"Iz časa pred krizo in med njo pa se moramo nekaj naučiti, zato da bo v prihodnjih letih in desetletjih prihranjeno gorje, ki smo mu bili priče in bi nam lahko bilo v marsičem prihranjeno, če bi bili nanjo bolje pripravljeni," je dejal Pahor. Foto: Urad predsednika republike

Že drugič v svojem mandatu se je srečanja udeležil tudi predsednik Borut Pahor, ki je med drugim izpostavil, da so lepote in urejenost Slovenije v veliki meri tudi delo kmečkih rok. Ob tem je spomnil, da so se pred dvema letoma, ko je bil nazadnje na Slomu, prvič "sramežljivo spogledovali" z izhodom iz krize, dve leti pozneje pa po njegovem mnenju lahko z večjo gotovostjo rečemo, da se nam obeta okrevanje.

Na slovesni akademiji pred Slomškovo rojstno hišo sta zbrane nagovorila tudi Marta Ciraj, ena izmed treh pobudnikov, da je Slomšek postal zavetnik slovenskih kmetov, ter predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cveto Zupančič. Ta ni mogel mimo aktualnega stanja, v katerem so slovenski in evropski kmetje zaradi izredno nizkih odkupnih cen, ki ne zadoščajo za pokritje stroškov in razvrednotijo delo kmeta.

"To je neke vrste ponižanje. Kmet, ki dela na kmetiji, dela za preživetje naroda, dela za kulturo, dela za gospodarstvo, dela za vse, pa tudi zase. Vsi razumemo, da so viški, a na svetu je še veliko ljudi, ki so lačni, zato prerazporeditev ni pravična," je dejal Zupančič in zbrane pozval, da se v soboto udeležijo mirnega protestnega shoda, na katerem bodo opozorili na pošteno in pravično delitev znotraj verige.

Srečanje kmetov iz vse Slovenije se je tudi tokrat že tradicionalno začelo v cerkvi Sv. Martina na Ponikvi, kjer je opoldne mašo daroval celjski škof Stanislav Lipovšek, navzoči pa so bili tudi predstavniki Evangeličanske cerkve. Med mašo so kmetje opravili prinos darov pred oltar, saj so plodovi, ki jih pridelajo kmetje, ali izdelki s kmetij, simbolična zahvala zavetniku za dobro letino.