Sindikat novinarjev bo naslednji teden zaradi odpovedi vložil tožbe. Foto: BoBo
Sindikat novinarjev bo naslednji teden zaradi odpovedi vložil tožbe. Foto: BoBo

v nasprotju z osnovno poslovno in človeško kulturo.

"Izražamo bojazen, da se finančno stanje podjetja rešuje na račun novinarske kakovosti in da zmanjšanje števila novinarjev pomeni tudi nižanje standardov ter operativnih sposobnosti uredništva, da visoko profesionalno opravlja svoje delo. Večer je steber medijskega trga severovzhodne Slovenije in pomemben tudi v nacionalnem merilu, zato lastnike pozivamo k odgovornosti pri naslednjih korakih in takojšnji obnovi socialnega dialoga," so v skupni izjavi zapisali Aktiv novinarjev Večera, Zastopstvo uredništva ČZP Večer, Sindikat novinarjev Večera, Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije.

Odločitev, da brez dogovora s socialnimi partnerji in uredništvom na Večeru odpustijo pet novinarjev, so označili za neprimerno in v nasprotju z osnovno poslovno in človeško kulturo. Sindikat novinarjev je napovedal, da bo prihodnji teden sprožil tožbe zoper odpovedi.

Kaj bo, ko resnih medijev ne bo več?
Večer postaja po lastniških spremembah naslednja domina v črnem scenariju, ki se odvija na slovenskem medijskem trgu. Vprašanje, kaj bo, ko resnih medijev ne bo več ali pa bodo usodno poškodovani, pa je vprašanje, ki bi si ga morala zastaviti tudi družba širše, so opozorili.

Odpuščanja v medijih je vedno več. Medtem ko so lani odpuščali na POP TV in Žurnalu, se letos obetajo odpuščanja novinarjev v časopisnih hišah Delo, Večer, Finance, število honorarnih sodelavcev naj bi zmanjšali tudi na Radioteleviziji Slovenija.