Po DL-ju bo iz koalicije izstopil še DeSUS. Foto: BoBo
Po DL-ju bo iz koalicije izstopil še DeSUS. Foto: BoBo

Potem ko je podporo vladi odtegnil še DeSUS, jo v DZ-ju podpira le še 36 poslancev.

DL, DeSUS in SLS so bili sprva sicer zadržani do sodelovanja v kakšni drugi vladi oziroma do predloga t. i. projektne vlade in so najboljšo rešitev videli v predčasnih volitvah, toda v zadnjih dneh iz teh strank prihajajo že drugačni signali.

Tako je dal svet DeSUS-a v torek vodstvu stranke pooblastila za sodelovanje pri oblikovanju konstruktivne nezaupnice vladi in oblikovanje rešitev za izhod iz politične krize. O imenih za mandatarja v stranki sicer niso želeli govoriti, a v javnosti jih je nekaj že zaokrožilo. "Želimo si mandatarja, ki ne bi prihajal iz politike, imel pa bi izkušnje zlasti na finančnem, bančnem področju, ker je to tisto, kar zdaj potrebujemo," je dejal Karl Erjavec.

Začasna vodja PS-ja Alenka Bratušek je tako za Delo omenila evropskega komisarja Janeza Potočnika in predsednika skupine Kolektor Stojana Petriča ter dodala, da se lahko stranke o novi vladi dogovorijo v mesecu ali dveh.

Med sejo sveta stranke DL-ja v torek je predsednik stranke Gregor Virant dejal, da si v stranki želijo, da bi se morebitna nova vlada gradila iz t. i. sredinskega trojčka, torej DL-ja, DeSUS-a in SLS-a. Ne želijo skočiti v objem PS-ja, je dejal Virant, ampak želijo, da bi najprej v omenjenih strankah skupaj ugotovili, katere projekte je treba peljati naprej. Virant je dodal, da si v DL-ju sicer želijo predčasnih volitev čim prej, a je do teh edina pot glasovanje o zaupnici vladi, kar pa je v rokah predsednika vlade Janeza Janše.

V DeSUS-u si po besedah Erjavca želijo, da bi podporo za konstruktivno nezaupnico Janeza Janše zbrali že na februarski seji DZ-ja, ki se bo sicer začela v prvih dneh marca. Kot je dejal Erjavec, bi lahko t. i. projektna vlada delovala do junija 2014, ko bodo evropske volitve, v tem času pa bi opravila nujne projekte.

Janković kot ovira
Največja ovira za oblikovanje t. i. projektne vlade je Zoran Janković z zamrznjenim statusom predsednika PS-ja, saj stranke zaradi poročila protikorupcijske komisije zahtevajo tudi njegov odstop. Toda kot meni Alenka Bratušek, to na koncu ne bo več ovira, če se jim bo uspelo dogovoriti o ključnih projektih.

A v DeSUS-u kot pogoj za sodelovanje s Pozitivno Slovenijo še vedno postavljajo umik Zorana Jankovića iz državne politike. "Njegovo županovanje pa je stvar Ljubljančanov, in ne državne ravni," je povedal Erjavec. Da bi se lahko Janković le umaknil, če bo res edina ovira za nastanek nove koalicije, pa naj bi kazali nekateri namigi iz PS-ja.

Potem ko je podporo vladi odtegnil še DeSUS, jo v DZ-ju podpira le še 36 poslancev.