednica TOM-telefona Darja Groznik je dejala, da je to telefon za otroke in mladostnike, ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine že 22. leto.

Slogan TOM-telefona: Odgovor je pogovor
"Telefon je namenjen vsem, ki imajo kakršno koli vprašanje, ki ne sme ostati brez odgovora. 0801234 je naša telefonska številka, klicatelji pa so v večini primerov mladi med 12 in 16 let," pravi. Ob tem dodaja, da mladi sprašujejo veliko stvari, ki si jih ne upajo vprašati doma ali v šoli, zato vprašajo to nekoga, ki je za to usposobljen.

V letu 2010 so po besedah Groznikove sprejeli 32.000 klicev, od tega so v polovici primerov opravili svetovalni pogovor. V 140 primerih pa so svetovalci otroka napotili na policijo. Slogan kampanje je sicer Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite in se zelo sklada s sloganom TOM-telefona Odgovor je pogovor, torej govorimo o tem na glas, da se te stvari ne bodo več dogajale, še dodaja Groznikova.

"Namen kampanje je, da pozovemo vse vladne in nevladne organizacije, da takoj, ko izvejo za spolno zlorabo otroka, to čim prej sporočijo, bodisi na center za socialno delo bodisi na državno tožilstvo ali na policijo," pa je dejala namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar.

Posvet o preprečevanu zlorab otrok